Jdi na obsah Jdi na menu
 


Byly volby, byly… ‒ František Růžička

9. 10. 2017

Okřídlené heslo praví, že není nic staršího než včerejší noviny. Budiž. Jenže v tom je zase ta potíž. Protože: budou zase volby, budou… V brzké době a nikoliv jen jedny. Takže bývá dobré, uschovat některé statě do šuplíku a s odstupem času se k nim vrátit. Třeba jen ze statistického nebo historického pohledu. Možná i moudřejšího.

Ty loňské podzimní – do zastupitelstev krajů – se v Jihočeském kraji konaly stejně jako všude jinde (s výjimkou hlavního města Prahy) v měsíci říjnu. Podle zveřejněných informací bylo celostátně zaregistrováno 90 politických stran a 124 politických hnutí. Vraťme se ještě právě k těm jihočeským. Stejně tady, jako jinde, bylo možné k předvolební kampani uvést pravdu podle evangelisty sv. Matouše: „Po ovoci poznáte je…“ Jelikož církve, zejména ta katolická, je v postsocialistickém a ateisticko-pohanském Česku vysoce nepopulární, bylo možné vsadit i na rétoriku o tom, že církevní restituce by měly být zdaněny (hlásal i Andrej Babiš). K tomu bylo možné dodat argument, že nález Ústavního soudu odmítl již v roce 2013 restituční stížnost ČSSD. K zákonu o vyrovnání jsme se v rámci „kvazidemokracie“ proplazili až po dvacetiletém zpoždění. Otázka výše nebo níže náhrad se bezpochybně odvíjí podle množství informací a subjektivního hodnocení. Tak nějak to komentovaly i Hospodářské noviny.

Zůstaňme teď u slibovaného povolebního ovoce, které budeme sklízet. Pokud jsme už (ne)sklidili…

● Koalice Starostů, HOPB a TOP 09: Chceme chytrý Jihočeský kraj; Usilujeme o promyšlený rozvoj dopravy; Zaměřujeme se na energetickou bezpečnost.

● Jihočeši 2012: Jeden za všechny, všichni za jižní Čechy; Provoz KU musí být efektivní, úsporný a čitelný; Dopravní dostupnost; Kvalitní vzdělání; Vyčištění a revitalizace Orlické přehrady; Venkov je fenoménem.

● Nová generace: Hnutí nezávislé na kmotrech; Nižší daně, podpora, méně byrokracie; Mezigenerační spolupráci; Dáme prostor mladým; Změna je možná; Krajské peníze jsou nás všech.

● KSČM: Zdravý život ve zdravém kraji; Bez klientelismu a korupce; Dostupnější regionální potraviny.

● Svobodní: Chraňme kraj před nelegální migrací, před bruselským diktátem, před dusivou byrokracií; Podpořme pravomoci starostů; Chraňme kraj před zadlužováním.

● Strana zelených: Solidárně s lidmi a přírodou; Místo pro přírodu; Zdravý a přitažlivý venkov; Solidarita napříč generacemi; Pestrá a kulturní jihočeská města.

● ODS: Svoboda a sebedůvěra; „Vím, že můj manžel si důvěru lidí zaslouží“ (Jana Fialová, manželka předsedy); „Zjednodušme to!“ (Jan Zahradník, opět kandidát na hejtmana); Jihočeši si zaslouží vyšší platy; Kvalitní a dostupná zdravotní a sociální péče; (Nám se to zatím nepodařilo).

● ANO: Chceme lepší Česko; Vybudovat D3 a D4, dálniční obchvat města; Kvalitnější podmínky v nemocnicích; Podpoříme seniorské kluby, jednotky dobrovolných hasičů, profesionální složky IZS.

(Chceme lepší všecko).

● ČSSD: Nedopustíme privatizaci a rozprodej krajů; Kvalitní zdravotní péči; Zodpovědné hospodaření; Do důchodu maximálně v 65 letech; Navzdory Andreji Babišovi; Bezpečný domov; (Důvěryhodné tváře B. Sobotky a J. Zimoly na poslední straně s heslem „Lidé si zaslouží jistoty“).

To by ve zkratce stačilo, takže už můžeme jít k volbám. Pardon. Volby už byly. Jak to dopadlo? Mnohokrát obehratá písnička. Pro lepší závěr si to raději připomeneme.

● Podle novin AHA: ANO ovládlo krajské volby s otázkou: „Jak si Babišovci namastí kapsy?“ Stejná hořkost – Babiš musí vyjednávat, Sobotkovi vyrostl konkurent. V Jihočesku: 15 ČSSD, 12 ANO, 8 ODS, 7 KSČM, 5 STAN+HOPB+TOP, 4 KDU-ČSL, 4 JIH 12.

● Největší deník v ČR Metro: Voliči „popravili“ jednotlivce i strany. Vítězové: Babiš, Gazdík, v průšvihu Sobotka a Kalousek. Protože se konaly i volby senátní, dodejme, že nejúspěšnější v prvním kole byli rovněž kandidáti za Hnutí ANO.

● A hejtman Jiří Zimola: „Politika 21. století je hodně o prezentaci, ne jen o té poctivé práci.“ Chce, aby se jeho partaj více zaměřila na činnost vůči občanům.

***

Vyjednávání o politickém uskupení v Jihočeském kraji nebylo vůbec jednoduché a vyžádalo si delší časové období. Radka Maxová (lídr ANO) viděla jako vhodného partnera ODS, když J. Zimolu označila za nedůvěryhodného politika a chtěla vítěznou ČSSD vyšachovat. (Šachy byly exkluzivní hrou i po verbálních třenicích na českobudějovickém magistrátu krátce po komunálních volbách). Zvědové však záhy zjistili, že po osobním jednání hejtmana (Zimoly) a předsedy ANO (Babiše) v Táboře k dohodě došlo a vznikla koalice ČSSD + ANO. Zvědové dokonce uvedli, že předseda ANO uzavření koalice nařídil, jinak celou krajskou organizaci zruší. Paní poslankyně Maxová ustoupila, ale s podmínkou, že zdravotnictví projde hlubší kontrolou a že do řídicích orgánů navrhne své lidi. Což mělo svůj dopad nebo přínos až v následném období.

Mezitím současný hejtman J. Zimola uskutečnil návštěvu u prezidenta republiky. Pro tisk uvedl, že důvodem bylo poděkování za dlouhodobou podporu jeho osobě i Jihočeském kraji při řešení veřejného zdravotnictví, investic včetně zákonodárné iniciativy na zdanění církevních restitucí. Dále pak informoval o povolebním vyjednávání s utvořením možných koalic. Dodejme s předstihem, že pro hejtmana Zimolu jako jednoho z účastníků tzv. lánského puče čekaly nepříjemné chvilky i ve vlastní straně.

***

A jedeme dál. A také vládneme v symbióze dál. Jak dlouho? Připomeňme si znovu průběh puče na českobudějovické radnici, kdy Petr Podhola (ČSSD, dříve náměstek pana krajského hejtmana Zimoly) v červnu navrhl odvolání primátora Ing. Svobody (ANO). Jeho návrh prošel. A začaly ony již zmíněné šachy. V polovině září pak již sám podepisoval se staronovým primátorem Ing. Svobodou novou koaliční dohodu. A stal se jeho prvním náměstkem!!

Jo, jo, politika, to nejsou jen tak nějaké školské šachy. Ono se k tomu také pevně váže obsazení lukrativních míst v dozorčích radách, na úřadech, institucích, výborech. Na území krajského města je to například také teplárna (křeslo šéfa pro ČSSD). Ve vyšších vrstvách pak třeba Budvar, nebo ČEZ… Lukrativních trafik je ale bezpočet.

***

V životě snad každého z nás se z ničeho nic zjeví situace, na kterou koukáme, jak říkávala babička ‒ jako husa do flašky. Nejspíše jsem nevypadal jinak. Slastně jsem po vydatné termální lázni odpočíval na hotelovém pokoji v Maďarsku a zíral na čerstvě dodávané zprávy ČT. Jako z nebe se zjevila rozjasněná tvář poslankyně Radky Maxové (ANO), poté Lucie Kozlové (ANO) oznamující pád „jihočeské krajské koalice“ (ČSSD +ANO). K tomu ustaraná a neoholená tvář krajského hejtmana Jiřího Zimoly. No a máme to za sebou. Sňatek z rozumu někdy taky stojí za všechny prachy. Nebo za starou belu.

Jenže: tady skutečně šlo o prachy. A to nemalé. Netřeba studovat přesná data, nebo dokonce hodiny, kdy, kdo, s kým si začal. Byť by to bylo jistě zajímavé. A také předvolebně poučné. Jisté je, že již při vytváření povolební koalice chtěla paní poslankyně vstoupit ve svazek s ODS. Jenže, co si budeme zastírat, osobnost Martina Kuby zde na jihu už dlouhou dobu není hvězdou zářící, ale spíše personou non grata.

Českobudějovický deník postupně informoval, že krajští zastupitelé neschválili návrh (ANO) na změny ve vedení Jihočeských nemocnic ani nemorálnost tohoto počínání (Nestandartní odměny, např. manažer M. Bláha 7,3 mil. ročně, což je roční plat 22 zdravotních sester. Podle J. Bartošky z KDU-ČSL jsou ve srovnatelných zařízeních odměny třetinové!). Dále vyjádření R. Maxové, že na svolání mimořádného jednání není dost hlasů. „Hejtman měl vyvolat dohadovací řízení, což neučinil… Došlo k porušení koaliční smlouvy. Lidé kolem Zimoly tlačí na média. ČSSD mlčí. Tak si koalici nepředstavujeme…“

Je nutné podotknout, že celou aféru nevraživosti v koalici spustily nestandardní odměny v návaznosti na stavbu 4 domů (rekreačních objektů) na Lipně, z nichž jeden má být pro hejtmana Zimolu. Ten se ohrazoval tím, že „nestandardnost odměn“ nastavilo již dřívější vedení kraje pod taktovkou ODS. Takže se to pak semlelo jako ve mlejnici… Vždyť u toho roky byla ČSSD, KSČ i ODS… Záměrem všech bylo vytvořit koalici novou, ale bez úhlavního nepřítele. Jenže: kdo to je???

Do mlejnice zapadlo i „Prohlášení základních odborových organizací Jihočeských nemocnic a. s., Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR k situaci v Jihočeských nemocnicích a. s.:

● Odmítáme politizaci nemocnic. Snahy o změny ve vedení více vnímáme jako politický boj o moc nad penězi, které nemocnice generují, než jako snahu o další kroky, které by vedly k lepší budoucnosti zaměstnanců v jihočeském zdravotnictví.

● Ekonomické zdraví nemocnic je oproti jiným v ČR na vysoké úrovni. Zaměstnanci mají třetinové zastoupení v dozorčích radách jednotlivých nemocnic a nezaznamenali jsme jakákoliv upozornění na selhání v rámci hospodaření nemocnic.

● Na revizi systému odměňování manažerů jihočeských nemocnic se budeme jako odborové organizace podílet.

● Dodejme, že se jedná o nemocnice České Budějovice, Český Krumlov, Prachatice, Strakonice, Tábor, Písek, LOK Nemocnice České Budějovice a LOK Nemocnice Prachatice.

Uveďme ještě, že soudruha kandidujícího za KSČM nenapadlo, aby aktivity manažera spojoval s jeho příjmy v nemocnici. No a nesoudruh bývalý hejtman Zahradník se ohradil proti ČSSD tím, že byly stanoveny zásady platových stropů srovnatelně (150 tis. měsíčně).

Mlelo se, mlelo. Psalo se, psalo. Nicméně Hnutí ANO se koalici vytvořit nepodařilo. Proč? No proto, že „divé děvy z ANO“ opět chtěly pojmout do náruče drahého, politicky zesnulého Kubu Kubikulu… Šéf lazaretní společnosti Martin Bláha dal k dispozici svou funkci, rezignoval i hejtman Jiří Zimola…

Semletá mouka, plevy, votruby a vypadla podoba nové koalice: ČSSD, KDU-ČSL, PRO JIŽNÍ ČECHY a JIHOČEŠI 2012. Zpečetěno. Lucii Kozlové zhasla hvězda na čelence, hejtmankou se stala Ivana Stráská z ČSSD, která ocenila dosavadní dobrou práci manažera nemocnice, bez ohledu, kolik mu to (i dalším) vyneslo.

„Vznikla komedie plán omylů. Dnes už je to o tom, že opozice chce dokázat, že Zimola kradl nebo co. I kdyby pan Bláha stavěl panu Zimolovi dům z odměn v nemocnicích, není to nemorální, je to jeho příjem schválený radou kraje.“ (nám. hejtmanky J. Novák, ČSSD)

Konec dobrý, všechno špatné. Dnes už dobře víme, že hejtman nejen rezignoval, ale rozhodl se kandidovat v nastávajících volbách z posledního místa kandidátky. Jenže: všemocný předseda strany, který se zdárně utkal v souboji s holí prezidenta republiky, vyřkl klatbu nad tímto dobrotivým Jihočechem… No a ambiciózní Jihočešky (Radka a Lucie) ostrouhaly mrkvičku. O kolik lukrativních židliček v kraji přišly, a tím i celé hnutí, je už zbytečně vypočítávat.

Začaly padat kaštany, tak vzhůru manifestačně k dalším volbách. Jako na rozcvičku před těmi zase dalšími…

František Růžička

p1390397.jpg

p1390433.jpg

p1390434.jpg

p1390453.jpg

p1390454.jpg

Foto: Hlavní aktéři jihočeské rošády

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář