Jdi na obsah Jdi na menu
 


Měsíc LISTOPAD v příslovích, pranostikách a lidových obyčejích

11. 11. 2015

Přísloví

11. 11. - Hus o Martině nejpěkněji zpívá. (České přísloví) - Na svatého Martina kouřívá se z komína. (České přísloví) - Má se jako husy o Martině. (České a polské přísloví) - Padá-li první sníh toho dne, říkáme, že svatý Martin přijel na brůně. (České přísloví) - Půjde-li hus přes led o Martině, bude se po něm dlouho ještě koupati. (Polské přísloví)

23. 11. - Kliment zimu oblibuje, ji svatý Petr ucezuje. (České přísloví)

25. 11. - Na svatou Kateřinu schováme se pod peřinu. (České přísloví) - Ať Kateřiny, nebo Kříže, kdy mrzne, tehdy topte chýže. (Slovinské přísloví)

26. 11. - Co u vlka v zubech, co mu Jiří dal. - Avšak přijde zase Jiřího. (Ruské přísloví)

 

ales-mikolas-sv-martin.jpg

Pranostiky

1. 11. - Nepřijde-li sníh na Vše svaté v noci, přijde o sv. Martině se vší mocí. Jíní o Všech svatých věští tuhé mrazy o Vánocích.

2. 11. - Když na Dušičky jasné počasí panuje, příchod zimy to oznamuje.

9. 11. - Svatý Theodor - mrazy lezou z hor.

11. 11. - Přijede-li Martin na bílém koni, metelice za metelicí se honí. Martin a Kateřina na blátě, Vánoce na ledě. Jsou-li na Martina mračna, zima je levná; jestli je noc jasná, zima je mastná.

21. 11. - Když je na Obětování Panny Marie noc jasná, čistá, krutá zima se v lednu chystá.

22. 11. - Svatá Cecilie sněhem pole kryje.

25. 11. - Na svatou Kateřinu schováme se pod peřinu. Chodí-li svatá Kateřina po ledě, chodí svatý Štěpán po blátě.

30. 11. - Na svatého Ondřeje se někdy člověk ohřeje. Když na svatého Ondřeje sněží, sníh dlouho poleží. Svatý Ondřej tichý, nebude len lichý. Ondřej mosty staví, Jiří je odplaví.

***

Lidové obyčeje

11. 11. - svatý Martin Tourský: voják v Galii, který založil mnišskou osadu u Poitiers, pak biskup tourský a apoštol Galie; zemřel roku 397 nebo 399 po Kr.

Na den sv. biskupa Martina / milý hospodář a jeho družina / husy jedí, víno k tomu pijíce, / štědrého Martina chválíce; / páni, žáci a kněží se radují, / neb se jim koledy přibližují. / Pacholci a dívky svobodu mívají, / a u jiných pánův se zjednávají. (Selská pranostika z r. 1710)

Sv. Martina bylo tradiční datum, kdy čeleď opouštěla sjednanou službu, dostávala mzdu a hledala si nového hospodáře, případně o rok prodlužovala dohodu se stávájícím. Toho dne se velmi slavilo.

Na sv. Martina se konaly posvícenské hody, jejichž neodmyslitelnou součástí byla pečená husa (martinská). O „tučnú hus“ žádali žáci o martinských hodech již v 15. století. Při společném obědě dostával od hospodyně čeledín křídlo, aby celý rok „lítal“. Někdy se z husí kosti zvané kobylka předpovídalo počasí: bílá kobylka znamenala tuhou zimu. Rozšířeno bylo také zvláštní svatomartinské pečivo - rohlíky, rohy, podkovy sv. Martina. Martinskými rohlíky obdarovávala někdy děvčata své milé. Veliké buchty s povidly nebo mákem se pekly jako dar odcházející čeledi.

25. 11. - svatá Kateřina: alexandrijská křesťanka, umučená v r. 307 po Kr.

Na den sv. Katriny platil podle lidové víry zákaz práce se vším, co mělo kola (mlýn, povoz, kolovrat atd.). O jejím výročí se konaly rozpustilé taneční zábavy, v mnohém podobné masopustním. Po sv. Kateřině začínala adventní doba, v níž byly tanec, zpěv a zábava zakázány. Proto si lidé chtěli ještě naposledy užít. Během většiny kateřinských tanečních zábav platilo „ženské právo“: ženy si vybíraly tanečníky, staraly se o občerstvení, platily hudbu. Jen o půlnoci byla mužům dopřána volenka. Často se tancovalo až do bílého rána.

30. 11. - svatý Ondřej: jeden z apoštolů Ježíše Krista, umučený v roce 70 po Kr.

Sv. Ondřej byl v lidové tradici považován za patrona nevěst. Toho dne prováděla děvčata různé praktiky, jimiž hádala svého ženicha. Podobné úkony dělali i mládenci. Třáslo se stromem, který měl naznačit, kdo bude nastávajícím partnerem. O půlnoci před sv. Ondřejem se klepalo na kurník. Pokud se dívce ozval jako prvý kohout, měla se do roka vdát, pokud slepice, zůstala svobodná. O půlnoci bylo také možno spatřit obraz nastávajícího ženicha na hladině vody ve studni či díži, v zrcadle nebo dokonce v komíně. V severovýchodních Čechách odevzdávaly toho dne děvečky hospodyním napředenou přízi a odměnou dostávaly peníze, za něž pak hostily mládence v šenku.

Zpracoval: - RJ –

 

Použitá literatura:

F. L. Čelakovský: Mudrosloví národu slovanského ve příslovích, Čs. spisovatel, Praha 1978, str. 278; V. Vondruška: Církevní rok a lidové obyčeje, 2. vydání, Nakladatelství Dona, České Budějovice 2005, str. 41-42, 75-77.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

švýcarská přísloví-„Měj rád svého souseda, ale nebourej plot.“

(wiki, 3. 12. 2015 12:50)

Švýcarská přísloví
Kdyby ryba neotevřela ústa, nikdy by nebyla ulovena. - Kdyby ryba neotevřela hubu, nebyla by ulovena.
Orel mouchy nechytá.
Stáří nepřichází samo.
„Je lépe jeden pohár navíc zaplatit, než vypít.“
„U špatné hospodyně vydrží služka nejdéle.“
„Stálý úspěch je nutný jen pro zbabělce.“
Stáří nepřichází samo.
Je lépe jeden pohár navíc zaplatit, než vypít.
Zdroj://ladynka007.nepise.cz/17073-svycarska-prislovi.html
Švýcarská policie opět zatýkala úředníky FIFA, dokonce na stejném místě
Aktualizováno 10:21 - 3. prosince 2015, 08:42
Curych - Vyšetřování velké korupční kauzy ve vrcholných kruzích FIFA nadále pokračuje a společně s ním i zatýkání. Podle sdělení některých periodik se za mřížemi ocitlo více než tucet dalších podezřelých.
Zatímco zajištění minimálně dvanácti osob potvrdil list New York Times s odvoláním na úředníky v činném řízení a agentura Reuters, mluvčí curyšské policie odmítl sdělit médiím jakékoli podrobnosti. Místem zásahu mužů zákona byl luxusní hotel Baur au Lac. Tady se ubytovali delegáti svolaní na dvoudenní zasedání výkonného výboru FIFA.

Mezi zajištěnými osobami jsou zástupce Hondurasu Alfredo Hawit, předseda regionální konfederace CONCACAF a Paraguayec Juan Ángel Napout, šéf jihoamerické konfederace CONMABOL. Oba zatčení funkcionáři jsou viceprezidenti FIFA a členové výkonného výboru. Podle New York Times na seznamu osob určených k zatčení nefiguroval dlouholetý předseda FIFA Sepp Blatter. Podobná akce na stejném místě proběhla v květnu tohoto roku, kdy policie zajistila 18 lidí pocházejících z 12 zemí.

Zástupce FIFA prohlásil, že Mezinárodní fotbalová organizace byla o policejní akci zpravena, ale další podrobnosti odmítl sdělit. "O opatřeních přijatých dnes ráno americkým ministerstvem spravedlnosti víme a FIFA bude nadále plně spolupracovat při šetření případu vedeného ze strany USA, jak je povoleno podle švýcarského práva, stejně jako šetření ze strany švýcarského Úřadu generálního prokurátora."

Dvoudenní jednání výkonného výboru mělo projednat schválení reforem, které by vyřešily obavy obavy sponzorů působících ve fotbalové sféře a zmírnily tlak ze strany právních celků. Sepp Blatter, který byl v únoru ze své funkce odvolán, považuje celou kauzu za mstu ze strany USA, protože jí nebylo přiděleno pořádání mistrovství světa 2022. Úřady vznesly obvinění proti funkcionářům FIFA, podle nichž se tito dopouštěli vydírání, praní špinavých peněz a podvodů. Momentálně se vyšetřovatelé zaměřují na podezřelé osoby z oblasti Jižní a Střední Ameriky.
Probíhající korupční skandál FIFA je veřejností považován za kontroverzní, zejména kvůli způsobu jeho vedení ze strany americké justice proti zločinům spáchaným v zahraničí. Americké úřady proti cizincům zasahovaly v několika případech, které byly na hranici právní legality, v tomto případě je základem vedení vyšetřování účast amerických bank v údajné korupci v řadách FIFA.
Podle posledích zpráv i přes zásah policie bude jednání Mezinárodní fotbalové federace pokračovat podle plánu, tedy v 9:00 evropského času bude zahájeno.


Men moat net mear túch opsette as it skip drage kin.

(תל אביב, 26. 11. 2015 12:57)

Miloš Zeman (Kolín, 28 september 1944) is een Tsjechisch sociaaldemocratisch politicus en sinds 7 maart 2013 president van het land.
Zeman was lid van de Tsjechische communistische partij tot die in 1989 de macht verloor, en trad in 1992 toe tot de sociaaldemocratische CSSD. Van 1996 tot 1998 was hij voorzitter van het lagerhuis in Tsjechië, om nadien van 1998 tot 2002 premier van het land te worden. Zeman was in 2009 de stichter van de partij Strana Práv Občanů (SPOZ), nadat hij eerst uit de Tsjechische Sociaaldemocratische Partij (ČSSD) was gestapt en waarvan hij van 1993 tot 2001 de voorzitter was.
Op 26 januari 2013 werd hij winnaar van de presidentsverkiezingen met 54,8% van de stemmen en won daarmee van Karel Schwarzenberg. Het was de eerst keer dat een president rechtstreeks door het volk werd verkozen. Bij de eerste ronde waren er nog 9 kandidaten, waar Zeman 24,21% van de stemmen haalde
De president in Tsjechië heeft grotendeels een ceremoniële functie. Hij vertegenwoordigt Tsjechië in het buitenland en benoemt de premier, de rechters van het grondwettelijke hof en de raad van de nationale bank. Zeman zal volgens ingewijden een pro-Europese houding aannemen en dit in tegenstelling met zijn voorganger Klaus:
Miloš Zeman (Kolín, 28 september 1944) is een Tsjechisch sociaaldemocratisch politicus en sinds 7 maart 2013 president van het land.
Zeman was lid van de Tsjechische communistische partij tot die in 1989 de macht verloor, en trad in 1992 toe tot de sociaaldemocratische CSSD. Van 1996 tot 1998 was hij voorzitter van het lagerhuis in Tsjechië, om nadien van 1998 tot 2002 premier van het land te worden. Zeman was in 2009 de stichter van de partij Strana Práv Občanů (SPOZ), nadat hij eerst uit de Tsjechische Sociaaldemocratische Partij (ČSSD) was gestapt en waarvan hij van 1993 tot 2001 de voorzitter was.
Op 26 januari 2013 werd hij winnaar van de presidentsverkiezingen met 54,8% van de stemmen en won daarmee van Karel Schwarzenberg. Het was de eerst keer dat een president rechtstreeks door het volk werd verkozen. Bij de eerste ronde waren er nog 9 kandidaten, waar Zeman 24,21% van de stemmen haalde.
De president in Tsjechië heeft grotendeels een ceremoniële functie. Hij vertegenwoordigt Tsjechië in het buitenland en benoemt de premier, de rechters van het grondwettelijke hof en de raad van de nationale bank. Zeman zal volgens ingewijden een pro-Europese houding aannemen en dit in tegenstelling met zijn voorganger Klaus.


In Hollander seit mear as er wit, in Fries minder!-Alde huorren sitte ticht ûnder de preekstoel!!!

(Catharina van Martelares , 21. 11. 2015 18:59)

Alde huorren sitte ticht ûnder de preekstoel!!!

Doch dyn plicht en let de lju mar rabje.
Der is noch nea in brânkast efter in lykwein oan riden.
Better de bûk barsten, as it goeie iten bedoarn.
Dwazen en gekken sjogge nei in oar syn lekken en brekken.
Earst byt yn en dan skyt yn.
It giet der mei de fioele yn en it moat der mei de knyptange út.
In Hollander seit mear as er wit, in Fries minder.
'It falt net ta' sei de jonge, 'ús heit is mei us mem troud, mat ik moat mei in frjemd'.
In frouljusrok lûkt mear as in span hynders.
Gjin gerop en gjin geklei, op is op en wei is wei.
'It gemak giet foar de eare', en de faam sliepte by de boer, dat skeelde har yn 't bêdopmeitsjen.
De hazze en de slak hawwe op é selde dei âldjier.
"Hjit op hjit", sei de smid en hy sette syn wyf mei de bleate gat op it kachellid.
Alde huorren sitte ticht ûnder de preekstoel.
As it net kin sa't it moat, dan moat it mar sa't kin.
Leagens hawwe koarte skonkjes.
Maitiidsbuien en frouljustriennen binne fan ien makelei, se droegje gau wer op.
In man is sa âld as er him fjielt, in frou is sa âld as se der útsjocht.
Men moat net mei de noas by oarmans gat komme.
Men moat net mear túch opsette as it skip drage kin.
"Dat komt fansels werom" sei de boer, doe joech er syn baarch in stik spek.
"Ik preekje hjoed allinnich foar de sliepers" sei dúmny, "de oaren kinne har wol deljaan".
In grut skip hat in bulte sok.
It moat al in goede sprekker wêze dy't it in swijer ferbetteret.
Mei stikeltrie en froulju moat men tige oppasse.
In goed wiif is it beste stik húsrie.
" In grap is in grap" sei de boer en hy kidele syn wiif mei de heaforke.
Bij âlds wie it in grut wûnder as in ezel prate, no is 't un grut wûnder as in ezel him stilhâldt.It is de boer al lyke folle, as de ko skyt as de bolle.
Foar de kofje net eamelje.

Veel sneeuw op Oudjaar........ December ?

(Catharina van Martelares, 21. 11. 2015 18:40)

December
Veel sneeuw op Oudjaar, veel hooi in 't nieuwe jaar.
Zijn er in december veel mollen, dan laat de winter met zich sollen.
December zacht en dikwijls regen, geeft weinig hoop op rijke zegen.
December vol met mist, goud in de kist.
Donder in decembermaand, belooft veel wind in 't jaar aanstaand.
Met de decembermaand is het jaar weer uit, gelukkig wiens balans goed sluit.
Als met Kertsmis de muggen zwermen, kunt ge met Pasen uw oren wermen (warmen)
December veranderlijk en zacht, is een winter is een winter zonder kracht.
Blaast de noorderwind met een decembermaan, dan houdt de winter vier maan den aan.
Decemberregen is geen zegen.
Op een droge december, volgt een droog voorjaar, en een droge zomer.
Brengt St. Eligius(1), de eerste dooi?, begint het echter op die dag te vriezen, dan krijgen we vier weken vorst voor de kiezen.
St. Barbara(4) gaat graag in een wit kleed naar het bal.
Brengt St. Nicolaas(6) ijs, dan brengt de Kerstman regen.
St. Ambroos(7), patroon van de bijen, en de spreewen, houdt van waaien en van sneeuwen.
Als met St. Thomas(21) de dagen gaan lengen, beginnen de nachten te strengen.

Van Weercomputers - November (2015)

(Martinus van Mars, 21. 11. 2015 18:38)

IJs op de dag van Saturijn(29), het weer maakt daarna korte mette met dit venijn.

November

(Martinus van Mars, Van Weercomputers, 21. 11. 2015 18:37)

November
Maakt de spin in 't web een scheur, dan klopt weldra de stormwind aan de deur.
Als 't in november 's morgens bloeit, wis dat de storm dan 's avonds loeit.
Als in november het water stijgt, gedurende de winter gij 't nog vaker krijgt.
Na helder weer nu sombere mist, heeft zeker ook nog vorst in de kist.
November warm en fijn, het zal een strenge winter zijn.
November heeft maar 30 dagen, maar dubbel wind en regenvlagen.
Donder in november, laat een jaar goed verlopen.
Als het vriest in november, dan volgt er sneeuw in december.
Zwaait de winter in november al met zijn staf, zijn rijk is van korte duur voor straf.
November met zijn regenvlagen, brengt verkoudheid, jicht en andere plagen
Als het met Allerheiligen(1) sneeuwt, leg dan vast uw pels gereed.
Met Allerheiligen vochtig weer, sneeuwbuien volgen keer op keer.
Houden de kraaien voor Allerheiligen al school, zorg dan voor hout en kool.
Brengt Allerheiligen winterweer, tien dagen duurt het zeer.
Sneeuw op Allerzielen(2), voorspelt een zacht voorjaar.
Het weer op Leonardusdag(6), blijft gewoonlijk tot de Kerstdag.
Een zuidenwind op de dag voor St. Martijn(10), dan zal het een zachte winter zijn.
Is er een donkere lucht op St. Martijn(11), zo zal het een zachte winter zijn.
Maar is de dag op St. Martijn helder, de vorst dringt dan door tot in de kelder.
Als op St. Martijn de ganzen op het ijs staan,moeten ze met Kerst door het slijk gaan.
Als het nevelig is op St. Martijn, dan zal de winter niet koud zijn.
Maar heeft St. Martijn een witte baard, dan blijft ons sneeuw nog ijs gespaard.
Is er met St. Martijn nog loof aan de bomen, dan mag men van een strenge winter dromen.
St. Elisabeth(19) doet ons verstaan, hoe de winter zal vergaan.
De dag aan St. Cecilia(22) gewijd, is de maatstaf voor de wintertijd.
Wintert het op St. Klemens fel, dan wordt de lente klaar en fel.
Vriest het op St. Katrien(25), dan vriest het nog 6 weken nadien.

Het ging het ene oor in en het andere weer uit?

(Een kat, 21. 11. 2015 18:03)

Een kat komt altijd weer op zijn poten terecht!

Žil jsem po mnoho let v Izraeli nejen v lispodau a po něm! Lügen haben kurze Beine ! - Der Schein trügt......

(Ano ANO, 21. 11. 2015 11:47)

Žil jsem po mnoho let v Izraeli nejen v lispodau a po něm! Lügen haben kurze Beine ! - Der Schein trügt......

„Die Spritzen kommen oft, wenn das Haus schon abgebrannt ist.“ - Der Teufel ist nicht so schwarz, wie man ihn malt.“ -
... . ... Žil jsem po mnoho let v Izraeli. Tedy zemi, kde je teror součástí denního života. Tou nejlepší zbraní je zachovat si chladnou hlavu. Hlavně s odstupem naslouchat radám politiků, kteří s umnou rétorikou hovoří o věcech, o kterých nemají ponětí a sami je nezažili. Velmi rádi hovoří o tom, že učiní vše pro naši bezpečnost. Ve skutečnosti jen bojují o vlastní politické přežití. A politický život přitom většinou nemá s reálným životem občanů nic společného. Je to verbální válka. Ale když nedáme pozor, mohou nás uvrhnout do války skutečné, která může být i nesmyslná a neefektivní. Obětí jsou pak důvěřiví občané, kteří se domnívali, že bojují za vlastní budoucnost.
Ve všeobecné mediální hysterii pak často zaniknou fakta a informace, že ti z politiků, kteří nás teď chtějí chránit, byli sami u toho, kdy vznikalo podhoubí pro atmosféru a problémy dneška. Že třeba v minulosti vědomě podporovali ty, kteří nás teď zabíjejí často zbraněmi, které jim byli za souhlasu politiků a mnohdy tajně prodány. To největší nebezpečí teroru spočívá v tom, že společnost začne jednat emocionálně. Neexistující jednota, která je způsobena myšlenkovou a politickou roztříštěností a rozdílností zájmů, je nahrazena všeobecným nadšením a hysterií v domnělém boji proti společnému nepříteli. A také dochází k tomu, jak jsem toho svědky, že se z mnohého včerejšího „nepřítele“ stává spojenec. Jistě, je to obvyklý politický obchod. Ale mělo by být dost času se zamyslet nad tím, zda náš včerejší nepřítel nebyl vytvořen trochu uměle, prostě z politické potřeby.

Protože i v tom může být základ a prapůvod dnešní politické situace. Naší skuteční nepřátelé to totiž dobře vědí a využívají toho. Jsou schopni si pak s námi hrát tu dobře známou hru na kočku a myš. Dobře rozpoznají, že hodnoty naší morálky nejsou stálé. Respektive podléhají tržním politickým hodnotám většinou podle osobní potřeby toho či onoho ideologického směru. A právě v tom je síla islámského teroru. Jejich vůdci dbají na to, aby hodnoty, za které chtějí aby se bojovalo, byly jasné pro každého a staly se pro mnohé uchvacující. Největší důraz však kladou na to, že jsou naprosto neměnné, nediskutovatelné. Snad bychom se nad tím mohli i zamyslet. Možná, že bychom se měli pokusit drasticky omezit ten evropský politický bazar, který se pomalu stává výprodejem politických zájmů a mocenských snah. Když už nic jiného, tak si alespoň sebekriticky přiznat, že jako nadutý a přezíravý Evropan mohu na arabském bazaru přijít i o tu poslední košili.... „Einem hungrigen Magen ist nicht gut zu predigen“ - Hüte dich vor jenen Katzen, die vorn lecken und hinten kratzen.

"Lidové obyčeje v Čechách a okolí" nejen v lispodau a po něm!

(Ne ANO, 20. 11. 2015 11:45)

Po roce 1989 mezi lidmi panuje naivní nadšení, zbídačené masy jásají jak se vše neuvěřitelně daří. Jsou nakrmeny nadějí a zneužity podobným scénářem jako po roce 1945. Oficiální politická moc začíná být předávána do rukou nové třídy, vše pod kontrolou StB. Proto byla velká část členů OF bývalými členy StB, kterým se často ztratily spisy (vzpomeňte na nejeden soudní spor s Cibulkou o jména v seznamech). Již 28. 11. 1989 StB vydává: Zásady pro činnost kontrarozvědky v nových společenských podmínkách, které obsahovaly plán jak se má StB infiltrovat do nově vznikajících struktur a jak má hlídat dohodnutý podíl na moci (!) Přichází osudový okamžik 1992, malá kuponová privatizace,.... komunistická mafie pevně uchopí moc a o dva roky později přichází hlavní úder – velká privatizace. Otcem velké privatizace byl agent StB Dušan Tříska.
95% všech privatizačních fondů (již při svém vzniku, nebo po fúzích s jinými fondy) bylo ovládáno agenty StB (např. představenstvo Harvardských fondů, skuteční majitelé PPF jako je agent StB a člen ÚV KSČ Štěpán Popovič nebo důstojník StB Jaroslav Čadek /majitel zámečku Hanspaulka, který mu prodal Pavel Bém z majetku MČ Prahy 6, který Kellner daroval ve prospěch knihovny a institutu Václava Klause/ aj.) nebo kapitálem z bývalého SSSR (PPF Kellner /přes Skloexport, vytunelováno Reginou Rázlovou dcerou komunistického místopředsedy vlády ČSR Stanislava Rázla/, otec Kellnera pracoval v stálém zastoupení ČSSR v kanceláři RVHP v Moskvě), Setuza a Český olej Mrázek a Pitr (dle novinářky Slonkové si změnil jméno z Pitra, příbuzný komunistického předsedy vlády ČSR Františka Pitra), KKCG Karel Komárek (přes Slovenský SPP, majitelé z Ruska) aj.
Dále k financování nákupu státního majetku sloužily ukradené státní finanční prostředky z kont PZO (Podniků zahraničního obchodu) v zahraničí nebo tajných kont StB v zahraničí (Agrofert komunisty a agenta StB Andreje Babiše nebo Třinecké železárny spolupracovníka StB Tomáše Chreneka). Odhaduje se, že „PZtky“ disponovaly 500 mil. Kčs na kontech v zahraničí ve volně směnitelných měnách. Kolik miliard nakradli estébáci a bylo uloženo v zahraničí asi nikdo nespočítá, zahraniční konta StB jsou v ČR tabu. Proto tolik tajemných firem ze zahraničí v české privatizaci (např. Appian) a tajemných sponzorů politických stran (např. mrtvého Maďara Lajose Bácsiho a na exotickém Mauriciu žijící Radjiv M. Sinha /Milan Šrejbr byl jen výmluva/).
K úplné dokonalosti bylo rozkrádání dovedeno uzavíráním smluv s FNM, kdy majetek přecházel na kupujícího podpisem smlouvy a ne zaplacením kupní ceny (Nanuk, Českomoravské mrazírny, Bomeco, Jemča, Drůbežářský podnik Libuš a Xaverov komunisty Miroslava Tomana, ministra ve vládě „Zemana“). Tak se stalo, že majetek byl nakoupen na nastrčenou firmu, obratem prodán a dluh zůstal za nastrčenou firmou. Dluh později přešel do Konsolidační agentury, kde byl odkoupen stejnými mafiány, kteří jej vytvořili (samozřejmě přes nastrčené firmy), za jednotky procent původní ceny (např. Toman, Charouz, Kellner, Chrenek aj.). Dalším trikem bylo uzavírání smluv, které stát nemohl plnit, vznikla smluvní pokuta či „škoda“, která přesahovala kupní cenu podniku a ten přešel na nového vlastníka zcela zdarma. Takto získal Andrej Babiš několikamiliardový majetek Chemapolu (jediného vlastníka licence na LTO).
Dokonáno! Puč v roce 1994 se zdařil. Komunisté si udrželi vliv, moc a hlavně majetek. Stále jsou pány v tomto státě. Pokračuje se v kultuře papalášství, kradení, úslužnosti policie a soudů k vládnoucí třídě.
Co bude dál? Budou silní, pomalu budou kultivovat právní prostředí, vymáhat zákon, aby o majetek nepřišli stejným způsobem jak jej nabyli? Nebo budou slabí, začnou se okrádat a prát mezi sebou?
Národ, který odmítá znát pravdu o své historii, bude historii opakovat, až do té doby, kdy se poučí, nebo zanikne.

Andělem Chafniel má šest noh! - aneb o kryptologii?

(Jehova, 20. 11. 2015 11:27)

Americké vojenské velení v sedmdesátých letech minulého století prohlásilo, že nejtajnejší a nejúspešnejší americkou zbraní za druhé svetové války v Pacifiku byli indiánští „mluvcí v kódech“ z kmene Navajo. Ješte více jak dvacet let po válce byly informace o výcviku a nasazení techto indiánu tajné a verejnost o vynikajících úspeších techto mužu nic nevedela. V soucasné dobe jsou již všechny informace uvolneny, vcetne puvodní kódové knihy, kterou indiáni za války používali. Rec Navaju je velice zvláštní a obtížná, a to predevším svou speciální výslovností a gramatickými pravidly. Navajština v té dobe nemela témer žádnou psanou literaturu, indiáni z tohoto kmene žili velice izolovane a nekomunikovali ani s ostatními indiánskými kmeny. Na celém svete existovalo v té dobe údajne maximálne tricet lidí, kterí se jejich rec naucili.
Zvukové záznamy „šifrovaných“ zpráv byly pri overování šifry predloženy i americkým kryptologum. Ti je nebyli schopni zaradit a prepsat do správného textu. K jazyku se vyjádrili, že pripomíná nejspíše hebrejštinu. Pro prenos zpráv v šifre Navajo se používala kódová kniha, v níž byla pro jednotlivá písmena abecedy použita vybraná anglická slova zacínající tímto písmenem a ta preložena do jazyka Navaju. Pro zvýšení efektivity bylo v kódové knize pamatováno i na casto používaná slova ci slovní spojení. Typická kódová zpráva sestávala ze smesi otevrené reci v dialektu Navajo, kódových slov v navajštine a prípadne hláskovaných anglických slov. Mluvcí v kódech byli trénováni pracovat zpameti:"Crypto-World" je oficiální informační sešit "Kryptologické sekce Jednoty českých matematiků a fyziků" (GCUCMP). Obsahuje články podepsané autory. Případné chyby a nepřesnosti jsou dílem autorů jednotlivých podepsaných článků, GCUCMP za ně nemá odbornou ani jinou zodpovědnost. Adresa URL, na níž můžete najít tento sešit (zpravidla 3 týdny po jeho rozeslání) a předchozí e-ziny, denně aktualizované novinky z kryptologie a informační bezpečnosti, normy, standardy, stránky některých členů a další související materiály: http://crypto-world.info - Blowfish
Autorem algoritmu Blowfish je B. Schneier, který jej publikoval v roce 1993. Tento algoritmus není patentován a je volně k dispozici. Jde o velmi rychlý a jednoduchý algoritmus, jak dokazují výsledky měření - http://svejkmuseum.cz : "Zevi Ašer a Jakub Tchar měli v Zapustně obchody a opíjeli kořalkou sedláky Huculy. Oba byli židé, ale nenáviděli se na smrt. Dílem z konkurenční zášti, dílem z náboženského přesvědčení, neboť Zevi Ašer byl talmudista a Jakub Tchar karaitou, písmákem, který pokládal za platný jedině Starý zákon a jako všichni sektáři karaitové uznával za hlavu židů jedině rabbiho v Tschufat Kale na poloostrově krymském a rok od roku strojil se, budou-li lepší obchody, vydat se na pouť k němu z Haliče a políbit jeho levý prst posvátný, prst asmu, kterým když svatý rabbi ukáže v den sobotní k nebi, zjeví se večernice a všichni karaité očištěni jsou od hříchů a mohou zas dále okrádat své souvěrce nekaraity, což je jediným hříchem. Naopak okrást gojima, křesťana, mohamedána připočteno bude ke skutkům dobrým a andělem Chafnielem, který má šest noh, tlumočeno Jehovovi. Naproti tomu Zevi Ašer vyjadřoval se jako talmudista nectně o svatém rabbim v Tschufat Kale na poloostrově krymském. Může mu políbit záda, neboť jedině talmud jest zřídlem pravého náboženství. Talmudistické učení halachah jest naprosto platné. Text mišnu každý žid nechť drží v srdci svém a řídí se podle gemary, to jest výkladu textu a to podle gemary palestinské. Jest pohodlnější býti talmudistou, neboť napsal sestavovatel mišny z roku 218 rabbi Jehuda Hakadoš: „Napřed přijde Jehova a pak ty, a okradeš-li kohokoliv o celé jmění, zbude mu ještě to nejvyšší jako tobě, všemohoucí Jehova.“

Tajemství čísla 11

(11, 20. 11. 2015 10:41)

1) New York City má 11 písmen.
2) Afghanistan má 11 písmen.
3) Ramsin Yuseb má 11 písmen. (terorista, který v roce 1993 vyhrožoval USA, že zničí budovu Twin Tower - dvojčat.)
4) George W. Bush má 11 písmen.
Zatím je to možná jen náhoda, ale začíná to být zajímavé:
1) New York je 11. stát USA
2) První letadlo, které narazilo do dvojčat, mělo číslo letu 11
3) V tomto letadle bylo 92 pasažérů: 9 + 2 = 11
4) Letadlo, které mělo číslo letu 77, a které také narazilo do budovy, neslo 65 pasažérů:6 + 5 = 11
5) Tragédie sa stala 11. září, tedy 9/11, jak se všude připomíná
6) Toto datum je podobné jako tísňová linka 911
Čistá náhoda? Čti dále a rozhodni se sám:
1) Počet obětí na unesených letadlech bylo 254.
2) 11. září je 254. den v roce. 2+5+4=11.
3) Útoky na Madrid se staly 11.3.2004 1+1+3+2+4=11.
4) Madridské útoky se staly o 911 dní později, než útok na dvojčata.
Teď přichází část, kde to už začíná být zajímavá: Najznámější symbol po Stars & Stripes (hvězdy a pruhy na vlajce), je Orel. Následující výrok je z Koránu, v „knize islámu”: “Takto je napsáno: syn Arabů vzbudí děsivého Orla. Orlí hněv se rozšíří po celé Alahově zemi, dokud někteří neupadnou do zoufalství, pak se stále víc a víc lidí stane šťastnými.: Orlí hněv vyčistí Allahovu zem a bude mír.”
Tento výrok má číslo 9.11.
Nejjednodušší formou ochrany dat je fyzická ochrana. Spočívá buď v utajení existence zprávy samotné (nikoli jejího obsahu), která se nazývá steganografií, anebo zabezpečení zprávy tak, aby nebylo možné její obsah přečíst či pozměnit třetí stranou. Všechny fyzické metody ochrany jsou však nakonec napadnutelné, protože obsahují různé limitující faktory a nejistotu danou lidským faktorem (zámek nebo trezor lze otevřít, podpisový vzor napodobit, bezpečnostní zařízení vyřadit, poškodit atp.).
Tam, kde nestačí informace před třetí stranou chránit fyzicky, otevírá se prostor pro kryptografii s jejími dnes již velmi spolehlivými a propracovanými postupy.

Zápona zlatá na pysku svině jest žena pěkná bez rozumu. (Přísloví 11,22)

(Een kameel, 20. 11. 2015 10:01)

„Een kameel gaat eerder door het oog van de naald dan dat een rijkaard in de hemel komt.” - Mattheüs 19:24
Nedomlouvej posměvači, aby tě nezačal nenávidět. Domlouvej moudrému a bude tě milovat. (Přísloví 9,8)
Zlatý kroužek na rypáku vepře je žena krásná, ale svéhlavá a rozmarná.(Přísloví 11,22)
Někdo rozdává a přibývá mu stále, kdežto ten, kdo je skoupý, mívá nedostatek. (Přísloví 11,24)
Kdo miluje napomenutí, miluje poznání, kdežto kdo domluvy nenávidí, je tupec. (Přísloví 12,1)
Někdo tlachá, jakoby probodával mečem, kdežto jazyk moudrých hojí. (Přísloví 12,18)
Pravdivé rty se zajistí navždy, kdežto jazyk zrádný na okamžik. Přísloví 12,19
Vlídná odpověď odvrací rozhořčení, kdežto slovo, které ubližuje, popouzí k hněvu. (Přísloví 15,1)
Lepší suchá skýva a k tomu klid než dům plný obětních hodů a spory. (Přísloví 17,1)
Jako zlatá jablka se stříbrnými ozdobami je vhodně pronesené slovo.(Přísloví 25,11)
Oblaka s větrem, ale bez deště, to je muž, který klame slibováním darů. (Přísloví 25,14)
Jako vykotlaný zub a kulhavá noha je spoléhat se na věrolomného v den soužení. (Přísloví 25,19)
Na koně bič, na osla uzdu, na hřbet hlupáků hůl. (Přísloví 26,3)
Kdo kope jámu, padne do ní, a kdo valí balvan, na toho se zvrátí. (Přísloví 26,27)
Nechlub se zítřejším dnem, vždyť nevíš, co den zrodí.(Přísloví 27,1)
Ať tě chválí cizí a ne tvá vlastní ústa, cizinec a ne tvoje rty.(Přísloví 27,2)
Lepší jsou zjevná kárání než skrývaná láska. (Přísloví 27,5)
Věrně jsou míněny šlehy od milujícího, ale záludné jsou polibky nenávidícího. (Přísloví 27,6)
Lepší je blízký soused než vzdálený bratr. (Přísloví 27,10)
Jako se na vodě zrcadlí tvář, tak srdce člověka na člověku. (Přísloví 27,19)
Chudý muž, který utiskuje nuzné, je jako déšť, který odplavuje půdu a nedává chléb.'(Přísloví 28,3)
Lepší je chudák žijící bezúhonně než falešný obojetník, byť bohatý. (Přísloví 28,6)
Kdo obdělává svou půdu, nasytí se chlebem, kdežto kdo následuje povaleče, nasytí se chudobou (Přísloví 28,19)
Když se moudrý soudí s pošetilcem, ten se rozčiluje a posmívá bez ustání. (Přísloví 29,9)
Kdo miluje peníze, peněz se nenasytí. (Kazatel 5,9)
Všichni, kdo žijí, mají naději. Vždyť živý pes je na tom lépe než mrtvý lev. (Kazatel 9,4)
Pouštěj chléb svůj po vodě, po mnoha dnech se s ním shledáš. (Kazatel 11,1)
Kdo příliš dá na vítr, nebude sít, kdo hledí na mraky, nebude sklízet. (Kazatel 11,4)
Otcové jedli nezralé hrozny a synům trnou zuby. (Ezechiel 18,2b)
Kam čert nemůže, tam nastrčí ženskou.
Kam nechodí slunce, tam chodí lékař.
Kam oči, tam hlava, kam hlava, tam tělo.
Kam vítr, tam plášť.
Káže vodu, pije víno.
Každá liška svůj ocas chválí.
Každá slepice hrabe pod sebe, nikdy od sebe.
Každý ať zamete nejprv před svým prahem.
Každý chvilku tahá pilku.
Kde je kozel zahradníkem, stará baba poručníkem, aby čert byl služebníkem.
Kde nic není, ani smrt nebere.
Kde rodina v rozbroji, tam je zlato na hnoji.
Kdo čerstvý sýr jí, pes ho nekousne, zloděj ho neokrade, aniž zestárne.[1]
Kdo dřív přijde, ten dřív mele.
Kdo hodně chce, tomu hodně schází.
Kdo chce kam, pomozme mu tam.
Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Kdo chce psa bít, hůl si vždy najde.
Kdo chce s vlky žíti, musí s nimi výti.
Kdo je zvědavý, bude brzo starý.
Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá.
Kdo lže, ten krade.
Kdo má viset se neutopí, i kdyby šla voda přes šibenici
Kdo míří vysoko, padá nízko.
Kdo nemá, s kým by se vadil, pojmi sobě ženu.
Kdo nemá svý muzikanty, na hubu si píská.
Kdo neseje, ten nesklízí.
Kdo nic nedělá, nic nezkazí.
Kdo nic nemá, nic neztratí.
Kdo po tobě kamenem, ty po něm chlebem.
Kdo pozdě chodí, sám sobě škodí.
Kdo se bojí, nesmí do lesa.
Kdo se do ničeho nežene, nic nezkazí.
Kdo se moc ptá, moc se dozví.
Kdo se směje naposled, ten se směje nejlíp.
Kdo seje vítr, sklízí bouři.
Kdo si krká, kdo si prdí, ten si jenom zdraví tvrdí.
Kdo si svého mistra váží, na toho hlad nedoráží.
Kdo šetří, má za tři.
Kdybys desetkrát chtěl, bejka nepodojíš.
Když dva dělají totéž, není to totéž.
Když hra nejlepší, přestaň!