Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Němá barikáda“ z knih na Karlově mostě - Vladimír Přibský

23. 5. 2011

Má-li se DPH na knihy zvýšit z 10 % na 17,5 %, knihy budou zhruba o 20 korun dražší, neboli průměrná cena za knihu se zvýší z 269 korun na 289 korun. To znamená, že ti, kdo si nekoupili knížku už za 269 korun, nekoupí si ji ani za 289 Kč. 7,5% DPH navíc tady zřejmě vůbec nic nezmění.

Českou knihu neohrožuje zdražení DPH o 7,5 %, ale příliš vysoká cena jak výrobní, tak prodejní. Nakladatelům by například hodně pomohlo, kdyby stát, jako je tomu v Dánsku a jinde v Evropě, nakoupil pro knihovny od každého nově vydaného titulu původní literatury dejme tomu 1000 výtisků. Tak by se nakladateli zvýšil prodej i zisk a nakladatel by pak třeba mohl dávat autorům honoráře ve výši 15 % z ceny každého prodaného výtisku, jak to stanoví Bernská konvence.

V Čechách Ministerstvo kultury však nenakupuje nic a nakladatelé dávají autorům, pokud je vůbec vydají, honorář ve výši 6 až 8 % z prodejní ceny výtisku, čímž permanentně porušují Bernskou konvenci, která díky úsilí mezinárodního PEN-klubu už téměř sto let platí v druhé části Evropy. O tomto „problému“ se u nás ví už léta, nezdá se však, že by to zdejší funkcionáře PEN-klubu a bojovníky za svobodu slova sebeméně znepokojovalo.

Nebylo tomu tak vždycky. Před patnácti lety, v roce 1996, vydali spisovatelé sdružení v KLUBU 89 sborník „Kam se poděla původní česká literatura?“. V tomhle sborníku už tehdy spisovatelé navrhovali zřídit při Ministerstvu kultury ČR speciální fond na podporu vydávání původní české literatury. Tento fond by disponoval částkou cca 15 milionů ročně a automaticky by se z něho vyplácelo nakladatelům za každý nově vydaný titul české beletrie 100 000 Kč. Tím by se nakladatelům umožnilo vydat 150 nových titulů české beletrie ročně. Tento návrh však narazil na soustředěný odpor Ministerstva kultury i Obce spisovatelů, neboť podporovat českou národní literaturu tímto způsobem by prý bylo nesystémové.

Systém, který tu dneska máme a který je výsledkem ideologických předsudků, vytvořil z české literatury popelku v tmavém koutku se krčící. Česká beletrie se obtížně prodává i za „pouhých“ 269 Kč, neboť ti, kdo by si chtěli koupit českou knihu, na to nemají. Náklad každé nové české knížky, byť i vyznamenané magnéziemi, se pohybuje v rozmezí od 1000 do 1200 výtisků a ještě se to neprodá.

Nedůstojné postavení české literatury a jejích tvůrců bohužel nevyřeší ani nulová DPH na knihy, natož hysterické akce několika literárních prominentů, kteří se opět rozhodli „bojovat za svobodu slova“, ohroženou 17,5 % DPH. Stejně jako před deseti lety v České televizi, i tentokrát jde jen o politický humbuk, který se žádnou svobodou nesouvisí. Jako český spisovatel tento humbuk jednoznačně odmítám.

9. 5. 2011

Vladimír Přibský

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Re: diskuse

(jana, 18. 3. 2013 11:44)

Čest práci. Letos koluje po internetu ojedinělá metoda, jak vydělat peníze - vhodná pro lidi, co jsou doma :) Sama si takto vydělávám už od ledna a fakt mě to nadchlo. Milionářku to ze mě sice neudělá, ale když to jde, tak jsem vděčná za každé přilepšení.. Více info na www.CervenaCerna.cz

Nadprodukce drahé literární makulatury ničí literární kvalitu

(Dr.Jiří Jaroš Nickelli, 1. 10. 2011 15:11)

Vidíme to kolem sebe všichni. Jsme zavaleni habsburským a nacistickým hnojem, který se na nás valí z každého knihkupectví počítaje metropolí a konče okresní trafikou. Samá drahá padíla s hakenkreuzy, vevédí jim slátaniny Leo Kesslera a Svena Hassela,případně seriózněji se stvářící "paměti" typu válečného zločince Degrelleho. Kolik těch pamětí Hitlerových sekretářek ještě musí spatřit naše oči??? V produktech DVD situace podobná - kdo touží po "Pruských příbězích lásky" s naciděvkou Baarovou ??? Kde jsou díla TGM,Čapka (několik výjimek vydaly Levné knihy,budiž sláva). A literární kluby ? Lákají čtenáře na Rosamundy Pilcher a Daniely Steel.Chápu,že i za I.ČSR byla červená knihovna, ale na okraji, ne v čele ! Až se změní vydavatelská politika a lidé budou moci za rozumnou cenu dostat skutečně kvalitní díla a díla naší české - i modernější - klasiky, pak snad bude o něco lépe. Ale takto - vivat Huxley and Orwell !

Ministerstvo nekultury nemůže být zárukou knižní kultury

(Dr.Jiří Jaroš Nickelli, 27. 7. 2011 18:35)

Vážený pan Ing.Přibský patrně vystihl podstatu věci. Naše ministerstvo kultury jde tak daleko v práci pro uvědomění občana, že ztrácí odborné práce o vzácných kulturních památkách, a ještě jeho pracovníci lžou,jako když tiskne, když mají odborný text vrátit. Stalo se mi to se studií o unikátním větrném mlýně Ruprechtov u Vyškova, kdy jsem přes památkový ústav Brno poslal MK svou studii a ta tam byla zcizena,čtete správně.
Proto takové ministerstvo nemůže být ani zárukou kultu ani "orbyL, jako za starého shnilého Rakouska. Dnes je možná ještě shnilejší.

Chvála českému literátu Miro Rouskovi za jeho počin!

(Muller, 22. 6. 2011 14:22)

http://www.sinagl.cz/z-nasi-korespondence/vzpominka-na-miroslava-dolejsiho-20111931-26-6-2001.html

… Po listopadu 1989 se pokouší zburcovat veřejnost a vyvést ji z její naivní neznalosti. Jeho hlas však zůstal hlasem volajícího na poušti. Veřejnost prostě ještě k určitým poznatkům nevyspěla a ani o tyto poznatky neměla a zájem, který trvá dosud. A jak bývá zvykem, hněv se obrací na posly špatných zpráv.
Státní aparát zasáhl po vydání „Analýzy 17. listopadu“ proti Miroslavu Dolejšímu veškerou svojí mocí. Hromadily se žaloby, ve sdělovacích prostředcích byl diskreditován, falešně obviňován ze spolupráce s StB. Tzv. „demokratický“ režim se při umlčování bývalého politického vězně neštítil ničeho – od kontroly a krádeže pošty až k vyslání svalnatého pohůnka …
Kromě již zmíněné Analýzy, je Miroslav Dolejší autorem několika desítek politických úvah a studií, knihy „Chodbami opuštěnými“, spoluautorem zákona o třetím odboji atd. … Miroslav Dolejší se stal symbolem dvou odbojů, třetího protikomunistického a také stávajícího, čtvrtého, vůči zvůli post-bolševických a politickomafiánských kreatur.

Dolejší Miroslav Ing., z Prahy,

spisovatel a počítačový odborník, vězněn komunisty 19 let !!!, zemřel na následky podlomeného zdraví z uranových dolů a z Minkovic...1978-1986... dne 26.6.2001. Jeho posledním lágrem byl právě koncentrák Minkovice.
Čest jeho památce. Josef Chromík

http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/z-domova/lzou-nam-o-listopadu-mukl-dolejsi-boril-myty/highlightSearch=abb/
Mukl Dolejší bořil mýty
http://www.fotky.osobnosti.net/ivan-hoffman.htm
Teprve později jsem si přečetl /Analýzu/ bývalého politického vězně,pana Miroslava Dolejšího. Více už na webu pod samotným názvem. ...

http://www.nachodskynecas.info/nachodsky%20necas%200806.html

O místu vzniku Analýzy a kam patří pamětní deska českým spisovatelům!

(Muller, 22. 6. 2011 14:21)

http://www.kriminal-minkovice.wbs.cz/Seznamy-obeti.html

Vážený pane Přibský, tragedie s cenami knih má hlubší pozadí a uvítal bych širší diskuzi - zejmína nad Analýzou 17.11.1989 a osudy jejího autora, který psal o systému mafie dávno před 20 lety.
Viz:
http://www.pospolitost.org/tlacoviny/knihy/1989_Historia_sa_opakuje.pdf

PREVRAT 1989 alebo HISTÓRIA SA OPAKUJE ?
Do slovenčiny preložil: Martin ŠAVEL Bratislava, február 1991

http://28magazine.com/library/knihy/x2/Rozhovor%20s%20Miroslavem%20Dolejsim.pdf
Dolejší: - Medzinárodná situácia je tragická najmä pre omyly jej tvorcov. Americania ako svaly Velkej Británie sa dostali do situácie, ktorú nie sú schopní zvládnut. Zdanlivo porazené Rusko využíva svoju pozíciu a neangažuje sa, iba varuje. Medzinárodná politika sa neustále blíži k patovej situácii, a to je horšie, akoby sa približovala k politickej kríze chápanej v zmysle 20. storocia. Riešenie v podstate neexistuje: ak systém vycerpal možnosti vnútorných zmien, zaniká. Patová situácia nie je daná iba krízou politickou, vojenskou, surovinovou alebo natálnou, ale aj tým, že architekti svetovej politiky precenili možnosti racionalizmu a materializmu a prehliadli najdôležitejší fakt, cloveka. Rusom bolo dovolené stiahnut sa zo svetovej politickej scény, boli uvolnení z úlohy druhého pólu napätia, v ktorom sa ešte dalo manévrovat. Avšak unitárne velmocenské postavenie USA žiadne manévrovacie možnosti neposkytuje. Svetová vláda bez exekutívy nemôže existovat. Zdá sa, že menšie národy odmietajú patronát USA. V Somálsku napr. USA nezvítazili, cím sa presvedcili, že celý gigantický západný konzumný systém sa ocitol v hlbokej kríze. atd...

http://www.rehacek.bloguje.cz/622394-miroslav-dolejsi-analyza.php
volal mi kamarád z rozhlasu.
Moc jsem mu nerozuměl, nechápal jsem, co to vlastně na mě Honza chrlí, pouze jsem věděl, že svazáci (členové Socialistického svazu mládeže) mají povolený nějaký pochod Prahou, aby si připoměli, že je 60. výročí 17. listopadu 1939, dne, kdy nacističtí okupanti zasáhli proti českým vysokým školám. Akce byla povolená, nikdo jí neměl dělat žádné problémy nebo překážky. Demonstrace se mohla konat a navíc na ní směli pronést projevy i nezávislí studenti. Ale přece jenom tam bylo jedno ale – museli se zavázat, že se studentský průvod vyhne středu města. Povolená cesta směřovala z Albertova na Vyšehrad k hrobu Karla Hynka Máchy, kde se měli účastníci rozejít. Plán nakonec schválil i Městský výbor KSČ (Komunistická Strana Československá) v Praze, který ovšem přesto nechal vyhlásit pohotovost pražské policie.
Další přenechávám Miroslavu Dolešímu, ale doporučuji číst jeho zprávu na etapy, aby vám nebylo moc špatně...

Na obranu knih knihou Analýza 17.11.1989

(Muller, 22. 6. 2011 13:49)

http://padmafarma.cz/dokumenty/17_listopad_1989.pdf

http://www.osud.cz/dva-lide-dva-naprosto-rozdilne-osudy-vaclav-klaus-miroslav-dolejsi
Funkční moderní demokratická společnost musí vycházet především z úcty ke všem lidským právům. Bohorovné přezírání zákonů, kterého jsme byli po Listopadu 1989 svědky (zejména u vládnoucí ODS), zanechalo ve společnosti po období komunistické diktatury další morální spoušť. Pokud má M. Dolejší ve své Analýze 17. listopadu 1989 pravdu – je možné, že skutečně měl výjimečné informace – žijeme ve zcela jiném světě, než se nám obvykle předkládá,...
http://fispa.hustej.net/Knihovna/1989.pdf
http://28magazine.com/library/knihy/6-km/17listopad.htm
O tom všem, jakož i o neodvratných důsledcích „sametu“, je ANALÝZA 17. LISTOPADU 1989 Miroslava Dolejšího (1931-2001), první vydání z roku 1990.

Autor, dlouholetý politický vězeň (poprvé ve vězení za „velezradu a špionáž“ v letech 1951 až 1960, podruhé za „pokus o vyzvědačství“ v letech 1976 až 1985), vyvolal vydáním svého neúplného díla hysterický jekot a nenávistné vytí potrefených disidentů, ale i obranné akce dozorující StB. Když se všem těmto zkompromitovaným elementům nepodařilo autora zdiskreditovat, byla tímto úkolem za pomoci poltické policie (StB) pověřena v roce 1991 Konfederace politických vězňů, jejíž zkorumpovaní činitelé odporný čin dokončili. Dostalo se jim za to od slev na dráze, umístění v komfortních starobincích až po bezcenné dekorace v podobě bílých lvů, které si Havlovi chlapci a pohrobci dávají navzájem mezi sebou.

Pozorné čtení „Analýzy“, dnes již nejméně jejího šestého vydání, může inteligentnějšímu čtenáři přinést klíč k pochopení nedávné minulosti i žhavé současnosti, kterou stále prožíváme v pozitivech i tristních důsledcích. Nezáleží na tom jaké je čtenář politické orientace, záleží především na jeho rozumových schopnostech. Míra nabytého poučení pak odvisí od každého z nás. Dne 17. listopadu 2005 PhDr. Josef Dolejší

http://www.granosalis.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=4507&mode=thread&order=0&thold=0

Citováno z Návrhu celostátního projektu „KLÍN“ ze 24.6.1987 (Sborník Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování činnosti STB) PŘÍSNĚ TAJNÉ!

1) Organizační zabezpečení první etapy:

a/ k plnění ofenzivních úkolů připravit a koncentrovat agenturní prostředky tak, aby zaujaly nezbytné pozice v hlavních skupinách vnitřního protivníka,
b/ úkolování agentury podřídit odhalování rozmnožovacích středisek samizdatů a získání dokumentace o spojení hlavních organizátorů nepřátelské činnosti na zahraničí,
c/ dokumentovat u vybraných asi 50 pasivních signatářů CH-77 jejich negativní
vztah k finančním podporám z KS, revanšismu, řízení ze zahraničí, vazbám na ZÚ a k udělení Nobelovy ceny Chartě,
d/ pro potřeby aktivních vystoupení a k rozkladným opatřením připravit vhodné dokumenty k Trockismu a Masarykismu, sociáldemokratismu, ludáctví, k „obrodném u procesu“ apod. /dílčí, dosud nezveřejňovaná fakta/, tato fakta též konfrontovat se současnou činností osob z pozice i s materiály publikovanými v zahraničí…

Termín: do 30. 1. 1988 úkol trvalý
Schválil I. náměstek MV ČSSR genmjr. ing. Alois Lorenc, CsC.
http://odpor.org/index.php?page=clanky&kat=4&clanek=1154