Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trhy v lázních ‒ František Růžička

21. 10. 2020

Nedlouho nato, když jsme opustili příjemné prostředí Františkových Lázní, jsme se prostřednictvím sdělovacích prostředků dozvěděli, že právě tam byl zjištěn větší výskyt virových onemocnění a pacienti to odvážejí do svých domovů. No, nejsem si tak jistý, že by to bylo zcela průkazné. Na druhé straně ale nutno přiznat, že Pražáků (opuštěných Pražaček) se tam vyskytoval hojný počet… Ostatně stařenky a stařečkové ze sociálních zařízení do lázní již nejezdí, a přesto jich jako pozitivně zjištěných bylo v dalším období až neuvěřitelně hodně. Jak se to mezi ně asi dostalo, že??? To raději ponechme k posouzení odborníkům nebo politikům!

Cesta z jihočeské metropole byla při ránu třetí zářijové neděle vcelku příjemná, provoz minimální, okolní příroda již začala nabírat podzimní pestrobarevnost, žádné objížďky, silnice tradičně různorodé, ale již povětšině opravené… Vjezd do centra Stříbra nepředstavoval žádný problém, Masarykovo náměstí zcela vylidněné, bezproblémové zaparkování před zdejší kavárnou a hlavně – posilnění dobrou kávou a sladkým zákuskem… Příjezd do Mariánských Lázní ještě před limitem stanoveným pro ubytování, takže s nadšením na předpolední vycházku ke kolonádě.

No a právě tady bylo pořádně živo. Jak jsme již stačili v místním infocentru nabrat dostatek informací, právě zde probíhal Lázeňský food festival. Po dva dny (sobota, neděle) vždy od 10 hodin thajské, mexické, vietnamské, španělské, sladké i slané chutě… Dobří zvědové nás ale již předem varovali. Nad mnohými stánky plápolají vlajky v italských barvách s nabídkou nejlákavějších sýrových, masných i sladkých dobrot… Jenže: oni prý to nakupují na Slovensku a v Maďarsku a potom to po republice prodávají jako ryze italské. Už jsme to v jihočeské metropoli také zažili… Ale od toho máme zase posuzovatele a odborníky v nejrůznějších inspekcích. Jen tak dodatkem: ceny lázeňské, čemu se divit. Pizza 100 Kč, bruscheta 100 Kč, obložený talíř pro jednu osobu 250 Kč, palačinka 95 Kč. Na zapití a dobré trávení „arona“ – jeřáb černý za 299 Kč lahvinka… Důležité je, že lid zde shromážděný v hojném počtu byl spokojený. Takže: žádné roušky, žádné omezení, jídlo i pití chutnalo, nálada výtečná, počasí přívětivé, vše naprosto – O. K. Ale všeho do času!

Ani týden neuplynul a vše bylo zcela jiné. Bližší podrobnosti si ale ponechme pro samostatnou stať.

Farmářské trhy, které se konají pravidelně každou sobotu na promenádě podél Hlavní třídy, již umíraly na úbytě. Nejen z důvodu nepříznivého, deštivě studeného počasí, ale především kvůli již vyhlašovaným dalším protikoronavirovým opatřením. Nejednoho z nás napadlo, abychom po návratu domů nemuseli do karantény, nebo dokonce do špitálu.

26. 9. 2020

František Růžička, Mariánské Lázně

p15902641.jpg

Spokojenost na kolonádě

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář