Jdi na obsah Jdi na menu
 


Festival Gastrofest ‒ František Růžička

8. 1. 2019

V prostorách českobudějovického výstaviště se ve dnech 22. – 24. listopadu 2018  konal další mezinárodní gastronomický festival. Připraveny byly exhibice kuchařů a cukrářů, ale také prezentace vín a ukázka dovednosti barmanů. Konal se i Dýňový festival s ukázkou uměleckého vykrajování dýni. Věřme, že všichni návštěvníci byli za své vstupné (dospělí 150, studenti 100, senioři nad 70+ZTP za 50, děti do 6 let zdarma) náležitě odměněni.

Jistě bylo velmi poutavé trhání rekordů pro zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Součástí byly další zajímavé dílčí akce – 13. ročník soutěže Český kapr, Jíme zdravě - soutěž o nejlepší kuchařku školních jídelen, předvedly se již tradiční gastrofesťácké hvězdy. Byla předvedena a nabídnuta kuchyně mexická, korejská, mongolská a také schwarzenberská hostina. Cukráři soutěžili v Budějickém mlsání o nejlepší cukrářský výrobek.

Téma nemohlo být jiné než „100. výročí vzniku ČR“, takže bylo servírováno i prvorepublikové menu. Nevím, nevím, možná to mohly být i švestkové knedlíky (na švestkových trzích chyběly), které měl rád i pan prezident Masaryk. Ví se o něm, že byl člověk střídmý v životosprávě včetně jídla a pití. Hospodyně z Lánského zámku vzpomínala, že měl rád jídla, která vařila jeho maminka. Ty knedlíky si dával tři a potom ještě tři. Jistě dobrý rituál, následování hodný. Také měl rád škubánky, hustou bramboračku a halušky (v létě jezdíval do Topolčianek).

V rámci festu se představili žáci odborných škol z Jindřichova Hradce, Písku, Vodňan, Soběslavi, Sušice, Kaplice… Věřme, že se mezi nimi objeví další talenty, které brzy doplní starší kolegy z Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR, který vyhrál velkou mezinárodní soutěž ve vaření v Singapuru… Pokud jako diváci slibujete televizní pořad „Prostřeno“, zcela jistě mnohým nadšením právě neoplýváte. Pokud jsem měl to neštěstí a několik pořadů zhlédl, spíše bych doporučil jeho zrušení. Vyjeví-li se nějaký Vojta ze Zlámané Lhoty slovy, „že vše bylo O. K., ale druhému soutěžícímu dá jen jeden bod, protože sám chce vyhrát…“, to už nemá nic společného nejen s fair play, ale ani se záměrem veřejného soutěžení. Tady už jde jen o televizní podbízivé prachy.

Zcela určitě se ale můžete těšit na příští rok Gastrofestu České Budějovice.

František Růžička (Hlas svědomí)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář