Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pletichaření pokračuje… – František Růžička

5. 11. 2014

Poučný rozhovor s politologem T. Lebedou přinesly Lidové noviny týden před konáním voleb. Dovolím si připomenout několik zásadních bodů. Nejvyšší volební účast byla v roce 1990, kdy se rozhodovalo o budoucím režimu Československa… Senát je dnes skutečně důležitým kontrolním ústavním mechanismem… Nelze říci, že vysoká volební účast znamená něco pozitivního a nízká naopak něco negativního… 

Intenzivní diskusi se značnou dávkou nevole vyvolaly obsáhlé hlasovací lístky pro letošní komunální volby. Málokoho však již zajímá systém, jak se při sčítání s odevzdanými hlasy voličů vůbec nakládá. Praktiky povolební matematiky jsem již přiblížil dříve na příkladu prvních svobodných (nikoliv však demokratických) voleb v roce 1990. Je dnes již lhostejné, zda krajská metropole má jeden nebo více volebních obvodů, ze kterých se volí jedno „městské“ zastupitelstvo. V našem daném systému lze volit i jednotlivé kandidáty. Tím se však dostává hlasu celé politické straně a vyvolený kandidát má šanci na mandát pouze tehdy, pokud získá o deset procent hlasů více, než je průměr na kandidátní listině. Tím se může stát, že volič mohl „dát hlasy“ straně (včetně lídra), kterou by jako celek nevolil. Dovoluji si tvrdit, že vkládání tohoto pravidla omezení deseti procenty degraduje v prvé řadě hlas voliče. Sestavení výsledků podle skutečně dosažených hlasů by svědčilo o pravé podstatě demokracie, nikoli o stranickém vlivu. S ironií konstatuji - „Havlova občanská společnost“! S nechtěnými partajemi na věčné časy? To také dokládá vznik mnoha nejrůznějších uskupení, hnutí, vesnických volebních spolků v těchto posledních komunálních volbách. Lze tedy prohlásit, že výsledky voleb nejsou o demokracii, ale pouze o politikaření. Boj předvolební skončil, guláš vystydl, volič odevzdal hlasovací lístek, sečetlo se, zkonzumovalo pár lahviček šampusu a -- začíná povolební pletichaření. Nebo politikaření, což vyjde nastejno! 

Výše uvedené potvrzuje i přehled o povolebním vytváření nových zastupitelstev. Z denního tisku i odborných zdrojů lze dokladovat, že na mnoha místech vítězná strana skončila „jen“ v opozici. Z krajských (statutárních) měst zůstaly na chvostu Teplice, Liberec a České Budějovice. Opět to byly LN, které hlásaly „Ostřílení praktici vyškolili ANO“. 

Také v metropoli na jihu Čech zvítězilo Hnutí ANO. Přesto povolební vyjednávání dosud neskončilo. I zde se dalo zprvu předpokládat, že bude akceptována „vládní platforma“ (ANO+ ČSSD+ KDU-ČSL). Jak lidu volebnímu sdělil místní tisk (coby asi nejdostupnější zdroj), žádný z návrhů ČSSD nebyl pro ANO akceptovatelný a dle inf. KDU-ČSL zástupci ČSSD z jednání brzy odešli… Což byl jistě počin, na který nemohl nečekat dosavadní primátor Thoma se svými „Občany“. A tak se zrodila nová podoba koalice ve složení ANO+ Občané+ TOP 09+ KDU-ČSL. Dál se tedy v tomto složení vede jednání o programových prioritách i o novém složení „radnice“. Vyjádřeno kupeckými počty: 5+4+1+1 pro složení rady. Jediným kandidátem na primátora je tak Ing. Jiří Svoboda. Každá ze stran by měla obsadit jedno místo náměstka. KDU-ČSL oznámila své varianty, které vycházejí z toho, která osoba bude tou povolanou. Lídr ČSSD Ing. Joch v tisku sdělil, že teprve až nově zvolené  zastupitelstvo rozhodne o složení radnice. V opozici tak jsou vedle ČSSD ještě KSČM a ODS. 

Co k tomu dodat? Sobáš z rozumu? Polibek smrtihlava? Hadí uštknutí? Údajně to byla „noc plná překvapení“… Kolik takových ještě asi bude???

Nicméně nově vzniklá koalice vidí jako prioritu urychlení dálničního obchvatu města. Nebyl by to ani dosavadní pan primátor Thoma, aby k novým návrhům nedával hned ponaučení, že „není čas na experimentování“. Opravdu vhodná připomínka od vrcholného radničního funkcionáře, který se o dosavadní patologický stav dopravy v metropoli a okolí sám značně přičinil. O paní zahradní architektce, která dopravě rozumí jako koza petrželi, ani nemluvě. Příkladů je bezpočet. Jako další silvestrovský vtip od „exprimátora“ lze považovat jeho vyjádření k zavádění placených parkovacích zón ve vnitřním městě: „nový systém parkování musí vycházet vstříc lidem, kteří v daném místě žijí a podnikají“ (prezentace v ČBu Deníku). Naprosto schizofrenní komentář. V dosavadní praxi praktikoval naprostý opak, což lze snadno doložit mnohými příklady. Ten poslední je snad ze dne 28. října, tedy dne státního svátku. Na nedávno rekonstruovaném povrchu Pražské třídy v metropoli byly položeny příčné vodící pruhy (pomoc pro postižené), které však zvyšují zde již o tolik překročenou hladinu hluku a činí zde městské životní prostředí ještě více neobyvatelným. Jedná se však jen o několik set rodin!!! Další doklad též architektky dopravy, která na volná prostranství nechá zasázet okrasné hruštičky a jablíčka, která pak technické služby neuklízejí a chodci si na nich koledují o zlomeninu nebo pořádnou modřinu.  

Na závěrečné hodnocení v jihočeské metropoli je ještě příliš brzy. Dosavadní náměstek Ing. Joch (ČSSD) ujistil: „Mohu vám garantovat, že v tomto ohledu to s námi nová koalice nebude mít jednoduché“ (měl na mysli programovou náplň) a vznik koalice označil jako „účelový sňatek“. Zásadní otázkou však zůstává, jak o volbách v metropoli rozhodne krajský soud. Ten obdržel podání s návrhem na neplatnost komunálních voleb koalicí Společně pro Budějovice. Za celý kraj je evidováno stížností celkem deset. Bude tedy nějakou dobu trvat, než padne konečný verdikt. Ten by mohl dospět až k ústavnímu soudu, případně by volby v metropoli mohly být i opakovány. 

Nicméně poslední den měsíce října přinesl podstatnou (pro mnohé radostnou) zprávu o tom, že vítěznému Hnutí ANO se nechce do spolupráce v radě s dosavadním primátorem, který je obžalován z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby (causa z roku 2010). Ten vzápětí prohlásil, že o místo člena městské rady se nebude ucházet a v dalších týdnech chce svůj čas věnovat očištění svého jména. Jména nových radních jednotlivé strany zatím neprozradily. Lze ještě dodat, že ČSSD přišla s novým návrhem, že by se ve „vládní“ koalici spokojila jen se třemi posty v radě. 

Z nejbližšího okolí se ve Zlivi zrodila rychlá domluva mezi ODS + Hnutí Racek + Moderní Zliv. Uvádím tuto informaci naprosto záměrně, neboť v době integračního procesu v bytovém družstevnictví jsme tehdy jako mládežníci ve SBD chtěli přijmout název „Racek“, což nám soudruzi komunisté omlátili o hlavu. Nebylo to budovatelské ani ideologické. Své byty jsme si však vlastními silami postavili i přes mnohá úskalí s tehdejším režimem. 

František Růžička (Hlas svědomí), České Budějovice

p1270365.jpg

Nesystémová pomoc jednomu za cenu příkoří na druhých

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Volby platí

(F. Růžička, 25. 11. 2014 11:27)

Podle rozhodnutí Krajského soudu jsou volby z jihočeské metropole platné. Důvodem projednávání byla stížnost podaná ve smyslu protiústavnosti tzv. uzavírací klazule - spočívající v ustanovení, že strany, které nepřekonají hranici pěti procent získaných hlasů, nemají nárok na získání mandátu do zastupitelstva. Návrh podávala koalice Společně pro České Budějovice. Proti rozhodnutí není odvolání.
FRů