Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sociopat u moci? Zle, matičko, zle! – Radomil Bábek

22. 5. 2017

Veřejný prostor zaplnila vládní krize, podvody ministra financí, neústavní chování prezidenta, váhavost premiéra. V tomto článku tedy poskytnu čtenářům malou odbočku, odpočinek od politiky, a nabízím populárně odbornou úvahu typu člověka, kterého bychom označili názvem sociopat.

Nejprve je nutno říci, že sociopat je člověk, kterého jeho porucha osobnosti nutí chovat se abnormálně. Není to nemoc, neléčí se to medikamenty ani není třeba sociopata zavírat do polstrovaných místností.

Na druhou stranu může být sociopat velmi nebezpečný, a je proto dobré jej rozpoznat a izolovat od slušné společnosti, především od jakékoli formy moci. Tu totiž téměř s jistotou zneužije.

Typickými rysy a projevy sociopata jsou lež, absence svědomí a studu, extrémní egocentrismus, chorobná touha po moci a potřeba nadřazenosti, neschopnost spolupráce, lhostejnost k citům, pocitům a osudům jiných lidí a téměř absolutní účelovost jeho jednání. Slušnost považuje sociopat za slabost.

Účelovost jednání sociopata je extrémní. Ve chvílích, kdy něčeho potřebuje dosáhnout, dokáže být i milý, přátelský a velmi přesvědčivý. Jakmile toho dosáhne, nastoupí absolutní lhostejnost k potřebám druhé strany. Pokud jej chce někdo žádat o nápravu, připomene mu jeho odpovědnost nebo dokonce vytkne chyby, stává se sociopat v lepším případě hluchým a slepým, v tom horším a častějším se v něm probudí běs. Své nepřátele (to jsou všichni, kdo s ním nesouhlasí nebo po něm něco vyžadují, např. odpovědnost) se snaží ponížit, porazit, rozdrtit. Pomlouvá je, uráží a špiní.

Podle osobnostního typu jsou dva hlavní způsoby chování sociopata pod tlakem. První je ledově klidný, chová se chladně urážlivě a výsměšně. Druhý typ řve, nadává a uráží hrubými slovy, je vulgární, často je hysterický a těžko se kontroluje. Pokud je k dispozici záznam iritovaného sociopata, pak nejlepším studijním materiálem je sledování jeho projevu bez zvuku. Zážitek.

V rozhovorech sociopat dokáže často pronášet téměř nesmyslné věty. Neodpovídá na otázky, uhýbá, útočí a nesouvisle přeskakuje mezi tématy. Jeho projev může být nesourodý a bezobsažný, ale vždy je přesvědčivý. Teprve doslovný přepis záznamu sociopatova spontánního projevu prokáže, jaké přemety a přeskoky v řeči dělá, jak ubohý je jeho verbální projev.

Sociopata bychom mohli popisovat hodiny a stále bychom s ohromením objevovali další projevy jeho poškozené osobnosti, které by v nás budily pocit ošklivosti. Přínosné však bude zvážit, zda může být sociopat společensky nebezpečný. Odpověď není zcela jednoznačná.

Problém nenastává, když má člověk jen některé sociopatické rysy. To je naopak celkem běžné, zvláště u lidí ve vysokých řídících pozicích. Možná je trocha té sociopatie k vládnutí či řízení organizací, nebo i k zvládání některých krizových situací, potřebná. Taková částečná míra sociopatie není společensky nebezpečná.

Problém nastane, pokud se objeví jedinec, který naplňuje většinu znaků sociopata a dostane se mu do rukou velká moc. Dá se pak hovořit o osobnosti hraniční, o sociopatovi, který vše a všechny kolem sebe využívá k svému prospěchu. Takoví bývají mafiánští bossové, násilníci, ale i podvodníci, kteří klidně oberou staříka a ještě ho zmlátí. Vystoupá-li takový sociopat bez svědomí a studu do vrcholových pater společnosti, je zle. To je situace extrémně nebezpečná a lidem či společnosti může jít o přežití.

Pokud by se sociopat stal třeba prezidentem nebo mocným ministrem, může být ohrožena demokracie i naše svoboda na dlouhá léta do budoucna. Tak si dejme pozor, abychom třeba čistě z nepozornosti někoho takového nezvolili!

 

Zdroje (výběr): Psychology Today: How to Spot a Sociopath; Koukolík Fr.: Mocenská posedlost, Karolinum, Praha 2011; vlastní pozorování i sebereflexe a další.

