Jdi na obsah Jdi na menu
 


Novoroční koncerty – František Růžička

13. 1. 2017

Po řadu let bylo v Českých Budějovicích tradicí, že na Novoroční koncert (s přípitkem) jsme chodívali do koncertní síně O. Jeremiáše, kde vystupoval orchestr Jihočeské komorní filharmonie. Ale život vezdejší je řadou neustálých změn, jinak by byl nejspíš dosti fádním.

Po zdařilém silvestrovském veselí jsme tentokráte do novoročního klidu mysli i duše vstoupili Klavírním recitálem v Jihočeském muzeu. Hlavním protagonistou byl mladičký František Lejsek (1997), který se začínal učit hrát v ZUŠ Borovany. V současnosti studuje 4. ročník konzervatoře v Budějovicích a zároveň také 4. ročník Gymnázia J. V. Jirsíka. Je laureátem soutěže Mladý klavír Pražské konzervatoře 2014 a v loňském roce zvítězil v Mezinárodní klavírní soutěži A. Skrjabina v Paříži. V jeho podání zazněly skladby R. Schumanna, S. Ljapunova, F. Lizsta a F. Chopina.

Vystoupení doplnila jeho profesorka Dinara Suleymanová. V závěrečném, čtyřručním přídavku od S. Rachmaninova se představili společně. Paní profesorka pochází z Kazaně, hru na klavír studovala od svých 6 let a již v dětském věku začala veřejně koncertovat v rozhlasových i televizních přenosech. Svá studia završila na Státní hudební akademii v Moskvě, kde zůstala působit jako odborná asistentka. V roce 1981 se stala laureátkou Všeruské klavírní soutěže, což jí otevřelo dveře v další kariéře (Rusko, Rakousko, Německo, Francie, Anglie, USA). Od roku 1994 žije v Českých Budějovicích a vyučuje na Konzervatoři a PF Jihočeské univerzity.

Zcela zvláštní událostí letošního programu byla účast vzácných hostů, paní Ruth Hálové (Wintonovo dítě) a paní Jiřiny Malé (vdova po plk. Milanu Malém, letci RAF), kterým se dostalo upřímných přání a předání květinové pozornosti. Netřeba ani připomínat, že vystoupení se zúčastnila řada dalších známých osobností z veřejného života.

Snahou pořadatelů je založit tradici novoročních setkání milovníků klasické hudby s úspěšnými mladými jihočeskými umělci. V loňském roce zde jako první vystoupila klavíristka Veronika Böhmová.

Akce se stala milou společenskou událostí při vstupu do Nového roku díky podpoře Jihočeského muzea, kde v nedávno rekonstruovaných prostorách najdou návštěvníci mnoho zajímavých expozic. Barokní sál s dobrou akustikou pak dává možnost ke kvalitnímu hudebnímu využití.

***

Z barokního sálu Jihočeského muzea to do divadelního sálu DK Metropol není tak daleko, takže hodinová pauza byla dostačující na přesun včetně dalšího osvěžujícího přípitku. Zde se konal Novoroční galakoncert 2017 v podání Orchestru opery Jihočeského divadla s dirigentem Mario De Rose a sólistů Maria Bisso (soprán), Alexandra Beňa (baryton) a Petera Malého (tenor). Průvodním slovem vtipně provázel (což dalece předčilo i silvestrovské vystoupení) Petr Vydra. Psaným slovem v programu oslovil posluchače umělecký šéf opery JD Tomáš Studený, který popřál vše dobré a vyslovil přání, aby hudební divadlo bylo ve veřejném zájmu tím, co nás spojuje, protože toho, co nás rozděluje, je kolem nás víc než dost.

Jen v krátkosti uveďme část z přednesených skladeb – Zimní bouře (J. Fučík), Don Giovanni (W. A. Mozart), Lazebník sevillský (G. Rossini), Veselá vdova (F. Lehár), Prodaná nevěsta (B. Smetana), La traviata (G. Verdi)…. Nelze ovšem opomenout skladbu „Dva veselí venkovští kováři“, při které na kovadlinu kladivy zabušili a kladívky zaťukali šéf opery i pan ředitel divadla.

František Růžička, České Budějovice

p1380109.jpg

Zahájení koncertu

p1380121.jpg

Mladý umělec se svou profesorkou

p1380129.jpg

Blahopřání vzácným hostům

p1380136.jpg

Závěr koncertu JčD

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář