Jdi na obsah Jdi na menu
 


Silvestr na Kleti – František Růžička

5. 1. 2015

Jihočechům ani mnohým turistům netřeba blíže přibližovat malebné prostředí Blanského lesa s nejvyšší horou Kleť (1083 m. n. m.). Mnohý z nich bude mít nejspíše ty nejkrásnější vzpomínky na to, jak se mu jednou za třicet nebo čtyřicet let podařilo z její rozhledny vidět krásné vrcholky Alp s Dachsteinem nebo Grossglocknerem. Pro někoho to zase mohou být chladicí věže JE Temelín na opačné straně, kouřící nad sněhobílým mlhavým příkrovem celého okolí. Jiný si zase vzpomene, jak se krčil ve strouze při bouřce, která lomcovala celou horou, a nakonec se šťastně vrátil celý promočený na nádraží do Holubova. Spokojený bude jistě i ten, kdo si ve svých 66 letech pořádně propotil triko, když si snažil dokázat, že to ještě vyšlápne a že by mohl konkurovat běžcům, kteří to dělají dvacetkrát nebo vícekrát za den. Rekordy jsou na vrcholu pečlivě evidované. Svého času se to chodilo jako „Pochod osvobození“ na 9. května, ale i tak to byly příjemně strávené chvilky v přírodě. Politika nepolitika. Ta se do toho netahala, spíše se opékaly špekáčky, tehdy ještě v dobré kvalitě. 

Táhlý hřeben Blanského lesa je viditelný z celých jižních Čech a snadno rozpoznatelný podle siluety anténního vysílače (výška 180 m) a také známé rozhledny. Tato novogotická kamenná věž s cimbuřím pochází z roku 1825, kdy byla postavena mecenášem a majitelem panství Josefem J. N. Schwarzenbergem. Sám byl vášnivým cestovatelem a propagoval turistické zájmy. Záznamy uvádějí, že věž byla stavěna v letech 1822–25 a jedná se o nejstarší kamennou rozhlednu v Čechách. V letech 1824–25 se stala trigonometrickým bodem pro kartografické práce. Po rekonstrukci je od července 2009 opět otevřena. Po svém zakladateli je nazývána – Josefova věž.

O celé století později (1925) byla vedle ní postavena horská chata, sloužící především turistům. Ta nese název po své patronce, kněžně Terezii ze Schwarzenbergu, jako Terezina chata. V jejím osudu je zapsáno i období, kdy nikdo neměl zájem investovat prostředky do nutných oprav (Jednota Kaplice, Č. Krumlov, ČSTV). Dnes je v držení majitele rádia Faktor, což je za poslední roky viditelné. Jak ku prospěchu chaty samé, tak i návštěvníků, kteří zde nacházejí kvalitní ubytování i chutné stravování. Kdo z pravidelných návštěvníků by se neznal se šéfkuchařem Mrázkem nebo šéfem celého šenku Danem Kalouskem. K dostání jsou i místní speciality, jako česnečka, houbovka, kuba nebo punč. Celý areál je k dispozici po celý rok jak turistům, lyžařům, tak cyklokrosařům. Rozhodně nelze zapomenou na milovníky vesmírných dálek, kteří mají k dispozici nedalekou observatoř. I ta je dnes dostatečně známa díky svým výsledkům při objevování nových těles v dalekém vesmíru. Právě tady si nejlépe uvědomíte, jakéže jsme nicky mezi těmi galaxiemi, mlhovinami a hvězdokupami, které se nacházejí v celé sluneční soustavě nebo ještě dál. 

A snad právě v tomto spojení je možné pokorně pokleknout pod křížem, který zde postavili studenti spolu s osazením pamětní desky obětem násilí komunistického režimu. Od té doby se zde v poslední den roku (sv. Silvestr) koná děkovná bohoslužba. Jinak tomu nebylo ani v právě uplynulém roce 2014. Výpravu vedl spirituál P. Josef Prokeš z biskupského gymnázia. Odjezd z Českých Budějovic do Holubova dopoledne a návrat z Holubova v odpoledních hodinách. Provoz lanovky na vrchol a provoz všech služeb (restaurace, rozhledna) byl zajištěn. 

Poslední zmínka z Kletě patří ještě lanovce z Krásetína, která byla uvedena do provozu 1. 7. 1961. Stavba trvala dva roky. Její délka je 1792 m, převýšení 383 m, zavěšeno je 100 individuálních sedaček, pravidelná údržba dvakrát za rok. Již v roce 2012 bylo evidováno, že přepravila přes 3 miliony osob. 

Tak za rok – ve zdraví zase znovu na vrcholek Kletě. Anebo jen zlehka v záři slunce a dobré nálady. Dobře čepované pivo chutná i tak. Jak cestovat? Vlakem, busem, autem nebo po svých…  

Předtím ještě návštěva katedrály sv. Mikuláše, kde se rovněž v odpoledních hodinách konala děkovná bohoslužba spolu se svátostným požehnáním na závěr kalendářního roku za přítomnosti pomocného biskupa Pavla, administrátora českobudějovické diecéze a děkana katedrály. 

František Růžička, každoroční návštěvník

p1200628.jpg

Chata na Kleti, v pozadí rozhledna

p1200631.jpg

Kouzlo okolní přírody

p1040455.jpg

Kovový kříž, pod ním pietní deska

p1280106.jpg

Děkovná bohoslužba v katedrále sv. Mikuláše

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář