Jdi na obsah Jdi na menu
 


Do Betléma pospíchejme!

31. 1. 2019

V oné krajině ponocovali pastýři a pod širým nebem hlídali své stádo. A hle, anděl Páně stanul u nich a jasnost Boží je ozářila. I ulekli se velice. Anděl jim řekl: „Nebojte se! Hle, zvěstuji vám velikou radost, která bude pro všechen lid: Dnes se vám narodil v městě Davidově Spasitel, tj. Kristus Pán. A toto bude vám znamením: Naleznete děťátko ovinuté plenami a položené v jeslích.“ Hned potom se přidružilo k andělu množství nebeských zástupů, kteří chválili Boha a zpívali. „Sláva na výsostech Bohu a na zemi pokoj lidem dobré vůle!“

Přesně tak je popisován „Biblický příběh“ evangelistou Lukášem. A téměř přesně tak jej nastudovali a nacvičili Borovanští betlemáři, kteří s ním vystupují nejen v Borovanské klášterní zahradě, ale zavítají s ním v době předvánoční i do okolních obcí, například do Roudného nebo Třeboně, ale také přímo do Českých Budějovic.

Se soumrakem při pátečním podvečeru se od adventního pódia na budějovickém rynku, kde se připomínal příjezd prezidenta T. G. Masaryka, přesunuly lidské zástupy ke klášternímu kostelu, aby se zúčastnily této již každoroční slavnostní podívané. Na Piaristickém náměstí, již zahaleném do tmy, bez pouličního osvětlení, plápolal jen oheň a několik pastýřů se staralo o ovečky a kozičky. Právě kvůli těmto živým tvorečkům je akce nazývána „Živý betlém“. Hraje se již od roku 1991 a nutno konstatovat, že je rok od roku hezčí. Technika osvětlení i ozvučení se stále vylepšuje, kroje jsou stále hezčí. Více než 30 nadšenců věnuje přípravě bezpočet hodin, někteří z nich již vystupují déle než dvacet let. Pochopitelně že s děťátky do jesliček, zejména s malým Ježíškem, nastávají jisté starosti, ale s tím si zkušení ochotníci dokáží dobře poradit.

Nejdůležitější je, že při této zábavě nastává příjemná atmosféra, která již opravdu dýchá příchodem Vánoc. Když anděl, jen spoře osvětlený a zahalený do kouřové mlhy, zvěstuje svoji novinu, vydávají se postupně všichni aktéři k jesličkám, aby byli přítomni tomuto zázraku a zazpívali koledy, zejména tu nejznámější: „Nám, nám, narodil se…“ Poté se stahují provazové zábrany a k jesličkám spěchají všichni přítomní, aby se nejen radovali, zazpívali, ale také přihodili nějaký ten dáreček do truhličky u jesliček.

Tak – Pokojné Vánoce, vám všem!

Poutník František

p15109851.jpg

Radost u jeslí

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář