Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vyvěste vlajky! ‒ Mgr. Bc. Jan Kopal

9. 10. 2017

Při většině státních svátků vídáme státní vlajku zpravidla jen na budovách státních úřadů a na tramvajích městské hromadné dopravy.  Nepočítám do toho kolorit těchto dnů ‒ státní vlajku na billboardech podél našich dálnic. Postrádám však vlajky na oknech a domech normálních občanů. Něco, co je běžného v USA, kde místní patrioti si před domem denně vyvěšují svou vlajku jako projev národní hrdosti, aniž by se jim někdo posmíval nebo se nad jejich chováním podivoval.

Přitom spontánní projevy při oslavách sportovních vítězství si neumíme bez české (československé) vlajky ani představit. Chápu, že u starších lidí může být zakořeněna averze k povinnému vyvěšování vlajek z časů komunistických 1. májů a dalších režimních akcí. Mladá generace zase k tomuto nebyla vychovávána a často se podobné chování vykládá jako nějaký podivný obrozenecký relikt 19. Století. Nicméně: zdravé a sebevědomé vlastenectví a úcta k tradicím jsou nezbytnou složkou uvědomění každého občana.

Proto se nestyďme a už při následujícím státním svátku, kterým bude shodou okolností 28. říjen (státní svátek nejvýznamnější!), vyvěsme na své příbytky a domy hrdě státní vlajky a oslavme důstojně vznik Československa!

Mgr. Bc. Jan Kopal

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář