Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hrad Házmburk – Zdeněk Andršt

18. 10. 2012

 

Středověký hrad Házmburk (původně se nazýval Klapý) vybudoval Hynek z Lichtenburka kolem roku 1250. Půdorys hradu má protáhlý, téměř obdélníkový tvar v délce 170 a šířce 30 metrů se zaoblenými nárožími. V době založení hradu šlo o stavbu nevelkého rozsahu. Tvořilo ji dnešní jádro hradu s cisternou na dešťovou vodu, opevněné plášťovou hradbou. V roce 1335 získal Házmburk český král Jan Lucemburský, ale vzápětí ho prodal Zbyňku Zajícovi z Valdeka. Právě po tomto rodu nese hrad své jméno, počeštělé z původního německého Hasenburg, což znamená zajíce ve skoku, podle části svého erbu.

Zajícové z Házmburku patřili ve 14. a 15. století k nejmocnějším rodům v českém království a hrad Házmburk byl významnou oporou krále a církve. Zbyněk Zajíc z Valdeka hrad Házmburk znamitě přestavěl. Hradní jádro doplnily další stavby a vznikla také zajímavá cisterna na dešťovou vodu. Hlavní hradbu obklopil parkán a na konci hřebene za jádrem hradu vzniklo další nádvoří nejméně se dvěma budovami. Velká pozornost byla také věnována opevnění předhradí a přístupu k jádru. Vstupní cesta hluboko ve svahu procházela první branou a pak stoupala k novému předhradí, opevněnému hradbou. Takto dostavěný Házmburk představoval jednu z největších a nejmohutnějších hradních staveb, navíc s velmi výhodnou polohou na vysokém osamělém kopci.

Od konce 15. století význam hradu Házmburk pomalu upadal, hlavně proto, že se Zajícové přestěhovali do nového sídla v Budyni nad Ohří, kde si vybudovali honosný renesanční zámek. Již v roce 1586 je v tehdejších rukopisech Házmburk označován jako pustý zámek, stejně tak v roce 1606, což dokazuje, že už nebyl osídlen.

Hrad Házmburk a přilehlá obec Klapý na Litoměřicku byly postiženy rozsáhlými sesuvy zeminy. Poprvé se dala mohutná vrstva horniny do pohybu dne 3. srpna 1882 v ranních hodinách a za silného rachotu a burácení kamene se celý den přibližovala k obytným domům. Její pohyb trval i v noci až do čtvrté hodiny ranní. K dalšímu sesuvu půdy došlo dne 12. března 1898, kdy začala praskat okna a dveře v chalupách, které se během pár chvil zřítily. V té době se uvolnila celá masa horniny, celkem 49 350 metrů čtverečních. Za oběť tehdy padlo 32 budov, včetně místní školy.

V roce 1940 zabrali Bílou hranolovitou věž na západní straně nacisté, kteří si tam zřídili stanoviště letecké pozorovací hlídky. Hradní věž a s ní i celý objekt okupovali Němci až do konce druhé světové války.

Černá válcovitá věž na východním konci dolního hradu má svůj název podle materiálu – konkrétně podle tmavého čediče. Výška této věže dosahuje 26 metrů. Dne 5. května 1974 byli při úderu blesku do Černé věže usmrceni žák ZDŠ Otakar Štilec a vojín Jan Burian. V roce 2009 byli po úderu blesku do západní hranolovité věže zasaženi tři návštěvníci bleskem, a proto je zakázáno pohybovat se v bouřce doprovázené blesky po hradě.

Text a foto: Zdeněk Andršt

andrst-hazmburk.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pozvání starostky: Obecní úřad Klapý 200

(Romana Albrechtová, 19. 10. 2012 13:42)

Adresa: Obecní úřad Klapý 200, pošta 411 16 Klapý
Kontakty- Telefon: 416 591 340 E-mail: ouklapy@seznam.cz
ID datové schránky: g38buxk
Vedení obce Starostka: Romana Albrechtová mob. 775 247 531
Místostarostka: Mgr. Irena Komárková mob. 777 193 746
Úřední hodiny
Po 7.00 - 17.00
Út 7.00 - 15.00
St 7.00 - 18.00
Čt 7.00 - 15.00
Pá 7.00 - 12.30
Aktuality - Vítejte v Klapém
České středohoří patří mezi nejatraktivnější a z přírodovědného hlediska mezi nejzajímavější krajiny naší republiky. V jeho předpolí pak vystupuje z křídové tabule, východně od obce Klapý, krajinná dominanta v podobě vrchu Hazmburku. Hazmburk je svými 418 m nejvyšším bodem Klapské tabule, která je součástí tabule Hazmburské. Jedná se o výrazný neovulkanický kužel s krátkým vrcholovým hřbítkem, orientovaným ve směru východ-západ. Kopec vznikl vypreparováním žíly nefelinického bazanitu. Při vrcholu Hazmburku jsou na výchozech žíly vyvinuty tvary mrazového zvětrávání a rozsáhlé sutě kryjí křídové slínovce, jimiž žíla proráží. Tyto sutě vytvořily postupem času odpadávající zvětralé sloupy čediče. Suťové akumulace na svazích jsou pak velmi náchylné k sesouvání.
Obec Klapý leží v ústeckém kraji, na území okresu Litoměřice (více v rubrice doprava - situační mapka).
Svou polohou patří mezi velice úrodný kraj, proto je zdejší krajina považována za zemědělskou oblast. Díky své dominantě však také patří mezi hojně navštěvované místo Českého středohoří. Ti co zde nestály, neznají České......