Jdi na obsah Jdi na menu
 


Roman Smetana není žádný hrdina! – Mgr. Bc. Jan Kopal

24. 4. 2012

Řada lidí si stále plete anarchii s demokracií a kriminální jednání zaměňuje s formou spontánního lidového odporu. Typickým příkladem je jednání tykadlového čmárala po billboardech a celostátně hledaného bývalého řidiče Romana Smetany. Ničení cizího majetku je vždy špatné bez ohledu na motivy jednání. Soukromé vlastnictví musí být nedotknutelné a stát by jej měl svými atributy chránit. Politická kultura se také nedá vytvářet ničením politických plakátů protivníků. Nehledě na to, že se jednalo o řádně zaplacený výlep. Stejně tak vyhýbání se nástupu trestu není žádným hrdinstvím!

Je to stejný případ jako v případě odsouzení výtvarníka Romana Týce (vlastním jménem David Hons). Není přípustné, aby si na veřejných semaforech každý na potkání měnil sklíčka podle svých představ. Kam bychom došli?! Nehledě k hrozbám a rizikům – od možnosti vlastního úrazu až k obecnému ohrožení.

Jenže pochybní hrdinové jsou v kurzu a není to jev zcela nový. Už za I. republiky byl oslavován agresivní bandita Nikola Šuhaj či sprostý vrah a lupič Martin Lecián. Tehdy ministr vnitra Antonín Švehla říkal, ať dají pokoj s těmi loupežníky. Dnes se zase pro změnu točí filmy o Kajínkovi…

Skuteční hrdinové vypadají jinak. Často navenek působí zcela nenápadným dojmem. Se svým hrdinstvím se nechlubí, někdy o něm jsou schopni mlčet i celé desítky let. Letos si připomínáme 70. výročí Operace Anthropoid, kde pomalu co jméno, to hrdina. Buďme hrdí na skutečné vlastence, kteří mohou být příkladem pro příští generace, aniž bychom museli žehrat na nedostatek pozitivních vzorů. Stačí se jen rozhlédnout.

Mgr. Bc. Jan Kopal

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář