Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bída dnešní žurnalistiky - Vladimír Přibský

3. 3. 2011

Zaměstnanec Mladé fronty DNES O. Šťastný v článečku „Extrémista a oblíbenec Hradu“ (MfD 26. 2. t. r.) sepsal elaborát proti panu L. Bátorovi, kterýžto elaborát je kvintensencí vší dnešní žurnalistické ubohosti a závratné neschopnosti přesvědčivě argumentovat.

Zmíněnému panu Bátorovi se v elaborátu například s vážnou tváří vytýká, že je obdivovatelem prezidenta republiky Václava Klause. Zřejmě to má být zločin, pro dnešní protektorátně naladěnou českou žurnalistiku rozhodně. V tomto ohledu si MfD s Lidovými či Hospodářskými novinami rozhodně nezadá.

Stejně jako pan Bátora je možná obdivovatelem prezidenta Klause, tak pan redaktor Šťastný a s ním celá MF DNES dodnes obdivuje prezidenta bývalého – V. Havla. Ale co je na tom špatného? I T. G. Masaryk měl své zanícené obdivovatele, například Karla Čapka a všechny pátečníky, což ho však v očích národa nikterak nedeklasovalo. Koneckonců na Masarykovi bylo alespoň co obdivovat.

Další neuvěřitelný zločin zmíněného pana Bátory prý je, že je známým pánů Jakla a Hájka, nejbližších spolupracovníků prezidenta Klause, a to se tady zřejmě teď nesmí. Začne-li pan novinář Šťastný v MF DNES citovat z názorů pana L. Bátory, čtenář s údivem zjišťuje, že je asi taky extrémista jako pan Bátora, neboť – představte si: pan Bátora má pravicové názory! Není to učiněná hrůza, dvacet let po té sametové frašce?

Jedním ze zločinných názorů – dle MF DNES a jejího zaměstnance redaktora Šťastného – je názor, že obrana českých národních zájmů je nejvyšší hodnota, jíž se tady dá říkat vlastenectví. To je pro MF DNES neznámý pojem a koneckonců v celém dnešním českém protektorátním tisku je tento pojem na indexu: úplně stejně jako film letošního jubilanta O. Vávry „Dny zrady“ je „trezorový“ a zřejmě nikdy nebude smět býti vpuštěn na obrazovky.

A ještě perlička: když jacísi signatáři výzvy DOST navštívili prezentaci knihy Havlova spolupracovníka J. Peheho, dali tam prý najevo, že „s léta trvajícím protinárodním Havlovým mudrováním nesouhlasí“. Jak by s ním mohli ale souhlasit, jsou-li to vlastenci? Řekl bych dokonce, že řada čtenářů, kterým se u zubaře dostala do ruky MF DNES z 26. 2 t. r., se rovněž s tímto protinárodním mudrováním neztotožňuje… Což ale neznamená, že tím pádem jsou hysterickými příznivci Václava Klause. Nikdo, kdo zažil na vlastní kůži protektorát bémen-méren, nemůže s omluvami sudetským Němcům souhlasit. Němci tu po 2200 dní okupace vraždili denně 150 lidí jen proto, že to byli Češi. Václav Havel to zřejmě neví, nikdo mu to doma neřekl. Až mu to někdo prozradí, jistě své trapné omluvy pohrobkům masových vrahů odvolá v některém ze svých příštích mudrování.

V závěru svého článečku pan redaktor uvádí, že pan Bátora odmítá „evropeismus a humanrightismus“, což je česky boj za lidská práva, dokonce je prý i proti heslu „Pravda a Láska“, vyhlášenému po listopadu 1989 „z Havlova nevětraného pelechu“, a taky odmítá enviromentalismus, Kaplického blobismus a snad i další blbismy.

Proč by tohle všechno nemohl pan Bátora odmítat? Existuje u nás snad ještě svoboda slova a svoboda vyslovování jiných názorů, než vlastní MF DNES, landsmanšaft, Václav Havel, Jiří Pehe a pan redaktor O. Šťastný. Ti v českém protektorátním tisku si musí uvědomit, že ne všichni lidé se bojí vyslovit své názory tak nahlas jako pan Ladislav Bátora.

Vladimír Přibský

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář