Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nastává soumrak ochlokracie? – Mgr. Bc. Jan Kopal

10. 5. 2012

V poslední době se ve všech pádech skloňují slůvka „lůza“ a „ochlokracie“ (řecky οχλοκρατία, latinsky ochlocratia je vláda lůzy, také označovaná jako lůzovláda, dle Aristotela je to zvrhlá forma demokracie). Tyto diskuse bezesporu souvisí s celkovým vyčerpáním stávající formy demokracie a zejména chováním a prezentací našich politiků.

Je jisté, že nespokojenost občanů bude časem ještě narůstat a do ulic bude vycházet čím dál tím více lidí. Je to jejich legitimní a nezpochybnitelné právo. Druhou věcí je, kdo tyto nálady podněcuje a vyvolává. Cui bono? Komu ku prospěchu? V zásadě jsou zde latentně přítomné síly, které už po léta šíří „blbou náladu“ z havlovského „nevětraného pelechu“. Ne náhodou se potom spontánní protesty zvrhávají a jsou řízeny paranoidními jedinci.

Vládnoucí struktury také začínají svými úlety připomínat onu kritizovanou lůzu z ulic – počínaje pokleslým slovníkem, aférami a aférkami hodnými IV. cenové skupiny nebo Tarantinových příběhů z podsvětí. Jsou zralé na komplexní výměnu kádrů. Je to dáno pofidérním výběrem i jistým opotřebováním lidských zdrojů v běhu času.

Osobně se nejvíce bojím toho, že dojde k tomu, že lůza bude vládnout lůze. Blbci budou na koni, hlas moudrých bude umlčen a průměrnost či dokonce podprůměrnost se stane normou.

Mgr. Bc. Jan Kopal

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář