Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dámský gambit – František Růžička

19. 11. 2014

Ze školních let, kdy jsem si svého času zahrál simultánku s velmistrem Luďkem Pachmanem (s deklasujícím výsledkem), si ještě pamatuji, že gambit v šachové nauce znamená obětování méně významné figury, aby hráč dosáhl výhodného postavení při pokračování ve hře. Od počátku svých statí o popisu volební situace na jihu Čech jsem měl stále na mysli „šachy politické“ kolem budoucího obsazení radnice. Přesto jsem se tomu stále vyhýbal, ale nakonec na to přece jen došlo. Snad právě proto, že nejúspěšnější vyvolenou persónou na kandidátce Hnutí Ano byla šachová velmistryně Eliška Richtrová.  

Po několika vyjednávacích kolech náhle prostřednictvím tisku oznámila svůj záměr kandidovat na primátorku a postavit se tak volebnímu lídrovi. Vzhledem k údajné podpoře od šéfa partaje Babiše nepovažovala svůj krok za nějakou rebelii, ale o krok správnějším směrem. Výsledky vyjednávacího týmu zatím nevedly k uspokojivému závěru. Ve svém sportovním zaměření to sama přirovnala k jakési rošádě. Své rozhodnutí chtěla svým „spolustraníkům“ oznámit až následně. Pro jihočeský tisk dále uvedla, že nebyla členem vyjednávacího týmu, neboť nemá zkušenosti s vyjednáváním. Postupně došla k závěru, že osobní zájmy převyšují zájmy Hnutí Ano a snažila se o svolání místního sněmu a ve své podstatě se dovolávala i obdržených hlasů od voličů. Dodávám: 5283. (Dosti tristní na vítěze jihočeské metropole.) Měla odvahu jít proti lídrovi a stát se první primátorkou města v historii. A byla neděle večer… 

Byl den další a všechno bylo jinak. Již předem jsem se od zkušeného komunálního matadora dozvěděl, že ji sami vlastní „podříznou“. A stalo se. Tato šachová partie velmistryni nevyšla. Ať už mělo jít o rošádu (malou nebo velkou), či o výše zmíněný gambit. Sama přišla s obnovenou nabídkou na vytvoření koalice podle vládního modelu (ANO+ČSSD+KDU-ČSL) v počtu 6+3+2. Neuspěla.  Údajně členové o jejím protinávrhu ani nehlasovali. Při šachových partiích promýšlela svou strategii až na 15 tahů dopředu. A teď? ČB Deník zveřejnil i jména budoucích náměstků, čímž potvrdil, že někteří novináři mohou předem vědět i něco víc. 

Další podstatná a obsáhlá jednání se vedla kolem programu. Z toho pak vyšla opravdu královská rošáda, neboť pan primátor (Ing. Svoboda) bude mít po ruce 7 náměstků. Stejně jako sedm kulí v Sarajevu. Jen aby některá z nich nepatřila právě jemu. Za dob nedávno minulých se do kanceláře primátora jako zbraň nasazovala jen jedna štěnice. Dohoda je připravená, ale ještě nepodepsaná. A už se proslýchá (z řad opozice), že dosavadní harcovníci (Občané ČB a TOP 09) už nyní spolu jednají v souladu, vzájemně se podporují a nejspíš budou Hnutí ANO (primátor a 3 náměstci) přikládat pod kotlík s vroucím olejem. 

Jisté je, že prioritním úkolem pro všechny je dostavba dálnice D3, a tedy i obchvatu města. Dalším pak otázka parkování na území města. Nicméně - o všem bude rozhodovat až nové zastupitelstvo. Termín zatím nejistý, možná až koncem listopadu.

František Růžička, České Budějovice

 

p1270112.jpg

Pravé poledne. Pan prezident by ten "trdelník" u radnice nazval možná i jinak…

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dámská rošáda

(F. Růžička, 25. 11. 2014 11:56)

Jeví se, že na čbu radnici po dámském gambitu došlo i na tu rošádu. Paní velmistryně Eliška odstoupila ze zastupitelského klubu ANO, což potvrdil lídr hnutí ing. J. Svoboda.
Stejně tak se jeví, že místní tisk "jakoby" tomuto počínání veřejně fandil.
Koalici i nadále zústává v zastupitelstvu většina 26 hlasů. Sama šachová královna se ke svému politickému kroku zatím odmítla podrobněji vyjádřit.
FRů