 

Doporučené studijní materiály:

 

Radomil Bábek, předseda Asociace podnikatelů a manažerů, předseda výboru Podnikatelských odborů

 

Poznámka redakce:

Doslovné přebírání textů jiných autorů bývá na stránkách SN zcela výjimečné. Text, který jsme se rozhodli převzít z internetového periodika „Pravý prostor“ (13. 5. 2017) a zveřejnit ho, patří k tomu nejlepšímu, co se v poslední době objevilo. Jeho autor si zaslouží velký dík za to, jak srozumitelně vyložil všechno, co by mělo zajímat každého občana, zejména voliče hnutí ANO 2011, kteří stále ještě věří tomu, jakého génia mají ve svém čele. Obávám se, že nemají a že se o tom brzy sami přesvědčí. ‒ Uvedený článek je naprosto přesnou charakteristikou známého „dobyvatele“ českého státu A. Babiše, který se rád prezentuje jako „spasitel“ českého národa. Češi opravdu na tom nejsou tak zle, aby potřebovali někoho takového, jako je světoběžník s nevyjasněnými vazbami na organizovaný zločin a velkopodnikatel, o němž není jasno, jak ke svému bohatství přišel. Zdejší obyvatelé měli vždycky rádi ve věcech pořádek, avšak Babiš jim ho zaručit nemůže, protože nejasností kolem jeho osoby je tolik, že se stal člověkem naprosto nedůvěryhodným. Tento sociopat, který se omylem dostal do české politiky, si o sobě myslí, že tady o něho někdo stojí. Mohu ho ujistit, že kromě J. Faltýnka a několika dalších přisluhovačů, kteří mají strach, aby jejich jméno nezmizelo z volitelného místa na kandidátce ANO 2011, jeho osoba nikoho nezajímá. ‒ Tento kontroverzní miliardář k nám před více než dvaceti lety připutoval ze Slovenska, ale nechce se zpátky vrátit, protože mu tam asi od slovenských mafiánů hrozí fyzická likvidace za lumpárny, které má na svědomí. Ve světě organizovaného zločinu totiž pojmy, jako je promlčení nebo amnestie, nic neznamenají. Z tohoto hlediska je Babišovi opravdu v Čechách líp než na Slovensku, protože tady mu je vcelku dobře a nikdo ho neohrožuje: dokud ho česká policie nezatkne a nepůjde do vězení. Možná se i toho brzy dočkáme…

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

" kdo je chytřejší nežli já, který jsem ve 13 letech ( na příkaz strany ) umlátil učitele motykou ??"

(MUDr.Petr Kubáč, 25. 5. 2017, 25. 5. 2017 15:51)

" kdo je chytřejší nežli já, který jsem ve 13 letech ( na příkaz strany ) umlátil učitele motykou ??" - Poučení z čínské kulturní revoluce - Úterý v 5:11 | Petr | Filosofování - Myslím, že jsem o Číně už jednou nepřímo psal a taky jsem psal o našich "důchodcích verze 2.0". Článek o důchodcích tvrdil, že pokud se někdo narodil za "svinského režimu" zůstane mu "svinská reaktivita" v krvi až do smrti. Za tento článek jsem dostal menší "kartáč" jakože nedostatečně respektuju "moudrost šedin", ale nemohu si pomoci - pravda je na mé straně - kdo se zamlada naučí, že být svině se vyplatí - těžko od něj ve stáří očekávat "moudrost a charakter".- Vezměme si takový přiklad - a to je komunistická Čína. Čínská společnost je velmi tradiční a má mechanismy, které existují a fungují tisíce let. Proto se patrně nebude nikdo divit, že když se po II. světové válce a po občanské válce s Kuomintangem - ujali na čínském kontinentě vlády komunisti - krom krvavých čistek a pronásledování virtuální i skutečné politické opozice se ve venkovské a agrární Číně nic tak úplně převratného nedělo. Jak už jsem říkal. Společnost je tradiční, venkovani jsou po tisíce let zvyklí na podivné rozkazy z paláců v Pekingu, nad kterými pokývají hlavami a jdou zase sadit rýži.... Zásadní úlohu na kontinuitě společnosti totiž mají "staří mistři" tedy lidi ve věku seniorů se zkušenostmi a někdy i vzděláním, kteří mají v čínských rodinách, místní správě a "malé politice" rozhodující slovo. Přitom je nutno podtrhnout slovo "vzdělání". V kultuře s obrázkovým písmem je totiž velice snadné zůstat "praktický negramotný" - stačí nenaučit se dostatek znaků ke čtení starších a složitějších textů a máte handicap, který už nikdy nedoženete. - Jenom taková poznámka - osobně jsem se učil latinku, azbuku a řecké písmo - a po zkušenostech s těmito evropskými a hláskovými abecedami mám k čínskému písmu nezměrný respekt a mám obavy, že žádná česká škola není na té na úrovni, aby v Číně obstála byť jen jako základka učící dětičky prvních 5000 znaků, které jsou nutné abyste mohli přečíst "alespoň základy".

" kdo je chytřejší nežli já, který jsem ve 13 letech ( na příkaz strany ) umlátil učitele motykou ??"

(MUDr.Petr Kubáč, 25. 5. 2017 15:49)

......(2) - - OK takže máte komunisty, kteří jsou lační revolučních změn a proti nim venkovské mudrce, kteří zažili ještě císařství, sérii občanských válek, II. světovou válku a o celém komunismu si myslí svoje. Jak v takovém případě "zažehnete revoluční kvas". Třeba by se dala zfanatizovat mládež ? Třeba založit televizní stanici ČT Déčko: vysílající "propagandu pro děti", které nemají zkušenosti a nejsou pod tak silným vlivem vesnických seniorů - Ne ?
- Přesně tak to Mao Ce Tung udělal - vyhlásil "Velký skok vpřed" a jeho nezanedbatelnou součástí byla výzva mládeži k ničení "zdroje reakce" na školách. "Skok Vpřed" i "Kulturní revoluce" byly vskutku hnusné časy plné vraždění, udávání , likvidace schopných neschopnými, odsunu ( opravdové - nikoliv EURO- ) inteligence z měst na venkov a odtud do gulagu, bídy, hladomorů atd.... Fuj - ještě že už je ta doba pryč. - Ale je ta doba opravdu pryč ? Přestavte si že čínská společnost měla od předpotopních dob jasnou strukturu se svými rolníky, vesnickými murdci a císařskými úředníky a najednou byla kontinuita přerušena jednou generací, která je sotva gramotná ( kvůli nezvládnutí těžké výuky obrázkového písma ), ale má o svých schopnostech přemrštěné představy protože : " kdo je chytřejší nežli já, který jsem ve 13 letech ( na příkaz strany ) umlátil učitele motykou ??" - Máte pocit, že fantazíruju, že takoví lidé jsou dávno mrtví ? Pokud někomu na začátku kulturní revoluce v roce 1958 bylo 13 ergo je ročník 1945 a dnes je mu 72. Všichni komunističtí pohlaváři v Číně - velcí i malí, všichni lokální politici a komunističtí šéfové státních podniků jsou přesně tato generace. Lidi, kteří zahubili ( ještě císařskou ) inteligenci a pak zůstali celý život blbí jak troky. Lidi, kteří byli odměňování za hrůzy a nemorálnosti, chváleni za špatná rozdhodnutí - dnes sedí za "kormidlem" největšího státu na světě. - Pozoruhodné je, že "generaci kulturní revoluce" se nyní snaží od moci odstavit generace mladší. Už samotné ekonomické reformy koncem 70. let začaly až po likvidaci Maových pohrobků. Nebo dnešní situace, do které je ze zahraničí málo vidět - nicméně předchozí prezident Chu Ťin-tchao se narodil v roce 1943 zatímco dnešní prezident Si Ťin-pching je o "půl generace mladší" a je ročník 1953. Pnutí při této generační obměně se projevuje občasnými zprávami o popravách vysokých funkcionářů "pro korupci" případně záhadným chovámím čínské vlády vůči západním korporacím, protože každá zahraniční firma je ( úplatky ) napojená na konkrétní "křídlo" komunistické strany. Tato "křídla" spolu vedou boj o moc a podle momentální pozice dané kliky "v ligové tabulce" se státní správa chová i k příslušné západní korporaci. - Ale proč bychom se strachovali z toho, že morálně pochybné "cementové mozky" šéfují jaderné velmoci s nejpočetnějším vojskem na světě - důležité je poučení z dnešní pohádky : Je vůbec nutné ? Nevidíte kolem sebe diskrétní avšak všudypřítomné utloukání učitelů a celého školství motykou ? Nevidíte návrat komunistických socialistických "ideologicky prověřených soudružek", které nic neumí avšak určují systém výuky ? Nevidíte to riziko, že z "multikulturních" škol vychází generace bez matematiky, přírodních věd, bez cizích jazyků, bez náhledu na své (ne)schopnosti, která bude zatěžovat společnost dalších 60 let ? Ještě, že máme jednoduchou hláskovou abecedu, takže ( snad ) nikdo nezůstane až do vysokého věku úplně negramotný. Nicméně propagandistické ovlivňování dětí je šíleně nebezpečné - tak nebezpečné, že se nebojím zopakovat již jenou řečenou větu : Bůh ochraňuj naše děti - před námi !!!