Jdi na obsah Jdi na menu
 


Opožděné vyznamenání – Eduard Seibert

14. 5. 2012

 

Po téměř dvaadvaceti letech od návratu do vlasti byl 8. května vyznamenáncerovsky-01.jpg ing. Zbyněk Čeřovský, plukovník  letectva, v. v., ministrem obrany Dr. Alexandrem Vondrou vysokým vojenským vyznamenáním – Křížem obrany státu. Co je na tom neobvyklého? Bývá přece zvykem ve slavnostní dny udílet metály. Pokusím se nastínit peripetie jeho i jeho rodiny nejen v době předlistopadové, ale bohužel i polistopadové.

Už v době před jeho zatčením jsem rodinu p. plukovníka, nedalekého souseda, znal a jejich osudy sledoval. Někdy v r. 1976 jsem musel na příkaz ředitele uvolnit místnost v dočasně opuštěném stavebním baráku stavby vodovodu, kterou jsem odsud předtím řídil jako stavbyvedoucí, pro pracovníky „Hygieny KNV“, kteří zde údajně budou měřit hluk z pardubického letiště. Až teprve po zhruba tři čtvrtě roce jsem se o jejich pravém poslání dozvěděl – po zatčení ing. Čeřovského, z vysílání Svobodné Evropy a Hlasu Ameriky. V domě manželů Čeřovských bylo v době jejich nepřítomnosti umístěno odposlouchávací zařízení a jejich dům, jeho osobně i manželku, sledovala z obsazené místnosti nepřetržitě Státní bezpečnost pomocí televizní kamery, umístěné v kleci  pro ptáky v protějším domě důstojníka letectva z letiště v Pardubicích.

Plukovník Čeřovský byl v době okupace Československa v srpnu 1968 náčelníkem  štábu stíhacího bombardovacího leteckého pluku a zároveň zástupcem velitele letiště. Postavil se se svými přáteli, důstojníky štábu, piloty i techniky rozhodně proti okupaci. Neposkytl okupantům žádnou nařízenou technickou ani materiální podporu. Byl dokonce se svým přítelem, podplukovníkem Jelínkem, postaven před zeď hangáru, kde na ně polští výsadkáři mířili samopaly a jejich velitel si vynucoval pod pohrůžkou zastřelení informace. Před odchodem tito „přátelé“ co neukradli a neodvezli, to zničili.

Později, když plk. Čeřovský odmítl podepsat prohlášení, tehdy vznešeně nazvané Souhlas s internacionální pomocí, což v normálním jazyku znamenalo souhlas s okupací, si tím podepsal svůj ortel. Zakrátko byl odvolán ze své funkce, přemístěn na štáb 34. stíhací bombardovací letecké divize, poté dán do kádrové dispozice a nakonec z armády bez jakýchkoliv nároků doslova vyhozen. Protože nepřestal  kritizovat současnou politickou situaci, dostal se do hledáčku Státní bezpečnosti, která ho již předtím mnohokráte vyslýchala v souvislosti s jeho činností na letišti v Hradci Králové v době okupace.

Po propuštění z armády nemohl nalézt žádné zaměstnání, perzekuce jeho rodiny postihly nejen manželku, ale i děti. V roce 1976 byl pod záminkou zatčen a uvězněn, později odsouzen a umístěn do věznice v Ostrově nad Ohří. V souvislosti s tím byl degradován a byla mu odňata propůjčená vyznamenání. Manželka byla zbavena funkce ředitelky Zvláštní školy, a tak se celá rodina ocitla bez jakýchkoliv prostředků, dluhy rostly. Po propuštění podepsal jako jeden ze dvou vyhozených vojáků (druhý byl generál Sachr) Chartu 77 a intenzita perzekuce nabyla na další intenzitě. Výslechy, sledování a pronásledování  se staly součástí života celé rodiny. V roce 1981 byl opět zatčen a uvězněn a odsouzen za podvracení republiky a podezření ze špionáže na další roky do vězení, tentokráte do věznice Plzeň-Bory. Tady propašoval manželce moták, který pomohl dostat po odvysílání zprávy v zahraničním rozhlase V. Havla do vězeňské nemocnice a tím mu tehdy v podstatě zachránil život. Ale v pozdějších Dopisech Olze to bylo poněkud jinak. Byl zařazen do seznamu nepřátel státu v tzv. akci NORBERT a po propuštění z vězení byl donucen k vystěhování do Spolkové republiky Německo s celou rodinou, přišel o dům a veškerý majetek.

Po návratu z exilu se ucházel podle Zákona o  mimosoudních rehabilitacích o znovupřijetí do armády, ale prověrky prováděli ti, kteří ho jako pracovníci vojenské kontrarozvědky dvakrát nechali zavřít, předseda generál byl agent StB. Naprostý diletant, ustanovený prezidentem Havlem po propuštění gen. Vacka do funkce ministra národní obrany mu napsal, že není vhodným kandidátem. Asi proto, že si dovolil kritizovat prezidenta republiky V. Havla (!). Bývalí politruci, spolupracovníci StB, agenti a lidé, kteří se na vyhazování nepohodlných příslušníků armády v době totality podíleli, byli tehdy nejvhodnějšími kandidáty na vedoucí kádry pro nově budovanou československou a později českou armádu. Dnes žijí s vysokými penzemi a dokonce často v domech získaných po emigrantech.

Je nepochybné, že pokud by plukovník Čeřovský, vyhozený po roce 1968 z armády, podepsal onen souhlas s okupací, byl by nepochybně dávno generálem. Vyhozen totiž nebyl pro neschopnost, ale jako oportunista a nepřítel státu. Vyznamenání tedy obdržel, na povýšení do generálské hodnosti, které si jistě také zaslouží, stále čeká. Dočká se?

Bohužel na satisfakci čeká ještě celá řada občanů, kteří  proti  komunistickému režimu aktivně bojovali, podíleli se na jeho pádu a mnozí se jí ani nedočkali.

Eduard Seibert
 
(Lidovky.cz, 9. 5. 2012, 23:54)
 
 
(Převzato z blogu autora.)
 
Poznámka redakce:
Ing. Zbyněk Čeřovský, plk. v. v., patří k dlouholetým spolupracovníkům SN ještě z doby, kdy vycházely v tištěné podobě. O jeho nelehké životní cestě a čekání na ocenění politických postojů jsme psali již ve SN č. 3/2008, str. 6-7 (viz rubriku SN v PDF ke stažení) a v č. 4/2008, str. 6. Ve SN č. 2/2009, str. 7 byl otištěn článek autora výše uvedeného příspěvku E. Seiberta nazvaný „Praktiky StB“.

Redakce SN se připojuje ke gratulantům.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Re: diskuse

(Simča, 28. 3. 2013 11:52)

Čest práci. Letos koluje po internetu zajímavá možnost přivýdělku, jak pro ženy, tak pro pány :) Pro mě to je skvělá možnost výdělku a je to naprosto super :) Stamiliony tím nevydělám, ale i tak, dokud můžu, tak to dojím, co to jde :) Je to z návodu www.Cervena-Cerna.cz

připojuji se ke gratulantům....a hned, prosím úkoluji...

(Muller, 23. 5. 2012 14:36)

Vážený pane inženýre Čeřovský,

obracím se na Vás a současně na Vaší rodinu - za úspěšným mužem vždy stojí, jak říká staletá zkušenost, kvalitní, moudrá a obětavá drahá polovice, jak by řekl Petr Bajza z Poláčkových "Balo nás pět" - zákonitá manželka.
Rozhodně gratuluji k Vašemu opožděnému vyznamenání za statečný postoj vůči cizácké okupaci v roce 1968 a obhájení svého postoje i při věznění za podpis Charty 77. A sem patří ocenění Vaší paní, která Vám nevysvětlovala, že se rozvede, když neodvoláte, co jste podepsal a ztvrdil svým postojem i životem i útrapami a poškozením zdraví. O kariéře nemluvě.... Rok 1968 a události okolo něj nejsou tak vzdálenou minulostí, aby se nemuselo připomínat. Včetně událostí konce prázdnin 1938, vrcholící hanebnou Mnichovskou dohodou a pak v březnu 1939 přímou okupací Československa. O pozadí těchto bylo napsáno mnoho, výborně věci objasňují autoři Miroslav Dolejší v jeho Analýze 17. 11. 1989. O socialismu jiného typu - dle systému Adolfa Hitlera jsem spekuloval zde ve Svobodných novinách - a vybíral vzácné pasáže z okolí tiskařské dílny Milo Komínka: prof. Milana Zeleného, prof. Libora Broma, prof. Josefa Kalvody a v neposlední řadě dr.ing. B.A. Koblihy jako Naardenského činovníka, a člověka schopného shrnout vše v textech o Golgotě jako OPERACI GOLGOTA, z dílny s. Andropova, exšéfa a nyní nebožtíků KGB... Jak jeho, tak prý organizace, zdárně přejmenované, ale jinak dost stejné....a s nějakým vysokým důstojníkem KGB z"dílny míru a socialismu" v NDR a NSR, tedy rozděleném Německu.

Nyní z této dílny "dílny míru a demokracie" a zejména pokroku, zde máme na očích podivnou věc:
http://krimi.eurozpravy.cz/49923-u-caslavi-spadlo-vojenske-dopravni-letadlo-jsou-tezce-zraneni-stroj-hori/http://krimi.eurozpravy.cz/49923-u-caslavi-spadlo-vojenske-dopravni-letadlo-jsou-tezce-zraneni-stroj-hori/

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/zachranari-pri-nehode-letounu-u-caslavi-bylo-zraneno-sedm-lidi/798022

http://tn.nova.cz/zpravy/cernakronika/u-caslavi-havarovalo-dopravni-letadlo-na-miste-jsou-desitky-zranenych.html

http://tn.nova.cz/zpravy/cernakronika/u-caslavi-havarovalo-dopravni-letadlo-na-miste-jsou-desitky-zranenych.html

atd.
Kde je prosím pravda? ČT totiž ukázala ukrajinské letadlo, dezinformalo o počtech zraněných a tak stále dokola - jako je obvyklé ve zprávách o UFO:
nic než utajování, zmatky, lži, desinformace a výmysly i podvody.... Nenapsal byste někdy, až bude více informací, proč se nám lže?

Děkuji Müller 23.5. 2o12

co je také internetu - vážně - nevážně/ pravda nebo lež?

(Muller, 23. 5. 2012 14:48)


http://www.exopolitika.cz/news/setkani-s-posadkou-ufo-v-cr-/discussioncbm_79511/10/

Přinášíme vám výpověď pana X., který se rozhodl podělit s veřejností o část svého příběhu.

Přicházím se zvláštním příběhem: to, co se mi stalo, je reálné a zapadá to do obyčejného životního běhu, tak jak žijí všichni ostatní. To podstatné bylo, že jsem viděl obyčejné UFO, tak jak jsou popisovaná – ale nikoli talíř, ale obyčejné letadlo ve tvaru trojúhelníku. Pozorovat něco podobného může být šílenství, může to být přelud, ale může to být také pravda. Pravda v těchto věcech se velmi a velmi utajuje.

Toto se stalo v roce 2003: Tvrdím, že při obyčejném cyklistickém výletě, když jsem jel za Prahu na Benešov, jsem v době bombardování Iráku, kdy létalo samé vojenské letadlo, viděl plnou oblohu vojenských letadel – prostě jsem si všímal, kde co lítá a dojel jsem večer, bylo po jedenácté hodině (23.00) na Mandavu. Zastavil jsem, díval se, kde co lítá a uviděl jsem obyčejné světýlko v dálce. Když by člověk předtím hledal UFO, které jsem předtím viděl jako něco – létající hvězdičku – tak nikde nic. Postavil jsem se, díval jsem se na okolí Prahy, když v tu chvíli přilétlo něco temného. Posvítilo to na mě a domníval jsem se, že to je někdo z vojáků a že by mohlo jít o doprovodnou americkou vojenskou techniku. Podle všeho je tato teorie možná – že Američané mají něco, co má vlastnosti UFO. Ale jsem proti tomu, že by to byli oni, protože následovalo něco velmi divného. Zhruba ve 100, 120 metrech bylo vidět, že se to zastavilo, zhaslo a začalo to pomalu klesat. Nejsou známa letadla, která by uměla stát potichu. Toto bylo slabé. Mělo to tak zhruba odhadem 40 decibelů a mělo to slabý zvuk jako rychloběžného kompresoru nebo motoru - kolem 2000 otáček silný diesel. Svezlo se to pomaloučku dolů, bylo vidět průhledem na pilota, který zdravil a když to spadalo pomaloučku dolů, ukazoval okolo dozadu. Byl jsem zvědavý, podíval jsem se na situaci, že je všechno v podstatě v pořádku, nic se neděje. Vzadu byly otevřené dveře, vlezl jsem dovnitř, šlo se poměrně úzkou ohnutou chodbičkou – to znamená do letadla vlézt zezadu chodbou je divné...Rozměr, tak jak to bylo vidět, bylo zhruba 15 metrů délka (12-15 m) a 15-16 šířky v křídlech. Deltoid s dvojitou zádí, ta záď vlastně tvořila kryté místo ke vstupu. Pilot byl uvnitř v bílém leteckém skafandru a v masce, kde nebylo vidět do obličeje a jenom mně řekl:,,Líbí se? Chceš něco, nebo sbohem a pryč?“ Mluvil německy. ........
-
Tvrdím, že je možné, že to jsou obyčejní lidé s neobyčejnou technikou ve službách americké armády (?) – pak by bylo něco na oněch pověstech, že Američané jsou dohodnuti buď s pozemskou vyspělou kulturou, což považuji za nesmysl nebo s mimozemskou [podle senátora Miltona Williama Coopera je však USA dohodnuto právě s negativními mimozemšťany – viz http://ee.dunres.sk/clanky.php?id=381 – poznámka redakce]. Let spočívá v tom, že je manipulováno se setrvačností a gravitací. Při těch obrovských rychlostech, kdy se to zvedá, není cítit žádné přetížení.
atd:
- že by kontrolní letadlo na vojenské kontrolní akci USA-Rusko + satelity obou velmocí - v Čáslavi zavadilo o UFO? Nebo o raketu? více exopolitka na 3 denním s l e t u (kongresu) ufonů, ufologů a okolí V.Havla + Igora Chauna...

festina lente - pospíchej pomalu a překlepy....

(Muller, 23. 5. 2012 14:54)

omlouvám se Vám i ctěné veřejnosti za překlepy, např:

"Bylo nás pět" chybně "Balo nás pět"
Více EXOPOLITIKA chybně: více exopolitka

Omlouvám se za spěch - hostuji na stroji... a propůjčitel PC klepá na hodinky!