Jdi na obsah Jdi na menu
 


Františkánské misie – František Růžička

11. 9. 2013

 

Jsem si plně vědom, že tato stať může mezi mnohými čtenáři vyvolat nevoli. Je neděle před polednem, právě končí rozhlasové pátrání Stanislava Motla, ve kterém se kromě Jaroslava Haška obsáhle zmiňuje o jednom z aktérů, kteří měli svůj podíl (s otazníky) při zbourání Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v roce 1918. Jmenoval se Franta Sauer. Zbourání tohoto dávného monumentu, postaveného na paměť ochrany Prahy před Švédy, mělo bezesporu podstatný vliv na protikatolické smýšlení v nově vzniklé republice. Dnes se už za ateistické a všeobecně proticírkevní smýšlení nikdo ani nestydí. Dokonce si ani neuvědomuje, že křesťané jsou vůbec největší skupinou lidí utlačovaných a krutě pronásledovaných na světě. Rozhlédněte se jen kolem sebe se zamyšlením, zda si to někdo vůbec připustí. Ze všech stran - na veřejnosti i ve sdělovacích prostředcích (sic!!!) slyšíme: Ježíši, panebože, Ježíšmarjá… Proč Ti lidé třeba nevolají: „Vášo-Dášo“??? Nebo: „Livčo-Vavčo“??? Když se někdo dotkne proroka Mohameda nebo cikána s malým „C“ (což je naprosto správně podle pravidel pravopisu, vždyť také nemáme Černochy a Indiány), je pokládán za nepřítele a rasistu. Snad by za to měl být dokonce i souzen s trestem omluvit se a zaplatit za verbální urážku.

Ve dnech 9.-12. října bude jihočeská metropole (po Plzni, Ostravě a dalších) hostitelem Františkánských misií. I dnes existují věřící lidé, kteří se s Bohem přátelí a chtějí toto poznání poskytnout i těm nevěřícím. Záměrem je právě i jim zprostředkovat setkání a poznání dosud nepoznaného. Všichni zájemci jsou srdečně zváni. Kam?

Misionáři budou během misijního týdne procházet ulicemi Českých Budějovic, je možné je zastavit, pohovořit o svém životě i víře, či požádat o jejich modlitbu za konkrétní potřebu. Budou se konat návštěvy v nemocnicích a domovech důchodců.

• Františkova kafírna - bude otevřena při Děkanství sv. Mikuláše s bohatým výběrem čajů, kávy, horké čokolády, bude i něco malého k zakousnutí a možnost osobního rozhovoru.

• Stánky setkávání - v prostoru před katedrálou vždy od 10-17 hodin s překvapením pro děti, možností zaposlouchat se do hudby, zanechat zde svou prosbu.

• Katedrála sv. Mikuláše - od 10-16,30 hod. konání společné modlitby na konkrétní úmysl a požehnání.

• Ticho a meditace - v otevřeném kostele Sv. Rodiny dne 9/10 od 19-24 hodin.

Hlavní a večerní program:

• Středa 9/10 - od 9 hod. mše sv. v katedrále sv. Mikuláše, celebruje biskup Mons. Jiří Paďour;

• Od 12-17 Piknik mezi bloky v prostoru VŠ kolejí a menzou Čtyři Dvory;

• Od 18,30 hod. cyklus Bez vytáček o křesťanství v Klubu Horká Vana, Česká ulice;

• Čtvrtek 10/10 od 18 hod. večer s přímluvnou modlitbou, klášterní kostel Obětování P. Marie;

• Pátek 11/10 od 18 hod. koncert slovenské kapely ESPÉ, klášterní kostel;

• Sobota 12/10 od 18 hod. divadelní představení Zraněný pastýř v katedrále sv. Mikuláše.

Celý misijní týden je zastřešen pod názvem „Ježíš je cesta“. Nadále bude pro příští dny k dispozici: Příprava na křest, Rodinné centrum Petrklíč, Salesiánské středisko mládeže, Studentský kostel Sv. Rodiny, Diecézní centrum mládeže; Diecézní centrum pro rodinu. Kontaktní možnosti prostřednictvím www stránek.

 

František Růžička, České Budějovice

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář