Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hoštice ve znamení Michala Tučného – Mgr. Bc. Jan Kopal

29. 8. 2012

Motto:

Na dnešek jsem měl divnej sen
slunce pálilo a před saloonem
stál v prachu dav, v tvářích cejch očekávání
uprostřed šibenice z hrubých klád
šerifův pomocník sejmul z hlavy odsouzenci kápi
a dav zašuměl překvapením
i já jsem zašuměl překvapením
ten odsouzenec jsem byl já
a šerif četl neúprosným hlasem rozsudek:

Pověste ho vejš, ať se houpá, pověste ho vejš, ať má dost
pověste ho vejš, ať se houpá, že tu byl nezvanej host

Pověste ho, že byl jinej, že tu s náma dejchal stejnej vzduch
pověste ho, že byl línej a tak trochu dobrodruh

Pověste ho za El Paso, za snídani v trávě a lodní zvon
za to, že neoplýval krásou
a že měl country rád a že se uměl smát i vám

Nad hlavou jen slunce pálí
konec můj nic neoddálí
do mejch snů se dívám z dáli
a do uší mi stále zní tahle píseň poslední

Pověste ho za tu banku, v který zruinoval svůj vklad
za to, že nevydržel na jednom místě stát

Pověste ho za tu jistou, který nesplnil svůj slib
že byl zarputilým optimistou a tak dělal spoustu chyb

Pověste ho, že se koukal, a že hodně jed a hodně pil,
a že dal přednost jarním loukám
a pak se oženil a pak se usadil a žil

(Michal Tučný: Pověste ho vejš)

 

Hoštice u Volyně jsou známy nejen jako rodiště režiséra Zdeňka Trošky a nahrobek-m.-tucneho-na-mistnim-hrbitove.jpgdějiště nezapomenutelných komedií ze série „Slunce, seno…“, ale také jako poutní místo ctitelů české country legendy Michala Tučného (11. ledna 1947 v Praze – 10. března 1995 v Praze). Proto se v sobotu 25. srpna staly už po patnácté Hoštice dějištěm vzpomínkové kulturní akce, nazvané Stodola Michala Tučného 2012.

S odkazem Michala Tučného se zde zacházelo různě: od pietní vzpomínky poutníků na hřbitově až po těžkou komerci, zosobněnou festivalovými všudypřítomnými stánky. Výběr interpretů a jejich výkony vždy nebyly voleny s uvážením a citlivým přístupem.

Při vystoupení Xaviera Baumaxy chybělo jen málo a došlo by k jeho lynčování ze strany znechucených diváků. Jedna ze hnusených posluchaček jeho zpěv přirovnala k hudebnímu výkonu svého chotě po 8 pivech. To mluví za vše. Oproti tomu v místní hospůdce „U JAVORŮ“ se hrály osvědčené „pecky“ z repertoáru Michala Tučného a nevybíralo se ani žádné vstupné (festivalové vstupné bylo 550,- Kč).

Nevím, kde by byl v daný moment Michal Tučný, kdyby žil. Osobně si myslím, že by lépe zapadl do útulné hospůdky než mezi komerční stánky. Tím nechci ubírat festivalu jeho lesk, neboť mezi vystupujícími byla zajisté řada vynikajících interpretů zvučných jmen. Jen namátkou uvádím tyto zpěváky a skupiny: VĚRA ŠPINAROVÁ, TOMÁŠ KLUS, ONDŘEJ HEJMA, ALLAN MIKUŠEK, HARLEJ, PETR SPÁLEN)Ý, GREENHORNS, HONZA VYČÍTAL, TOMÁŠ LINKA, MARTIN POŠTA, TOMÁŠ TRAPL a mnoho dalších.

hostice-2012---vzpominkova-akce-venovana-m.-tucnemu.jpgNení bez zajímavosti, že country hudba a vůbec tramping je po Americe nejvíce rozšířený právě v českých zemích. Čím to asi bude? Patrně sklonem k romantice a snění, který je nám zde blízký. A právě takový ideál nejlépe zosobňoval i Michal Tučný a texty jeho nezapomenutelných písní: Blízko Little Big Hornu, Báječná ženská, Pověste ho vejš, Prodavač, Blues Folsomské věznice, Tam u nebeských bran, Poslední kovboj, Koukám, jak celá země vstává, Snídaně v trávě, Ještě dlouhou cestu mám, Nádraží, Boty z kůže toulavejch psů, Jak chcete žít bez koní, El paso, Feleena z El pasa, Chtěl bych být medvídkem, Cesty toulavý, Vlak v 0,5, Hromskej den, Já tajně cvičím, Šlapej dál a jiné…

Je velké štěstí, že se M. Tučný věnoval hudbě a nestal se prodavačem, ač se této profesi původně vyučil a v některých svých textech o tom také zazpíval.

Mgr. Bc. Jan Kopal

 

Popisky k fotografiím:

  1. Náhrobek M. Tučného na místním hřbitově.

  2. Hoštice 2012 – vzpomínková akce věnovaná M. Tučnému.

(Foto: autor)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Mrkněte

(Taňa, 28. 3. 2013 12:17)

Zdravím Vás. Letos koluje po internetu unikátní finta, jak snadno vydělat peníze - ideální na jaro, když je večer hodinka času :) Já si takto přivydělávám již od ledna a je to až neuvěřitelné!! Do práce chodit sice nepřestanu, nicméně když to jde, tak mám radost ze snadno vydělaných kaček. Přečtěte si to taky na www.Cervena-Cerna.cz