Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slzy smutku ‒ František Růžička

31. 1. 2019

Vyslovil-li jsem ve své štědrovečerní stati přání, aby se v záři vánoční hvězdy zatřpytily jen slzy štěstí, pak pomněte, jak zcela opačné může být naplnění některých osudů. Mnoho rodin, mnoho lidí ve svém životě zakusilo, jak i v den sváteční přicházejí slzy smutku.

Pocítili to i věřící v českobudějovické diecézi, zejména pak ve farnosti Trhové Sviny, kde se dozvěděli, že v době vánoční zemřel jejich pan farář ‒ R. D. Mgr. Marcin Dawid Želazny. Ve svých pouhých 41 letech se vracel z Polska od svých rodičů. Po nevolnosti navštívil svého kamaráda ve Znojmě, kde jej zastihl okamžik, kdy byl povolán na věčnost.

Páter Martin přišel do farnosti v roce 2008, když předtím působil v Českých Budějovicích a Hosíně. Mnozí jsme jej znali jako horlivého služebníka, který se nebál přinášet do našich kostelů něco z pevné polské víry i zvyků, zejména zpěvu mariánských písní. To poznali především ve Staroměstském kostele jihočeské metropole, kam chodil na májové pobožnosti. A právě zde za něj byla v podvečer posledního dne roku obětována mše svatá. Ta bývá zpravidla věnována připomínce a poděkování za vše, co jsme museli v uplynulém roce překonat. Tentokráte to byla vzpomínka se slzami smutku.

Smutek tedy zavládl především ve farnosti, kde působil. Od okamžiku oznámení, byly k budově fary přinášeny květiny a zapalovány svíčky. S výpovědí farníků bylo zřejmé, že byl velmi oblíbený a lidé jej měli rádi. To se týkalo i dalších farností, kde působil jako administrátor (Benešov nad Černou, Olešnice, Žumberk). Všude byl znám jako veselý člověk, který nezkazil žádnou legraci: svou kamarádskou povahou a otevřeností dokázal k sobě přitáhnout mnoho lidí. Ve farnosti organizoval také zájezdy.

Jedna paní z farnosti připomněla jeho poslední promluvu, kdy uváděl, že se nemáme bát smrti, ale nemáme zbytečně promarnit žádný den. Mezi farníky byli i takoví, kteří znovu začali chodit do kostela. Nikomu nevnucoval víru, chodit do kostela, ale uměl poradit i obyčejným lidem. Zpráva o jeho úmrtí byla zcela nečekaná a dnes zde pociťují nenadálé prázdno. Farníci sice nevědí, proč odešel tak brzy, ale věří, že bude odměněn za vše dobré, co pro ně i jiné lidi udělal.

Zádušní mše za zemřelého kněze se konala 10. ledna v Trhových Svinech. Poté byl převezen do Polska, kde byl 12. ledna uložen do rodinného hrobu. Na závěr připomínám, že se velmi aktivně staral také o opravu zcela zdevastovaného kostelíka v Klení na Benešovsku, kde jsem s ním měl možnost hovořit. R. I. P.

František Růžička, České Budějovice

p12003281.jpg

Farní kostel v Trhových Svinech

p12003571.jpg

Zdevastovaný kostel v Klení

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář