Jdi na obsah Jdi na menu
 


Folklórní slavnost – František Růžička

9. 10. 2017

Na začátku srpna přivítalo rozlehlé českobudějovické náměstí Přemysla Otakara II. za nelítostného slunečního žáru účastníky „Budějické folklórní slavnosti 2017“. Již v dopoledních hodinách se na ploše před radnicí rozestavilo několik stánků (jarmark) s ochutnávkou jihočeské kuchyně, výtvarnými dílnami pro děti a hlavně ukázkou šikovných rukou. Předvedené výrobky byly na místě k zakoupení.

Hodinu po poledni byla slavnost bez dlouhého povídání zahájena a „Na lidovou notičku“ zahrála kapela Prácheňského souboru písní a tanců ze Strakonic. V dalším programu následoval hudební pozdrav z Rakouska – hrála hudební skupina WeyrENNSka . Po představení blatského a doudlebského kroje opět hrála hudba v pásmu „Na folklórní notičku“. K Prácheňskému souboru se přidal Národopisný soubor Doudleban a Folklórní soubor Libín Prachatice.

Akce se uskutečnila pod záštitou primátora města Ing. Svobody, za podpory Jihočeského kraje, Kovářovské tradice a Českého rozhlasu ČBu. Pořadatelem bylo Jihočeské folklórní sdružení.

Jihočeské folklórní sdružení je dobrovolnou zájmově-společenskou organizací, sdružující dětské i dospělé soubory a dále i přátele folklóru s posláním přispívat k ochraně, tvůrčímu rozvíjení a popularizaci folklóru a lidové kultury, zejména pak na jihu Čech, a bylo založeno v roce 2001. Reprezentuje folklórní aktivity ze všech národopisných oblastí Jihočeského kraje – Blata, Doudlebsko, Prácheňsko, Pošumaví a Kozácko. Dnes má celkem 26 členských souborů, sdružuje přes 600 aktivních zpěváků, tanečníků a muzikantů.

Ohlédneme-li se zpět, můžeme připomenout některé jeho akce z minulého roku.

● Zpěváček 2016 – České zemské kolo v soutěži dětských zpěváků lidových písní v Hotelu Zvíkov pod záštitou hejtmana J. Zimoly s postupem do celostátní přehlídky. Hudebně doprovázela Lidová muzika z Třemošné. Akci předcházela „Krajská pěvecká soutěž“.

● Festival 2016 – Již 20. setkání dětských souborů v Milevsku. Dům kultury přivítal více než 400 účastníků. Kromě hudebních vystoupení byly k dispozici řemeslné dílny. Návštěvníci tak mohli například zdobit perníčky, učit se drátování, práci na hrnčířských kruzích nebo vytvářet zajímavé výrobky z papíru.

● Setkání s jihočeskou a rakouskou lidovou kulturou se rovněž v Hotelu Zvíkov uskutečnilo v podzimním období. Hosté z Rakouska měli možnost navštívit hrad Zvíkov, vystoupil soubor Javor a další doprovodný program. Večer přišlo na řadu opékání špekáčků a posezení u táboráku. Pochopitelně za zpěvu a všeobecné spokojenosti všech přítomných.

Sídlem sdružení je obec Kovářov, Vesnice roku ČR 2004 na Písecku, kde se nachází i jeho krajská kancelář a nově se buduje Česko-rakouské centrum rozvoje lidových tradic. To naznačuje, že záměrem celého projektu je přiblížit nejširší veřejnosti tradice nejen v Jihočeském kraji, ale také v sousedním Dolním Rakousku. Před více než 50 lety tam byl založen Zemský svaz krojů a domovských spolků DR. Patří k nejdůležitějším kulturním zařízením země a pečuje o různé regionální projekty ve všech zemských čtvrtích Rakouska. Prezentuje evropskou regionální kulturu v „Domě regionů“ v Krems-Steinu a je servisní institucí pro více než 700 dolnorakouských muzeí a sbírek, slouží také jako vzdělávací místo pro odborníky z muzeí a je centrem, kde se pořádají různé akce.

František Růžička, České Budějovice

p1420411.jpg

Prodávající na rynku

p1420413.jpg

To nebyl folk (čekání na ženichy)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář