Jdi na obsah Jdi na menu
 


Portréty z Vídně – František Růžička

25. 6. 2014

 

Galerie Nahoře, jako stálá výstavní síň fotografií v DK Metropol České Budějovice, otevřela pro nastávající prázdninové dny výstavu „Portréty z vídeňských diaspor“ autora prof. Gero Fischera z Rakouska.

Fischer se narodil roku 1944 v Rakousku. Studoval slavistiku na univerzitách ve Vídni, v Praze a ve Skopje. Od roku 1970 do roku 2010 pracoval na Institutu slavistiky vídeňské univerzity. Je v penzi, učí ale dál a je stále ještě zapojen do akademického života. Fotografií se zabývá od dětství. V roce 2000 založil „Galerie auf der Pawlatsche“, kterou vede dodnes. Galerie je specializována na fotografický dokument a snaží se seznámit rakouské návštěvníky s východoevropskou fotografií. Galerie dosud prezentovala více než sto různých autorů.

Uspořádaná výstava v Č. Budějovicích představuje vídeňskou multikulturnost, která je tam přítomna na každém kroku. Vždyť ve Vídni má téměř polovina obyvatel cizí původ, mluví více než sto různými jazyky. Tyto poměry přiměly autora, který se zabývá i vědecky migračními i integračními procesy (ve spolupráci s Institutem sociologie), aby se těmto fenoménům věnoval i fotograficky. Klade si otázky, jako např.: kdo se přistěhuje, z jakých důvodů, jak žijí tito „noví Vídeňané“, jak realizují své migrační sny, jak žijí svůj nový život. Jeho fotografie, výhradně pořízené v analogové technice, jsou nearanžované a vznikly v každodenním prostředí, v kavárnách, v parku a podobně.

 

František Růžička, České Budějovice

 

p1240620.jpg

 

Zahájení vernisáže B. Maříkovou, blahopřání autorovi k blížícím se 70. narozeninám

 

p1240616.jpg

 

Elisabeth Mnastakanjan, spisovatelka, pianistka, narozená v Baku, SSSR

 

p1240613.jpg

 

Mirna Jukič, rakouská reprezentantka v plavání, bronzová medaile z Pekingu, 5 násobná mistryně Evropy, narozená v Chorvatsku

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář