Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČT24 vysílá „živě“ nespisovné bláboly T. Zdechovského?

24. 10. 2023

Ve chvíli, kdy píšu tento článek, v němž si beru na paškál hloupého a nevzdělaného „pologramota“ T. Zdechovského, který by se rád znovu dostal na zádech ODS do Evropského parlamentu, kde nám již mnoho let dělá spíše ostudu, dozvídám se z tiskové zprávy ČTK o tom, že lidovci dnes (21. 10. 2023) pořádají jakousi „programovou“ konferenci.

zdechovsky-tomas.jpgKdo si pamatuje všechny ty sliby o programu KDU-ČSL, ten si jistě vzpomene na to, že politici této strany ještě před volbami 2021 tvrdili, že se chtějí stát „sociálním svědomím“ národa. (Hodlali tehdy převzít část programové agendy po ČSSD a KSČM, které se do PS již nedostaly. Tím zcela zmizela „regulérní“ levice z vrcholných pater naší politiky.) Jak to dopadlo, to již víme: zkrácením valorizace důchodů a dalšími akcemi v neprospěch seniorů, dokonce i zdravotně postižených osob. Asociální Fialova vláda (s aktivní rolí KDU-ČSL) nám ukázala, zač je toho loket vlády oligarchů. Teď lidovci slibují, že se chtějí zaměřit na klimatické změny a bezpečnost. (Echo24.cz, 21. 10. 2023)

O zábavu přítomných se postaral i jinak neznámý a celkově neviditelný místopředseda této strany, T. Philipp, jenž na konferenci prohlásil: „Nepijme alkohol jako duhy, množme se, milujme se, je to zábavné!“ (Novinky.cz, 21. 10. 2023, 15:06) Kdyby to řekl někdo jiný, nikoli tato „šedá myš“, dalo by se o tom i přemýšlet. Nakonec je z toho jen další politický „kašpárek“ ze zanikající partaje lidovců. Tím se tato zbytečná strana, plná zbytečných politiků, sotva zachrání!

Dříve se těmto „sešlostem“ říkávalo „ideová“ konference, ale protože „ideje“ se již dávno vytratily z činnosti nejrůznějších politických stran a dalších uskupení, označení „programová konference“ tolik nedráždí a nepopuzuje. Lidovci přece již před mnoha lety opustili své křesťanské kořeny: jinak by jejich europoslankyně M. Šojdrová sotva mohla prosazovat pomoc „syrským“ sirotkům nebo dalším muslimským běžencům, že ano?

Smysl všech těchto „konferencí“ byl a je jediný: upozornit na sebe a doufat, že tuto stranu zase pár zoufalců a pomatenců někam zvolí. „Recyklovaní“ politici totiž věří tomu, že existuje politické „perpetuum mobile“, jež jim zajistí živobytí až do konce jejich života. Nicméně tentokrát to už stačit nebude, neboť velké rozpaky panují už i okolo pokračování „projektu“ koalice SPOLU. Jediný, kdo na to zatím těžce politicky doplácí, je ODS. Ta nemá odvahu zbavit se neschopného předsedy a premiéra v jedné osobě, P. Fialy, a onen sebevražedný „projekt“ zrušit.

Proč o tom píšu? Představte si, že jedním z „řečníků“ (!) na zmíněné konferenci byl i kritizovaný T. Zdechovský. Zdá se, že ani tato strana nikoho nemá. Osobnosti tam nebyly nikdy žádné, zato všelijakých postaviček a politických „vyžírek“ spousta.  Výchova stranického dorostu a kultivace politického prostředí, to je věc, kterou tragicky podcenili i lidovci. Dnes se jim to vrací v tu nejméně vhodnou chvíli.

Lidovci se potřebují zachránit, ale nemají žádné lidi, za něž by se nemuseli stydět. Nejsmutnější na tom všem je to, že z těch více než dvaceti tisíc členů není tato strana schopna nabídnout do svého čela nikoho, o kom by se dalo říci, že by mohl tuto stranu zachránit a dobře reprezentovat. Součet „nul“, které dnes představují současné stranické vedení, je spolehlivou zárukou toho, že tato strana brzy skončí na smetišti dějin. Nezaslouží si ani důstojný pohřeb. Politické mršiny končí vždy v kafilérii.

─────

Nespisovnou češtinu používáme všichni. Musíme si však uvědomit, zda prostředí a okolnosti, kdy tak činíme, jsou vhodné. U politiků je situace úplně odlišná. Ti si musí dávat obzvláště dobrý pozor na to, aby „neujeli“. Pokud se ocitnou před rozhlasovým mikrofonem nebo před televizní kamerou, měli by zbystřit pozornost. U někoho je to naopak „povel“ k tomu, aby se předvedli v tom nejhorším světle.

Za posledních 34 let našeho polistopadového vývoje jsme si zvykli na ledacos. Úroveň politiků je čím dál horší, jejich vyjadřovací schopnosti prachmizerné. Přesto jim nechybí troufalost, ba drzost, s touto jazykovou a intelektuální „výbavou“ obtěžovat posluchače a diváky.

K tomu, aby politici pochopili, jak na tom jsou, stačí věru málo: občas se na sebe podívat do zrcadla nebo si poslechnout zvukový záznam toho, co někde ve veřejném prostoru řekli. Třebaže na tuto pravdu obvykle zvysoka kašlou, většina z nich si velice pečlivě „hýčká“ informace – o sobě. Stačí se podívat na příslušné heslo ve Wikipedii. Čím větší „nula“, tím obsáhlejší heslo o tomto politikovi. Zkrátka: až tak hluboko jsme klesli, vážení přátelé!

V rozporu s tím vším je pak jakýkoli případ, kdy je příslušný politik konfrontován s tím, že neumí pořádně česky. K nejtragičtějším případům patří členové Fialovy vlády, ale i další politici Fialovy koalice: poslanci, senátoři nebo europoslanci. Mezi nejkřiklavější případy naprosté nekompetentnosti, neznalosti mateřského jazyka a malého intelektuálního rozhledu patří jeden z lidoveckých europoslanců – Tomáš Zdechovský.

O tomto nešťastníkovi jsem psal již mnohokrát, ale jakákoli kritika po něm vždy steče jako po teflonu. Sebereflexe je totiž to, co postrádají skoro všichni naši politici – až na pár světlých výjimek. S tím se žádná díra do světa udělat nedá. Proto většina z nich představuje jen politický „odpad“, který bude již zítra vyvezen na skládku. Nedivme se tomu, že si těch pár čtvrthodinek mediální slávy chtějí užít. Brzy po nich ani pes neštěkne.

─────

A teď k původnímu důvodu, proč jsem se rozhodl, že o tomto zbytečném politikovi ze zbytečné strany, T. Zdechovském, budu znovu psát. Vlastně mě k tomu přiměl článek zkušeného novinářského veterána – Lubomíra Mana, který má za sebou desítky let práce na poli naší žurnalistiky. Dotyčný výrok pana europoslance jsem neslyšel na vlastní uši: pouze jsem se o něm dočetl. Ale i to mně stačilo k tomu, abych to nenechal bez povšimnutí. Jako bývalý učitel češtiny ani nemohu, i když vím, že také ostatní politici (včetně P. Fialy) na tom nejsou o moc líp.

Výrok T. Zdechovského byl pronesen v rozhovoru, který se uskutečnil v rámci odpoledního vysílání na zpravodajské stanici ČT24 dne 19. 10. 2023. Toto vysílání moderovala (nebo četla zprávy) jednak Mariana Novotná, jednak Klára Radilová. Která z těch dvou to byla, netuším, ale troufnu si odhadnout, že ta první. Kláru R. jsem totiž již opakovaně kritizoval na stránkách SN (i formou e-mailu) za její různá pochybení. Od té doby si dává větší pozor než předtím a snaží se zbytečných chyb vyvarovat.

Podle zkroušeného výrazu obličeje hned příští den po tomto vysílání soudím, že tou provinilou je M. Novotná. Ale i ona v tom může být nevinně, protože někdo z jejích nadřízených ji měl předem upozornit na to, že povinností moderátora je nenechat pozvaného hosta blábolit nesmysly ani mu nedovolit, aby používal nespisovnou řeč. (Za to by se měly udělovat vysoké pokuty!) Kdopak tomu tam šéfuje po nástupu nového ředitele ČT J. Součka: i nadále neschopný P. Mrzena, nebo někdo jiný?

Zmíněný výrok se týkal současného konfliktu na Blízkém východě (mezi Izraelem a Hamásem) a zněl takto: „Jde o ukončení sporu mezi oběma těma dvěma stranama.“ Ze čtyř autorem použitých tvarů dvojného čísla (= duálu) je správný pouze ten první a třetí: „oběma“ a „dvěma“. Předpokládám, že to dotyčný politik vůbec netuší. Patří totiž k nejhloupějším zvoleným zástupcům lidu, jaké u nás máme. Příště si budou muset občané dávat lepší pozor na to, koho volí.

Novinář L. Man, který na tento problém upozornil, si posteskl nad Zdechovského výrokem ve svém článku s titulkem: Lubomír Man: Chodil europoslanec Zdechovský do školy? (prvnízprávy.cz, 20. 10. 2023). Musím autora článku upozornit na to, že tento politik nejen že chodil do školy (základní i střední), ale ve Wikipedii se dokonce chlubí třemi vysokoškolskými diplomy a „multititulem“: „Mgr. et Mgr. et Mgr.“ No řekněte: kdo to má?

Z pohledu novináře, jenž je zvyklý pracovat s textem i s mluveným slovem, to musí být šok. Ne tak pro naše mladé „politiky“, kteří sami sebe považují za „elitu“, kterou nám prý závidí celý svět. A víte, co je na tom nejhorší? Že to nevadí P. Fialovi, vystudovanému učiteli češtiny, který rovněž „zakopává“ o českou gramatiku a pravopis.

Dovolím si ocitovat tři odstavce z krátkého článku L. Mana o nejnovějším jazykovém faux pas zmíněného lidoveckého europoslance. Dlužno dodat, že právě on patří k těm, kdož nejvíce tlačí (prostřednictvím M. Jurečky) na zbabělého a slabého premiéra P. Fialu kvůli tomu, aby v eurovolbách pro příští rok zůstala zachována společná kandidátka koalice SPOLU. To se to zase bude „kroužkovat“, není-liž pravda? To je totiž to jediné, co voličům této prohnilé partaje jde: lhát a podvádět důvěřivé občany.

Za používání nespisovné češtiny v televizi, které z důvodů mně neznámých nevadí ani jinak solidní moderátorce TV Prima T. Tománkové (že by jí to někdo z jejích šéfů zakázal?), kritizuji T. Zdechovského již dlouhou dobu. Proto jsem rád, že na to poukázal taky někdo jiný. Ukazuje se, že celkový rozvrat naší společnosti za poslední dva roky dospěl již do takového stádia, že je všem lidem všechno jedno. Asi bude brzy konec světa. Jinak si to vysvětlit nedovedu.

Poté, kdy si položil výše uvedenou otázku v titulku („Chodil europoslanec Zdechovský do školy?“) napsal L. Man na adresu tohoto politika následující: „Vypadá to, že ne! Protože jak by člověk, který má za sebou aspoň základních devět povinných let školní docházky, mohl, a to dokonce dvakrát v časovém rozpětí spíš vteřin než minut, vyslovit tuto strašlivou větu, týkající se současné krize na Blízkém východě: „Jde o ukončení sporu mezi oběma těma dvěma stranama.“

A nemysleli jste přitom jen na tu školu. Četl tenhle člověk nějakou českou knihu? Mluvíval s lidmi, kteří mluvili česky? Kdyby ano, tak by mu z české řeči muselo v puse přece něco zůstat? A když ne v puse, tak v hlavě, která by mu, kdyby v ní bylo víc fištrónu, než v té puse, musela po prvním vyslovení uvedené věty přece vyslat signál, že ono právě vyslovené znělo jaksi divně a že si tedy musí na to, co říká, dát příště větší pozor.

Ale ta hlava žádný takový signál nevyslala, český europoslanec ve stavu nejlepšího rozmaru a zřejmě s pocitem, jak pěkně to k republice hovoří, větu zopakoval, a já začal psát tento hořký článek.“ (prvnízprávy.cz, 20. 10. 2023)

No – co k tomu dodat? Zdá se, že L. Man má poněkud zkreslené představy o našich politicích. T. Zdechovský rozhodně patří k těm nejhorším, jací se v české kotlině narodili. Že by si položil otázky, o nichž jeho kritik píše, je naprostá iluze. Ve své bohorovnosti si totiž není ničeho špatného vědom. Naopak: je přesvědčen, podobně jako P. Fiala, že všechno dělá dobře. V případě T. Zdechovského je situace naprosto přehledná: Kde nic není, tam ani čert nebere. Vždyť ta hlavní motivace, která ho drží v Evropském parlamentu, je onen balík peněz, který každý měsíc dostane. Kde jinde by tolik peněz vydělal, když nic neumí? Dokonce ani hovořit spisovnou češtinou.

Novinář L. Man na sebe mimoděk prozradil, že patří k těm „staromilcům“, kteří jsou již dávno „na odpis“. Dovedu si představit, jak se „kámoši“ Zdechovského baví nad tím, že jeho nespisovná mluva stojí tomuto novináři za to, aby o tom psal. Holt – my starší milovníci českého jazyka to vidíme trochu jinak. Proto lituji dnešní mladou generaci (včetně jejích rodičů), hlavně idealisty, kteří naivně věří „hodnotové“ politice P. Fialy. Muže, jemuž naopak nevadí všelijací Zdechovští, hloupá Markéta Pekarová a neméně hloupý a pologramotný vesnický „pasáček“ z Rokytnice u Přerova, stejně jako Zdechovského prznění češtiny v živém televizním vysílání. Právě tito dnešní mladí budou muset žít vedle takových hlupáků a primitivů, jako je T. Zdechovský a spol.

Upřímnou soustrast, vážení přátelé!

21. 10. 2023

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Také si všímám

(Jaroslav , 1. 3. 2024 22:24)

Pan Zdechovsky a jeho čeština je téma na několik stránek.
Co vystoupení to perla v nespisovnosti. Ten snad nemá ani dokončenou základní školu. Má ale teologickou přípravu a Bůh a tak má povoleno vše.