Jdi na obsah Jdi na menu
 


Švestkové trhy – František Růžička

19. 11. 2014

Zatímco pro Waldemara Matušku „zrály třešně“, na rynku Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích v polovině říjně dozrávaly švestky. Na Moravě zase trnky, ale na tom vlastně ani nesejde. Již tradičně se v jihočeské metropoli po tři dny konaly Švestkové trhy, při kterých bylo v téměř stovce prodejních stánků - také tradičně - k dostání kdeco. Tradiční české výrobky řemeslníků s originálním zbožím (řezbářské, košíkářské, ručně tkané, šperky, sušené květiny, malovaná keramika… atd.), ale také labužnické potravinářské zboží, jako uzeniny, zabijačkové speciality, trdelníky, cukrovinky, domácí marmelády, bramboráky i s možností zalití horkou medovinou, točeným pivkem nebo dobrým vínkem. 

Již dopředu plakáty hlásaly, že na své si přijdou i milovníci švestkových knedlíků a koláčů.

Je mi líto, ale s těmito výrobky jsem objevil jeden jediný malý stánek přímo před radnicí. Snad pro potěchu samotného pana purkmistra-primátora, který se, plný netrpělivého očekávání, dopředu těšil nebo smušil nad tím, jak ty letošní komunální volby dopadnou. Nezapírejme, že jistě očekával, že jeho „Občané pro Budějovice“, jejichž hlásanou zásadou byla „poctivost a otevřenost“ (zapomeňme v tuto chvíli na podané trestní oznámení pro zneužití pravomoci veřejného činitele). Proč ne? V rámci „předvolebního hodování“ jsem se také nechal zlákat. Podotýkám, že za své vlastní finance. Vyvěšený plakátek nabízel švestkové knedlíky za 15 kaček. Na dotaz: „kolik“, jsem řekl, že jeden na ochutnání. Ten byl právě za těch patnáct kaček. Na mističce přiměřené velikosti se ten pinďour pěkně vyjímal. S troškou houskového posypu a lžičkou rozpuštěného margarínu… Po mně přišel nějaký hladovec právě k obědu. Dal si čtyři, tedy za šedesát. Dobrej moučníček! Štěstí, že ten můj švestkový knedlíček neměl náplň s masitým červíčkem, dokonce ani s pecičkou, protože v něm byla jen půlšvestička. K dostání zde byl také švestkový koláčíček za 12 a čajíček za 10. Prostě lidovka.  

Naštěstí bylo možné obveselit se ještě u hopsária s nafukovací dráhou, pro děti byly připraveny i další zábavné programy. Např. klaun Hugo nebo hřiště „BezBot“. V odpoledních hodinách pak zahrála Dudlajda a Kameňáci. V sobotu pak Country Rebels C. B. a dříve tak populární skupina Gama. 

Tak s radostí demonstrativně k volbám! 

František Růžička, České Budějovice

p1270111.jpg

Stánek s lidovou tvořivostí

p1270114.jpg

Knedlíci bez fronty

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář