Jdi na obsah Jdi na menu
 


A je to tady – František Růžička

3. 10. 2016

Kdo? Co? – No volby, přece. Ty letošní 2016, tolik očekávané s nadějemi i obavami, cože komu dobrého v té naší politice i běžném životě přinesou. Kdo získá, kdo ztratí. Prognóza je jednoznačná. Další ztrátu může utrpět zase jen důvěřivé voličstvo. V celoplošném pojetí se jedná o volby tzv. krajské (volí se do krajských zastupitelstev), ale někde i o volby senátní. Podle toho, jak jsou pravidla pro naše slovutné senátory rozhozena. V Jihočesku se to týká volebních obvodů Českokrumlovsko a Táborsko.

Sledování předvolební kampaně v rozsahu nadmíru nadbytečném by bylo dozajista jen další zbytečnou ztrátou. Nicméně když už jsme si tu volební svobodu cinkáním vybojovali, tak už to nemůžeme zase až tak lehkomyslně odbývat. Kol dokola budou vylepené plakáty, potečou řeky planých řečiček, sdělovací prostředky budou plné předvolebních slibů.

Tady u nás na jihu, v českobudějovickém regionu (viz dřívější článek „Nová generace“) půjde jen o křesla krajská, ale ani to není pro místní politické dravce neatraktivní. Nicméně, i když budete sledovat jen agitaci krajskou, neunikne vám – sem tam – nějaký ten pohled k senátorům. Takže jsem ani nemohl přehlédnout snahu muže nadmíru významného. Viz (LN 27. 8.) za svůj obvod bude kandidovat i bývalý, tolik proslavený generální ředitel Sazky, Aleš Hušák, právník a manažer, pod jehož vedením se ten výnosný podnik dostal do insolvenčního řízení. Proč asi? A teď by to měl zkusit v Senátu? To už není ani na guláš, ale přímo na salát. Soud o 951 melounů, jakpak asi dopadne? Hudba budoucnosti. Proč by dneska nekandidoval za hnutí Nezávislí.

No nic. Z dalšího tisku na mne jukla sama paní Alenka Vitásková. Rovněž kontroverzní osoba. Uhlazená, nalíčená, se srdíčkem na krku, pochopitelně jako nestranice – na kandidátce Úsvitu v Ostravě. Jistěže – nechce ani drahou elektřinu, ani žebračenky pro seniory… Kolik mají u nás, kolik v Bruselu, odkud nám tak dobře radí.

A do třetice všeho zlého. Mezi kandidáty umělci se objevuje baleťák Vlastimil Harapes. Nad jeho počinem se pak v Metru zamýšlí politolog Petr Just. Je to jasné. Pidistrany a pidihnutí nemají dostatečnou členskou základnu, takže hledají, hledají, kdo by za ně mohl kandidovat. Že o jejich programu nic neví, to už je zase jiná hantýrka.

V poklidu a s nepohnutou myslí se vraťme na břehy nyní stejně poklidné, ale překrásné říčky Malše. Nejdříve ale statistický údaj, že ke dni 3. 8. 2016 máme u nás registrováno 90 politických stran a 124 politických hnutí. No, řekněte: není to opravdu volební salát? Naštěstí jsme v Jihočesku ve všem střídmější. Je zastoupeno pouze 23 volebních subjektů.

Není bez zajímavosti, že ani tady nemají mnozí pana ministra financí (jasně, ždímá nás!) a předsedu hnutí ANO rádi, přesto jim ve svých novinách 5+2 nechává prostor k vyjadřování. Že by za úplatu? Pochybuji, jako „PR“ to není označené.

● Takže na Budějovicku kandidát Podhola (ČSSD, náměstek primátora) chce další silnice (proč je nechtěl dosud jako krajánek?). Mrázek (KSČM) operuje, že doprava je přetížená (jasně, za socialismu nebyla auta, nebyly třeba ani silnice). Pan Švec (Koalice JČ) chce obchvaty kolem obcí (kdo za to může, kdo ten stát a kraj dosud vedl?). Poslanec a exhejtman Zahradník (ODS) vidí, že chybějí vzdělaní lidé (nejspíše utekli před politikou ODS). Dvořák (KDU-ČSL) operuje, že na venkově nejsou služby (proč se samy zrušily?).

● Na Strakonicku kandidát Ounický (ČSSD) uvádí, že chybí kvalitní lékaři (před politikou ČSSD a ODS odpluli k západním břehům Klondajku. Zahradník (ODS) vidí zánik ČZ a Fezka (kdo tomu pomohl?). Hanáček (KDU-ČSL) uvedl, že problémy jsou v úbytku obyvatelstva (ano, ano, nemůže za to ANO, ale odchod mladých lidí, nedostatek zaměstnání, nízká úroveň služeb, dopravní nedostupnost). Hroch (Jihočeši) uvádí, že bez pomoci vlády a kraje si obce nepomohou.

*Na Písecku kandidátku Stráskou (ČSSD, náměstek hejtmana) trápí nedostatečné venkovské služby (historie nelže, třeba na tom měla podíl koaliční smlouva). Hroch (Jihočeši) vidí, že klíčová je dálnice (proč ji zahradníci a kozlové dávno nepostavili?). Poslanec Zahradník (ODS) teď chce revitalizaci Orlíku (jó, jó, to všechno jsem jako krajský hospodář zanedbal, tragickým Nažidlům nezabránil!!!).

Dneska by to nejspíš už stačilo. Ale co na závěr??? Jděte k volbám, jinak riskujete, že váš hlas padne do klína někomu jinému. A co radí Andrej? Nenecháme prošustrovat už ani korunu Jihočeského kraje. Kéž by! Nebo je to jen zbožné přání???

A kandidát RNDr. Jan Zahradník? „Vládu ČSSD s Babišem zastaví jen silná pravice…“ Kde ji asi budeme hledat? V polámaném Národním parku Šumava?

Tak se usaďte na lavičku v jasmínu a spolu s hejtmanem J. Zimolou sněte o klidném domově… Třeba vám tam s podzimním listím spadne i něco z církevních restitucí.

František Růžička (Hlas svědomí)

p1360686.jpg

Tady jsme doma - zchudlé nádraží Písek

p1360378.jpg

Poctivá politika - nepoctivých stran

p1360382.jpg

Pouliční prodejce - poslanec J. Zahradník

p1360408.jpg

Šacha a politika - kandidátka Eliška

p1360512.jpg

Raději se šábnem

p1360513.jpg

Lavička pod hejtmanátem 

p1360515.jpg

Volič chce lepší všecko

p1360516.jpg

Medvědáři a Kuba Kubikula

p1360249.jpg

Hledán pro... (odměna dvě zlatky)

p1360254.jpg

Všechno zase spojíme, až na vrchol Světa 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář