Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hrad Vrškamýk – Zdeněk Andršt

27. 9. 2012

Dnes to jsou zříceniny gotického hradu ze 13. století. Tento hrad byl dvojdílný. Do úzkého nádvoří jádra se vcházelo průjezdem v přízemí čtverhranné věže. Průjezd byl zaklenutý křížovou klenbou. Z obytných křídel se zachovaly pouze nádvorní stěny.

Všechny místnosti na Vrškamýku byly plochostropé, což bylo z hlediska teplotních poměrů příznivější. Jedinou výjimku představovala zaklenutá místnost v patře krátkého východního křídla, které nádvoří uzavíralo. Patrně to byla hradní kaple. Spojení místností prvního patra umožňovaly dřevěné pavlače, které obíhaly celé nádvoří.

Místnosti na Vrškamýku byly vyhřívány pomocí teplovzdušného topení. Kotelna se nacházela v přízemí. Tam se vzduch ohřál o rozpálené křemenné valouny. Díky komínovému efektu pak ohřátý vzduch cirkuloval po budovách hradu.

O podobě zcela zaniklého druhého patra Vrškamýku nic nevíme. Předpokládá se, že analogicky k ostatním soudobým hradům měly pomocné, hlavně obytné a obslužné funkce. K hradu Vrškamýk, původně nazývaného Hunec, se také váže tato pověst: Kdysi zde sídlil zlý rytíř, který si jednou vyjel na koni ke Zduchovicím. V lese byl přepaden a zabit. Na místě jeho vraždy byla postavena kaplička, později zpustošená. Říká se, že v okolí někdejší kapličky objíždí v noci přízrak tohoto zavražděného rytíře.

Hrad Vrškamýk založil král Václav I. Poprvé je tento hrad zmiňován v roce 1236. Byl i oblíbeným místem pobytu Přemysla Otakara II. V roce 1569 je hrad Vrškamýk poprvé uváděn jako zpustlý. V tomto stavu jej pak skutečně využívali loupeživí rytíři, kteří přepadali lodě a vory plujíci po Vltavě v oblasti dnešního Kamýku nad Vltavou na Příbramsku.

Text a foto: Zdeněk Andršt

andrst-vrskamyk.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Mrkněte

(Lucka, 28. 3. 2013 12:05)

Dobrý den. Právě koluje mezi lidma revoluční metoda výdělku peněz, skvělé na jaro, když je hodinka, dvě času. Vydělávám si takto už od půlky ledna a nemám slov, jak snadné to je!! Nad poměry si díky tomu sice nežiju, ale dokud můžu, tak jsem vděčná za každé přilepšení.. Čekujte www.Cervena-Cerna.cz