Jdi na obsah Jdi na menu
 


Voda z pramene – František Růžička

8. 10. 2015

Naklikne-li si uživatel internetové sítě „Těšín“, zcela určitě se mu dostane odpovědi o polském městě s cca 35 tisíci obyvateli ležící na řece Olši v jižním Polsku. Přejde-li hranici a přidá „Český“, dozví se o městě s cca 25 tisíci obyvateli při naši straně hranice. Přitom je to v podstatě jedno město, které bylo po první sv. válce rozděleno mezi nově vzniklé státy ČSR a Polsko. Spor o území nabyl trvalé podoby a tak i česká část spadala v letech 1938-39 po ultimátu polské vlády pod polskou okupaci, poté bylo připojeno k Německu.

Zdaleka si nejsem jistý, že většině Budějovických občanů je známo, že „jihočeský“ Těšín lze najít mezi Hlubokou a Hrdějovicemi, které jsou vzdálené asi 7 km od Č. Budějovic. Obec má asi 1,5 tis. obyvatel a patří pod ni i nedaleké Opatovice, které jsou chráněnou památkovou zónou s krásným selským barokem.

Území těchto obcí je doloženo pravěkým osídlením z doby knovízské kultury (doba bronzová). První písemná zmínka pochází z roku 1350, obce jsou jmenovány ve výčtu vesnic, které král Karel IV. zastavil. Do zániku feudálního zřízení náležely k hlubockému panství, posledními držiteli byli od roku 1661 Schwarzenbergové. Po zrušení poddanství se od roku 1850 staly samostatnou obcí. V dalších letech došlo k různým převodům (Borek, Úsilné). Od roku 2000 již má obec vlastní znak a od roku 2009 také vlajku. Mezi pamětihodnosti patří kaple Panny Marie na návsi. Tato barokní stavba z poloviny 18. století byla upravena roku 1876. V Opatovicích pak kaple Nejsvětější Trojice z roku 1863. Severně jsou Orty, bývalý kaolinový důl. Vedle pomníku obětem první sv. války v Hrdějovicích pak i památník letecké havárie (18. července 1924) při železniční trati, který připomíná smrt vojenských pilotů npor. F. Křečana a por. J. Vondráška. Mezi významné rodáky patří Mates Aleš Ungar (1622-1701), opat kláštera ve Zlaté Koruně. Dále filolog, překladatel a spisovatel Matyáš Blažek (1844-1896) a rektor University Karlovy PhDr. František Mareš. Poutní slavnost se zde koná na svátek sv. Bartoloměje,  střídavě v kapli na návsi nebo na Těšíně.

A jsme na konci své cesty. Nikoliv však na konci příběhu. Dojdeme-li až na konec obce k lesu, objevíme kapli Panny Marie Lurdské z roku 1889 s nedalekou léčivou studánkou, která byla i s okolním prostranstvím pro letošní poutní slavnost nově komplexně upravena… Kdysi dávno, snad už v 16. století byla u zdejšího pramene postavena dřevěná kaplička, k níž přicházeli lidé postižení nejrůznějšími nemocemi. Místo bylo poměrně frenventované, neboť nedaleko vedla cesta mezi Budějovicemi a Táborem.

Stará barokní kaplička, kolem které vděční poutníci za uzdravení věšeli berle či jiné votivní dary, byla v Josefinské době zbořena. Záhy však kolem roku 1810 došlo k její obnově. V letech 1888-9 byla na jejím místě postavena nová zděná kaple v dnešní podobě. Stalo se tak zásluhou zakladatelky kongregace sester Nejsvětější Svátosti Kristýny Šebestové (Marie Magdaleny) a péčí budějovického kněze na odpočinku P. Václava Petra ze sbírek dobrodinců. Základní kámen byl položen 16. května a dokončené dílo posvětil 15. září následujícího roku biskup M. J. Říha za přítomnosti asi pěti tisíc poutníků (!). V roce 100. výročí (1988) byla nákladem obce Hrdějovice opravena a v roce 2014 se dočkal úpravy a nové podoby i těšínský pramen s elegantní kamennou stavbou, kryjící studánku.

Letošní poutní mši sv. v neděli po sv. Bartoloměji a s připomínkou Panny Marie Královny (22/8) obětoval P. B. Richter za přítomnosti asi stovky věřících. Škoda, že přítomný redaktor čbu studia ČRo Filip Černý, kterého posluchači znají z přenosů předávání Betlémského světla v katedrále, zde neměl služební poslání s mikrofonem, aby přiblížil tyto slavnostní chvíle i těm, kteří již nemohou cestovat. Promluva byla zaměřena především na osobu Matky Boží jako náš vzor. Je to právě ona, která nás vede cestou za Kristem v naší každodenní, nezřídka namáhavé cestě životem. Byla to právě ona, která neváhala a vyslovila své „fiat“. Buďme jejími dobrými následovníky.

František Růžička, České Budějovice

p1300255.jpg

Studánka s léčivým pramenem

p1300266.jpg

Kaple Panny Marie Lurdské na Těšíně

p1300273.jpg

Bohoslužba oběti

p1300274.jpg

Kaple na návsi Hrdějovice

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Jak získat WiFi heslo pomocí chytré rychlovarné konvice - na vodu samozřejmě!

(s4ph -[Škola, která tě zasvětí], 20. 11. 2015 18:18)

Jak získat WiFi heslo pomocí chytré rychlovarné konvice Autor: s4ph 21.10.2015
Hackeři vždy šli po našich telefonech, počítačích a autech. Nyní využívají i naše ledničky, smart televizory a dokonce i rychlovarné konvice. [Škola, která tě zasvětí]
Chytré rychlovarné konvice se zdají být mnohem užitečnější - nejen, že si s ní ohřejete vodu na Vaši ranní kávu – pro hackery je takováto konvice výbornou příležitostí, jak porušit zabezpečení bezdrátové sítě.

Kenovi Munroovi, bezpečnostnímu výzkumníku v PenTest Partners se podařilo proniknout do iKettle, která je svými vývojáři označována na jako “první WiFi konvice na světě”, a poté získat domácí WiFi heslo.

Kromě ohřevu vody se pomocí iKettle můžete připojit k domácí WiFi síti. Konvice také disponuje vestavěnou aplikací pro Android a iOS, která umožňuje uživateli zapnout konvici a ohřívat vodu z jiného místa.

Největší bezpečnostní chyba je právě v iKettle aplikaci pro Android, která ukládá WiFi heslo jako základní údaj.
Video: youtube.com Zdroj: https://nakedsecurity.sophos.com/