Jdi na obsah Jdi na menu
 


ANO opět prokázala zbabělost ‒ Mgr. Bc. Jan Kopal

5. 10. 2018

Hnutí ANO opakovaně prokázalo svou politickou zbabělost, když svému nominantovi do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, Petrovi Štěpánkovi, pod veřejným tlakem odmítlo dát svou podporu. Není divu, že za takové situace Petr Štěpánek svou kandidaturu raději stáhl. Ukazuje to politickou bezzásadovost Andreje Babiše a jeho nohsledů.  Přizpůsobivost za každou cenu, kdy jsou jako ta pověstná korouhvička ve větru. Ve výsledku tak vše zůstane při starém a do mediálních rad budou kandidovat pouze předem vybraní a schválení kandidáti, kteří půjdou na rubu mediálním lobby, případně budou jejich tichými spojenci a společníky. Zájmové skupiny budou dál rozehrávat své hry.

Přitom je pro skutečnou demokracii nezbytné, aby nejen mediální rady byly reprezentativním vzorkem celého národa a všech názorových proudů a směrů. Nejen kývači, ale též kritické hlasy je třeba nechat zaznít. V případě Petra Štěpánka se navíc jednalo o člověka znalého, zkušeného a vzdělaného. Takového, aby vskutku pohledal.

Je vidět, že i dnes se nevyplácí vystupovat z řady. Ideální je být šedý, přizpůsobivý a beztvarý. V opačném případě vás zaříznou a umlčí. Inu, pokračující normalizace... Je jen na nás, zda bude pokračovat i po volbách, nebo zda se konečně vzchopíme a budeme volit změnu. Odvaha říkat pravdu není jen laciné heslo. To je životní cesta a filozofie. Přidáte se?

Mgr. Bc. Jan Kopal

─────

Poznámka redakce SN:

S kritikou autora je nutno naprosto souhlasit. Chtělo by to jen, aby se on sám vrátil ke svým starším článkům, v nichž velebil A. Babiše jako tu správnou „změnu“, kterou tato společnost potřebuje. Dnes vidíme, jak to s tou „změnou“ dopadlo. Jak žalostný je výsledek po téměř ročním vládnutí ANO 2011 – ve vládě bez důvěry i v té údajně koaliční, kde „užitečného idiota“ dělá naše nejstarší politická strana – ČSSD.

Naše domácí politika překonala všechna dosud známá „dna“. Přesto stále klesáme. O propadu politické kultury svědčí nejen to, že v čele státu stále ještě stojí trestně stíhaný oligarcha ze sousedního Slovenska, ale i chování jeho poslušných „ovcí“ z politické divize Agrofertu, která se tváří jako politické hnutí, jímž tento účelově vytvořený politický subjekt nikdy nebyl. A výsledek hlasování o P. Štěpánkovi? To je pouze dobře známá směsice politického amatérismu, neschopnosti, bezzásadovosti, bezkoncepčnosti a zbabělosti, kterou nám tu od roku 2013 „anonisté“ dnes a denně předvádějí.

Když jde o jejich neomylného „šéfa“, hlasuje tento subjekt jako „mašina“. Jedná-li se však o závazky vůči těm druhým (stačí připomenout případ Z. Ondráčka a nyní P. Štěpánka), hlasují členové klubu ANO 2011, jak se to momentálně vedení ANO 2011 (= Babišovi) hodí. Zda je pro Babiše výhodnější být politikem proevropským, či protievropským. Politická „maska“ se operativně nasadí pokaždé podle potřeby i podle politického větru, jenž momentálně fouká. Tak se vždy v dějinách chovaly „korouhvičky“, které o sobě prohlašovaly, že jsou politiky „pragmatickými“, případně „státotvornými“. Omyl. Chovali se vždy jen účelově, aby to bylo v jejich prospěch. Toť vše. Žádné politické umění v tom nehledejme!

Co se týká odborné způsobilosti P. Štěpánka zastávat navrhovanou funkci, není pochyb o tom, že se jedná o zkušeného a věci znalého člověka. Přesto je na hodnocení jeho působení ve veřejném prostoru ještě čas. Jistě neřekl své poslední slovo, i když to teď, po onom zklamání, tak vypadá. Možná by bylo dobré, kdyby si i on vzpomněl na své politické začátky v 90. letech 20. století. Nemyslím tím jen působení v řadách ODS, ale především jeho spoluautorství na knize bývalého politického vězně komunistického režimu Lubomíra Školouda: „Na všechno buď připraven!“ (Byla vydána v nakladatelství Kruh v roce 1992.)

Titul této knihy přesně vystihuje to, co se v případě hlasování o Štěpánkově členství v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání odehrálo. Některé pravdy, hlavně ty od politických vězňů, jsou totiž stále poučné a věčné.

3. 10. 2018

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář