Jdi na obsah Jdi na menu
 


Povolební – František Růžička, České Budějovice

20. 10. 2014

Tak to máme zase na pár roků za sebou. Jistě pochopíte, že mám na mysli další svobodné a demokratické volby. Skončila volební politika občanů a může začít politikaření občanů zvolených, tedy již profesionálních politiků. O jejich odborných schopnostech prozatím raději pomlčíme. Skutečný stav jejich profesionality poznáme až v příštích dnech, dá-li duch svatý politický, pak i po letech. Třeba se vůbec nenaplní, že se v jednotlivých politických stranách a hnutích (pro komunál) angažoval zase blíže neupřesnitelný počet snaživých a vypočítavých horolezců. 

Druhé kolo voleb do Senátu PČR skončilo absolutním nezájmem občanů. Takže po dobu daného funkčního období budeme mít v nejvyšší komoře řadu lordů, které si vyvolilo něco kolem šestnácti procent občanů z volebních obvodů. Nestálo by za to zvážit, zda by tento úkon nemohla provádět státní loterijní společnost a vždy někoho jednoduše vylosovat? Anebo - což kdyby si lordy vždy vybírala hlava pomazaná a prezidentskou šerpou korunovaná? Nemohl by nám pan super ekonom Klaus vypočítat, kolik by se tak ušetřilo?

Dále už bez laciné ironie. Největší deník v ČR Metro na titulní stránce hlásal: „Nejvíc hlasů mají nezávislí, jásá i ANO“. Jenže: kdo to jsou ti nezávislí? Mnoho otazníků v řadě… Nikdy nemohu zapomenout, že při prvních volbách v roce 1990 jsem byl jediným skutečně nezávislým kandidátem v celé jihočeské metropoli. Přestože jsem získal třetí nejvyšší počet hlasů, do zastupitelstva jsem se nedostal. Na rozdíl od komančů, kteří kandidovali na partajních kandidátkách. Takový byl „Havlův a Rumlův volební zákon“. Stav po čtvrt století? Mezi nezávislé patří nejen původní komančové, ale především mnoho jejich pohrobků a odchovanců… Jásat ale může i NATO. Teprve teď se ukáže pravá zdatnost vojevůdců, kteří potáhnou do povolebního politického pletichaření s fůrkou hnoje, sudem močůvky, nebo se snad mýlím? 

„Babiš získal Prahu. Tradiční bašta TOP 09 padla. Překvapení se nekonalo, vítězné tažení ANO i propad ODS se daly očekávat“ (novináři). „Tyto volby jsou střetem strany vůdcovského typu proti demokratickým stranám“ (kníže Karel), což dále v televizi papouškoval muž mrtvé tváře Kalousek. „Koalice jako na vládní úrovni má fungovat i ve městech“. Nejspíše zbožné přání. Pouze okrajově uveďme volební účast 44,46 %, Hnutí ANO zvítězilo v osmi krajských městech (+ Praha), nejvíce zastupitelů v celé zemi má KDU-ČSL (následuje ČSSD, KSČM, ODS). Lze předpokládat, že KDU-ČSL se důstojně vrací na politickou scénu… S dalším pohledem se vydejme směrem na jih. 

Titulní stránku iDnes zdobil nadpis: „Thoma prohrál, ale nevzdává se.“ Zpětně uveďme, že bylo jen otázkou času, kdy se proti mediálně silnému panu primátorovi Thomovi konečně občané ve volbách vzepřou. Volební výsledek byl celkem jednoznačný. Zvítězilo ANO (12 mandátů), před ČSSD (9), Thomovi Občané (8), KSČM (6), TOP 09 (4), KDU-ČSL (3), ODS (3). První hláška z radnice nemohla uniknout uším voličů. Jak vidno, někteří novináři dopředu věděli cosi navíc. „Občané s Thomou se chtějí spojit s ČSSD, TOP 09 a lidovci“. To by znamenalo odsunutí vítěze voleb do opozice. Nepředpokládám, že by to bylo optimální řešení, neboť by znamenalo plivnutí voličům do tváře. Ostatně ušlechtilá povolební jednání teprve začínají, takže vyčkejme dalších dnů. Jsou možná i jiná uskupení, například ANO s dosavadními Občany, plus X… Utajený zdroj také prozradil údajnou předvolební dohodu, že vítězné ANO přenechá post primátora pro ČSSD (Ing. Joch)… 

Vedle výsledků z krajského města vzešli na jihu ve větších městech tito vítězové: Týn n. Vlt. - ODS, Trhové Sviny - Jsme tady doma a Volba pro město, Hluboká n. Vlt. - ODS, Lišov - SNK Lišovsko, Borovany - ČSSD, Zliv - ODS, Nové Hrady - Občané pro zdravé město, Rudolfov - ODS.

Jak dosavadní vládnoucí koalice v okresních městech bodovala proti „ostatním“: Č. Budějovice 24:21, Český Krumlov 11:12, Jindřichův Hradec 15:12, Písek 11:16, Prachatice 7:14, Strakonice 4:17, Tábor 8:19. Dosti zajímavý ukazatel, který je dokladem, že voliči stále hledají změnu, ale nikoliv u tradičních stran. Ostatně dokumentují to i Č. Budějovice, kde za vítězné Hnutí ANO získala největší počet hlasů šachová velmistryně Eliška Richtrová, která byla na kandidátce až na třetí pozici. Ve svém rozhovoru pro tisk se jako ekonomka vyjádřila sympaticky ke koncepci rozvoje města: „Radnice investovala obrovské částky, ale nikde to není vidět…“ Uvidíme, jak zdatně si povede lídr Hnutí ANO Ing. Jiří Svoboda v dalším vyjednávacím boji. Ať již jemu, nebo partnerovi z ČSSD (Ing. Joch) spadne pod sedací část primátorské křeslo, nikdo z nich to nebude mít lehké. Vždyť bolest největší, dopravní situace v krajském městě, je doslova przněna po celých uplynulých dvacet let. A nepohnuli s ní k lepšímu ani „matadoři“ Vlach, Pospíšil, Zahradník, Beneš a další. Prostě tady nejsme na Hluboké, kde po stejnou dobu úspěšně vládne ODS s Tomášem Jirsou. Podrobnostmi zdejší „vysoké životní (i politické) úrovně“ se již nebudeme v této stati zabývat.

František Růžička, České Budějovice

p1270079.jpg

Předvolební email pro pana primátora: "Komu zvoní hrana?"

p1270077.jpg

Povolební odkaz pro "novou radnici"

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář