Jdi na obsah Jdi na menu
 


Adventní show ‒ František Růžička

23. 1. 2019

Jestliže doba adventní je mezi věřícími křesťany dobou očekávání příchodu Kristova a vše je zaměřeno skrze adventní liturgii ‒ od ranních rorátů, přes slavení jednotlivých adventních nedělí ‒ až po příchod k betlémským jesličkám o tzv. půlnoční bohoslužbě, pak průběh všedního, civilního života je dnes veden od zábavy k zábavě, což lze dokumentovat programy v mnoha obcích, zejména pak větších městech, která jako by se předháněla, kde toho bude víc. Ať to stojí, co to stojí. Chléb a hry! Dejte lidem najíst do sytosti, rozhoďte jim třpytivá pozlátka, přimixujte kapku alkoholu a bude klid.

Ani jihočeská metropole se nedala zahanbit. Kromě prodejních stánků a kluziště s ledovou plochou na rynku probíhalo značné množství kulturně společenských akcí. Poohlédněme se alespoň za některými. Program probíhal na mnoha místech ve městě, na centrálním pódiu před radnicí se program téměř nezastavil. V popoledni, odpoledni i ve večerních hodinách. Kdo se nám tu přestavil?

Dudácký soubor z Českých Budějovic, Českokrumlovská keltská hudba, muzikáloví zpěváci Zuzana Benešová a Lukáš Randák, Jihočeská kapela, Českokrumlovská kapela, Kapela z Kamenného Újezdu, Velký dechový orchestr a chrámový sbor Bohuslav z Lišova, Českokrumlovská dámská folková skupina, Bluegrass z Týna nad Vltavou, Českobudějovická hardrocková kapela Helios, Doudlebánek, Úsvit a Úsviťáček, Táborská prvorepubliková hudba Kontušovka, folková kapela TAKčiTAK, Dudlajda, taneční orchestr Black Tower… Věřte, zcela určitě to nebyli ještě všichni.

Nemůžeme ale opomenout sólisty nejznámější, a to nejen na jihu Čech. Naďa Urbánková, pětinásobná držitelka Zlatého slavíka; Standa Hložek, legendární český zpěvák; Adéla Jonášová, českobudějovická písničkářka; Nezmaři, známá folková kapela; Rangers - Plavci, legendární skupina…

Pokud jste se také zapojili do „zpěvů vánočních“, nechali si nalít žejdlík svařáku, vánočního nebo irského punče, jistě vám bylo veselo v mysli a teplo u srdce. Tak ať vám to vydrží i přes Vánoce. Ono to i přes to navýšení důchodů ‒ s okamžitým, ruku v ruce jdoucím cenovým vzrůstem ‒ nebude zase až tak přebohaté… Takže: alespoň nohy v teple, protože dršková bude v Parlamentu pořád lacinější než charitativní strava pro bezdomovce.

František Růžička (Hlas svědomí)

p15200051.jpg

Stále oblíbení Plavci

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář