Jdi na obsah Jdi na menu
 


Veselý kopec – František Růžička

11. 11. 2015

Jakkoliv bylo letošní léto krutě suché a možná až tepelně úmorné, dozajista to nebránilo vyjet si porozhlédnout se trochu po krajích českých. Tentokráte nabízím rozsáhlou expozici lidového stavitelství v Pardubickém kraji, které poskytuje návštěvníkům ukázku a svědectví o životě našich předků. Zejména drobných zemědělců a řemeslníků přibližně od poloviny 19. století do poloviny 20. století.

Skanzen lidových staveb a řemesel představuje historický obraz lidových obydlí, která zapadají do zdejší drsné, ale zároveň i krásné krajiny. Mnohé z objektů však byly do tohoto místa přeneseny později z jiných míst. První expozice byla zpřístupněna již v roce 1972. Při vstupu do rozsáhlého areálu je vhodné vyzvednout si plánek a po jednotlivých zastaveních, kterých je celkem 34, volně putovat po jednotlivě rozptýlených zemědělských usedlostí. K vidění jsou i technické památky jako mlýn s vodním pohonem, pila, polygonální stodola, malý špýchar, stáj, letní výměnek, suška lnu a ovoce. Expozice v jednotlivých objektech připomíná mnohá řemesla, dnes již neznámá. Ta zde byla zdrojem obživy mnohých rodin. Připomeňme si tkalcovství, plátenictví, hrnčířství, sekernictví…  V letošním roce byla zpřístupněna Žejdlíkova truhlářská dílna, v níž pracovaly tři generace truhlářů od roku 1865 až do roku 1945. Nelze zapomenout ani na duchovní stránku, která je zastoupena sochou sv. Jana Nepomuckého, zvoničkou z Jeníkova, Veselokopeckou kaplí a Kapličkou ze Rváčova. V průběhu roku se v areálu konají nejen výstavy, ale i mnoho zajímavých zábavných akcí, zejména s nádechem folklóru.

Veselý kopec je malá vesnička, spíše osada, která je součástí obce Vysočina v okrese Chrudim. Podle statistiky zde na začátku tohoto století žilo 20 obyvatel, o deset let později bylo evidováno 12 adres. Vznik osady je datován první polovinou 16. století při zabydlování lesní krajiny. Domov zde našli drobní rolníci, kteří těžce zajišťovali základní obživu pro své rodiny. Na počátku sedmdesátých let byly právě sem, do okolí s neporušenou krajinou, přenášeny památky lidového stavitelství. Zdejší původní mlýn byl postaven před rokem 1580, byl však zničen požárem. Na jeho základy byl v roce 1977 přenesen jiný z Oldřetic. Voda k němu a dalším vodou poháněným mechanismům je přiváděna původním náhonem vybudovaným právě v 16. století.

Až skončíte prohlídku tohoto krásného a rozsáhlého komplexu, nezapomeňte navštívit útulné restaurační zařízení při vjezdu na parkoviště – hospodu U kováře Matěje. Dobré vínko, chutné občerstvení. Určitě budete spokojeni. Tak šťastnou cestu.

František Růžička, České Budějovice

p1250795.jpg

Veselokopecká kaple

p1250796.jpg

Jedna z usedlostí

p1250802.jpg

Stavení s hrnčířstvím

p1250805.jpg

Prosté obydlí s tkalcovským stavem

p1250810.jpg

Posezení U kováře Matěje

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Bojíte se, že islámské náboženství ovládne svět?-ufoni, novinky ze světa ET:

(James Rink, 30. 11. 2015 4:41)

Bojíte se, že islámské náboženství ovládne svět?
V knize, myslím, dost zásadně ukazuji, že mi nejde ani tak konkrétně o islám jako o každou diktaturu, která si myslí, že když má plná ústa Boha, tak si může s lidmi dělat, co chce. A ano, použít islám bylo nejjednodušší a nejlákavější, protože tu dnes máme spoustu teroristických organizací, které se jím zaštiťují a které by rády, aby svět vypadal tak, jako jsem ho popsal v Poutníkovi z Mohameda. Pokud by Islámský stát ovládl svět, nezbyde lidem, co rádi točí porno, pijí alkohol anebo jim nevadí homosexuálové, aby se sebrali a zmizeli na nějakou jinou planetu.
V sobotu 28. listopadu 2015 proběhlo v Praze v čajovně Šamanka (Praha 2, Hálkova 8) setkání příznivců exopolitiky - okořeněné přednáškovou činností.
Program 09:00 - 09:15 příchod, příprava, zahájení
09:15 - 09:45 Ladislav Zelinka: Exopolitika a kontakt (30 min)
09:45 - 10:45 Daniel Matoušů: Spolupráce s vesmírnými bytostmi (60 min)
10:45-11:30 Karel Rašín:Kresby svědků, fotografie a omyly ufologie (45 min)
11:30 - 12:00 prostor pro diskusi 12:00 - 13:00 oběd, 1 h přestávka
13:00 - 13:45 Jan Pavlík: Co píší kontaktéři ve svých knihách (45 min)
13:45 - 14:30 Iva Jelínková: Supervojáci a další zajímavosti (45 min)
14:30 - 15:00 prostor pro diskusi a příspěvky návštěvníků, přestávka
15:00 - 17:00 Václav Urban: Bosenské údolí pyramid a Vaše zdraví (2 h)
17:00 - 18:00 volná diskuse 18:00 - ukončení akce Tým České exopolitiky.
Pořádá: Ing. Václav Urban Přednášky zařizuje: Ing. Ladislav Zelinka:
Spánková deprivace:"oni" zahájí kampaně hluku, kterými se pokoušejí, abychom nezískali odpočinek, jenž potřebujeme. To lze provést i za pomoci dálkových technologií.
Parazitní onemocnění:"oni" infikují naše těla, vozidla nebo domy parazity.
Ztráta domů a podniků:"oni" nenápadně zničí naše domovy a podniky.
Pomlouvání:"oni" využívají média či internet, aby nás veřejně zdiskreditovali anebo začnou falešné pomluvy tak, aby nám veřejnost nevěřila.
Nastavení k neprovedeným zločinům:"oni" se nás snaží nastavit, abychom byli obviněni za trestné činy, které spáchali oni sami, anebo se nás snaží nastavit přímo ke spáchání trestného činu.
Vražda oběti:"oni" se nás mohou snažit zabít způsoby, které vypadají jako nehoda nebo přirozená smrt.
Únosy: Některé oběti jsou uneseny poté, kdy byly zcela odděleny od svých rodin a přátel.
Zdrogování a znásilnění oběti. ...Útoky často začínají pomalu a rafinovaně a začnou se stupňovat, když se pachatelům podaří oběť izolovat. Závěrečné kroky smeřují k cíli, kdy se oběť přinutí vmanipulovat do zdánlivě přirozené smrti, sebevraždy, psychického zhroucení, institucionalizace nebo k uvěznění za neprovedené trestné činy (anebo uvěznění za trestné činy spáchané pod vlivem řízeného chování ze satelitu apod. – pozn. redakce) – ke konečnému zničení života oběti. Tento proces je tak krutý a barbarský, že se zdá být úplně neuvěřitelný těm, od kterých se my, oběti, snažíme získat pomoc…a to je tou nejnebezpečnější částí celé anabáze!
Existuje zoufalá potřeba po veřejné a legální informovanosti o této hrůzné trestné činnosti, která prochází ve většině případů bez povšimnutí – na úkor obětí. Pokud je mi známo, stát Michigan je jediným státem v USA, který v poslední době uznal zničující účinky "gang stalkingu" a schválil nové zákony, které pomáhají předcházet jeho pokračujícímu ‚úspěchu‘.
James Rink – 1. srpen 2014

Zeman je zlostný dědek, bránil se kníže- aneb kolik berou peněz!

(Vera Renovica, Z. Brzáková, 30. 11. 2015 4:37)

Dlouho se spekuluje, kolik bere »hradní partička« prezidenta Miloše Zemana (70). A jsme o krok blíž pravdě. Víme totiž, kolik bere jeho mluvčí Jiří Ovčáček (36)! Předtím se tématu vyhýbal, včera ale kápnul božskou. „Nevidím důvod, proč bych to neřekl, je to 40 tisíc korun čistého,“ zaskočil Ovčáček moderátorku Blesk TV otevřenou odpovědí.Podle informací Blesku to ale není vše – hradní úředníci také dostávají třikrát ročně pohyblivé odměny. Vzhledem k tomu, že byl Ovčáček prohlášen za nejvýkonnějšího mluvčího, drobné to nejspíš nebudou.Dosud se spekulovalo hlavně o výši platu hradního kancléře Vratislava Mynáře (47). Ten totiž zatlouká, údajně kvůli tomu, že by mu jinak hrozila pokuta od Úřadu pro ochranu osobních údajů. Je v tom ale háček. Kancléř by jen nesměl zveřejnit platy svých podřízených. Svůj klidně může.Zemanův mluvčí Ovčáček: Jsem voják v první linii! S prezidentem…
„Já nemám žádný problém s tím, aby kterýkoliv pracovník Kanceláře prezidenta republiky zveřejnil svůj plat. Včetně prezidenta. Ale ten už zveřejněn byl (186 tisíc korun měsíčně a 173 tisíc náhrad, pozn. red.),“ řekla totiž hlava státu.
Kdo je Ovčáček?
● začínal jako novinář v komunistických Haló novinách
● mezi lety 2005 a 2007 pracoval jako mluvčí pro Jiřího Paroubka, skončilo to ale konfliktem a dnes spolu nejsou v kontaktu
● než se v prosinci roku 2013 stal mluvčím Zemana, pracoval v deníku Právo
● sám se prohlašuje za »aktivního mluvčího« a »vojáka v první linii«
● oponenti mu ale vyčítají, že za prezidenta žehlí průšvihy, které jsou někdy jen těžko pochopitelné
Autor: Vera Renovica, Z. Brzáková
Zeman je zlostný dědek, bránil se kníže.
Volba nového předsedy TOP 09 přinesla další přestřelku mezi Karlem Schwarzenbergerem a Milošem Zemanem. Zatímto ho prezident pohřbil, on hlavně státu vzkázal, že je zlostný dědek.

Pražská Židovská obec ve své výroční zprávě podvádí nejen s čísly-Pecina:

(Jewish Telegraphic Agency-TOP 09, 28. 11. 2015 19:25)

Publicista Tomáš Pecina adresoval včera vedení Židovské obce v Praze dopis, ve kterém požádal o vyjádření ke zjevnému podvodu ve zveřejněné „výroční zprávě o projevech antisemitismu v České republice“, jejíž údaje slepě a ochotně převzala česká média. Konkrétně jde o skutečnost, že zpráva se odvolává na údajný „alarmující nárůst“ antisemitsky laděných textů na česky psaném internetu v roce 2013, ačkoliv minimálně 35 ve zprávě uvedených příspěvků se na internetu objevilo již v roce 2012. (Tento počet bude pravděpodobně o něco vyšší, poněvadž některé články nejsou datované a jiné zase mezitím byly odstraněny, takže není zpětně možné oveřit datum publikování.) Znamená to tedy, že celá jedna třetina uvedených údajných a skutečných „antisemitských článků“ byla publikována již v roce 2012 a Židovská obec u nich uměle změnila letopočet na rok 2013.
„Takové jednání je, jak jistě uznáte, podvod“, píše Pecina předsedovi ŽO, Janu Munkovi, a pokračuje: „Vzhledem k tomu, že zpráva byla dána k disposici mediím, jež o ní široce referovala, a to v kontextu domněle narůstajícího počtu antisemitských projevů v této zemi, očekávám, že k věci zaujmete stanovisko a jak mne, tak media, jimž byla původní tisková zpráva zaslána, o této politováníhodné události a o tom, jak byla vyšetřena, přiměřenou formou zpravíte.“ V této souvislosti je nutno poznamenat, že zmíněná zpráva se v první řadě odvolává na údajný prudký nárůst antisemitských projevů na internetu (dvojnásobný nárůst z 82 případů v roce 2012 na 156 v roce 2013, včetně obrázků a videí), přičemž v jiných oblastech Židovská obec dokázala registrovat pouze pokles takovýchto projevů (například „fyzické útoky na majetek“ a „obtěžování“: pokles o polovinu) a beztak se jedná o naprosto zanedbatelná čísla. Mimochodem dokonce i graf, přiložený ke zprávě, je zmanipulovaný – křivka s názvem „obtěžování a vyhrožování“ ukazuje nárůst oproti roku 2012, ačkoliv počet případů poklesl z desíti na devět údajných incidentů.
V rozporu s těmito skutečnostmi píše například online vydání MD Dnes, že „Židovská obec varuje před sílícími projevy antisemitismu v Česku“ a že loni bylo objeveno 156 vysloveně antisemitských textů,....Vtáhli do toho i ministryni Válkovou
Portál Eurozpravy.cz naprosto nelogicky spojil se zprávou o publikování výroční zprávy pražské Židovské obce i nedávné pobouření ohledně výroku ministryně spravedlnosti ČR Heleny Válkové o situaci Čechů za Protektorátu. Miloslav Kalousek (TOP 09) a místopředseda ODS Martin Kupka kritizovali Válkovou pro údajné popírání a bagatelizování utrpení Židů, ačkoliv ministryně explicitně hovořila pouze o Češích, a nikoliv o Židech. Eurozpravy.cz uvádějí, že „výroky české ministryně publikoval i přední židovský zpravodajský server “.
Ve výroční zprávě pražské Židovské obce vedle článků publikovaných kupř. i na Britských listech a v Haló noviny najdeme ve výčtu i 7 textů, zveřejněných na Našem směru v roce 2013 a jeden text z roku 2012. „Zda se už jedná o cílený podvod Židovské obce, či o hrubý šlendrián s čísly a letopočty, je v podstatě jedno, uvědomíme-li si, že vedle skutečně primitivních a nesnášenlivých protižidovských textů, které se na českém internetu bezpochyby také objevují, .....O to víc si vážím každého informovaného slušného člověka židovského původu, který na tento nešvar poukazuje a v budoucnu snad ještě poukáže. Jinak reálně hrozí nebezpečí, se i pražská Židovská obec časem stane i pro širší masy Čechů se svými výročními zprávami nedůvěrohodnou a bude díky svému vystupování a díky pokusům zasahovat do politického dění narážet na despekt a na stejnou averzi, se kterou se například dnes potýká židovská obec ve Vídni. Dnes přinejmenším víme, že pražská Židovská obec se svými výročními zprávami ztrácí defintivně a prokazatelně na věrohodnosti. Jsem si nehledě na to jist, že proticikánských nebo protimuslimských incidentů bychom u nás mohli identifikovat podstatně více“, uzavírá Beer. (-lb-)

okupanti dovolili výstavbu zařízeni usnadňujícího rozmnožování obyvatelstva určeného k vyhlazen

(Broďan a Petr Bystroň-Olomouc, 28. 11. 2015 18:43)

© Magen, občanské sdružení -Ve Vratislavi na demonstraci proti imigrantům hořela figurína žida s pejzy-20. listopadu 2015 v 19:53 - Ve středu večer se v polské Vratislavi konala demonstrace několika stovek lidí proti přijímání imigrantů a evropským kvótám na přerozdělování uprchlíků. Řečníci, kteří mluvili z tribuny před wroclawskou radnicí, se velmi ostře vyslovovali proti současné vlně muslimské imigrace. "Odmítáme právo šária", znělo z tribuny..... -Šéf bavorské AfD se vyhýbá sudetské otázce
V čele bavorského zemského svazu Alternativy pro Německo (AfD) stojí několik málo týdnů emigrant z moravské Olomouce. Firemní poradce a publicista Petr Bystroň byl na jednání svazu 285 hlasy zvolen za předsedu. Ačkoliv je sám přistěhovalcem, označuje Bystroň omezení přistěhovalectví v Německu ze jednu z nejdůležitějších priorit své politiky. Je mu 44 let a vystudoval ekonomii a mezinárodní vztahy na vysoké škole pro politiku a Univerzitě Ludwiga Maximiliana v Mnichově. Do Německa přišel v roce 1987, když ve věku 16 let společně se svými rodiči emigroval z Olomouce. Ovšem na otázku směrovanou na jeho postoj ohledně Benešových dekretů a napravení bezpráví spáchaného na sudetských Němcích explicitně nechtěl poskytnout odpověď. Sice poukázal na to, že se prý „v 90. letech zúčastnil četných svatodušních srazů Sudetoněmeckého krajanského sdružení“, ale řekl, že tato otázka spadá do kompetence spolkového předsednictva AfD. Ani námitka, že v Bavorsku žije mnoho sudetských Němců a ty by mohl zajímat názor zemského předsedy na věc, nedokázala Bystroně přinutit k nějakému stanovisku. (-mm-)Tento text byl redakcí listu “Sudetenpost” laskavě poskytnut k překladu do češtiny a ke zveřejnění Vyšlo dne 5. listopadu 2015. - Narodil jsem se sice v uherskohradišťské „staré porodnici“ ale vyrůstal v Uherském Brodě. V Uherském Brodě porodnice není a nikdy nebyla. Že ta stará porodnice (postavena v roce 1941 a zbourána roku 2011) byla zřízena „v době největší poroby národa“ jsem se dozvěděl až mnohem později. Otázku, proč okupanti dovolili výstavbu zařízeni usnadňujícího rozmnožování obyvatelstva určeného k vyhlazení, jsem neřešil. I když každý takový letopočet je podnětem k zamyšlení (podobně jako třeba údaj, že v roce 1943 byla ve Zlíně zavedena trolejbusová doprava, což byl významný mezník v rozvoji zlínské MHD).
Mohu se tedy nazývat rodilým Broďanem, .....jak jsem rostl zvětšoval se i můj rozhled. Sametový převrat jsem uvítal s nadšením a Havla jsem tehdy obdivoval. Bylo mi 15 let a bez sebemenšího zaváhání jsem se účastnil demonstrací organizovaných u Muzea Jana Amose Komenského. Pamatuji si na ty „revoluční“ svíčky u sochy a na soše Komenského. Dnes v nich vidím jakousi předzvěst svíček u Družby. Ovšem tehdy se mi budoucnost jevila velmi optimisticky.
V Uherském Brodě jsem zůstal i jako dospělý muž. Když někdo v Brodě řekne, že jde „do města", myslí tím centrum. Já jsem chodil do města celkem často. Mnohdy mne k tomu nevedla žádná povinnost, jen Genius loci (lat. Duch místa). ..... Nacházejí se zde zde dvě důležité křižovatky. Ta první se nazývá „U závor“ a ta druhá „U Družby“. Družba byla vystavěna za komunistického režimu jako typické středisko občanské vybavenosti; v přízemí obchod s potravinami, v patře restaurace..... restaurace v patře existovala kontinuálně od dob komunismu až do 24. února 2015.

Už dávno vím, že mocenské složky sametového režimu (policie, státní zastupitelství...) tu nejsou proto, aby chránily občany, ale především proto, aby držely režim. Když je potřeba zmlátit nějaké demonstranty, zavřít nějakou holku za vylepování nálepek, kriminalizovat mikulášské besídky, či tahat po soudech vydavatele historických projevů, jsou hrdinové režimu aktivní až příliš. Ne snad, že bych se plně názorově ztotožňoval se všemi zmlácenými demonstranty, lepiči nálepek a maminkami z každé mikulášské besídky, ale proti terorizování občanů rozhodně protestuji. Tahat po soudech vydavatele historické literatury je další projev státní zvůle. Režim na místo prevence a potírání skutečné kriminality terorizuje lidi, kteří nikomu neubližují.

EU doporučí členským státům označovat izraelské výrobky ze Západního břehu

(ČRo-Gita Zbavitelová, , 28. 11. 2015 18:18)

12. října 2015 v 18:47 - © Magen, občanské sdružení - Evropská unie chce tento měsíc doporučit členským státům, aby označovaly izraelské výrobky pocházející z území obsazených po roce 1967, zejména ze Samařska a Judska, neboli Západního břehu Jordánu, který považuje za okupované palestinské území. Produkty z těchto oblastí mají být označeny nálepkou, která bude tvrdit, že nepocházejí z Izraele. To má odradit zákazníky od jejich zakoupení, hospodářsky poškodit Izrael a přimět ho ke zmrazení výstavby osad v příslušné oblasti a k mírovým jednáním s Palestinci. Unie však tento cíl popírá a tvrdí, že jde pouze o rozlišování mezi Izraelem a obsazeným územím. Půjde jen o nezávazné doporučení a členské státy se mají samy rozhodnout, zda se jím budou řídit. Rozhodnutí podpořil i Evropský parlament.
Unie o tomto opatření uvažovala několik let. Izrael je však považuje za formu bojkotu, od které je jen krůček k zákazu dovozu těchto výrobků a pak možná i k celoplošnému bojkotu všech izraelských produktů. Evropské rozhodnutí připomíná Izraelcům nacistické výzvy k bojkotu židovských podniků v třicátých letech a jejich následky. Izrael upozorňuje, že je jediným terčem takového kroku a teritoriální spory v jiných částech světa unii nezajímají - netrestá Čínu za okupaci Tibetu, ani Turecko za okupaci severního Kypru, ani Maroko za okupaci západní Sahary.
Označování produktů z celého Samařska a Judska navíc předjímá hranice budoucího palestinského státu, aniž by unie zohlednila bezpečnostní obavy Izraele.
Označovány mají být produkty ze všech obsazených území, čili i z východního Jeruzaléma a Golanských výšin. Není však jasné, komu by si unie přála, aby Izrael vrátil Golany - Bašáru Asadovi, který ovládá jen pětinu Sýrie? Nebo povstalecké Frontě al-Nusra hlásící se k al-Káidě či Islámskému státu, které u izraelských hranic operují?
Některé členské státy unie, jako Belgie, Británie, Nizozemsko, Irsko nebo Dánsko, už svým prodejcům potravin doporučily dříve, aby produkty ze Samařska a Judska označovaly nálepkou "vyrobeno na Západním břehu".
Evropská unie se domnívá, že označování produktů přiměje židovské obyvatele Západního břehu k odchodu z této oblasti. To ovšem není pravděpodobné, i když soustavná kampaň proti takzvaným okupovaným územím vedla některé firmy k přemístění do vnitřního Izraele. Výsledek je však pouze ten, že o práci přišly stovky Palestinců, kteří v těchto podnicích vydělávali až trojnásobně víc než na palestinských územích. Budou-li evropské země označovat výrobky ze Samařska a Judska, přijdou o práci další - v oblasti je 14 průmyslových zón s asi 800 firem, které zaměstnávají až 30 000 Palestinců.
Označování produktů představuje první evropské hospodářské sankce proti Izraeli. Vůči Palestincům unie tak přísná není - dokonce ani nevyzvala palestinskou samosprávu, aby přestala podmiňovat obnovu mírových jednání předběžnými požadavky, které je znemožňují. A když předseda samosprávy Mahmúd Abbás před dvěma týdny prohlásil, že "nedovolí, aby židé znesvěcovali svýma špinavýma nohama Chrámovou horu", kde stál už před třemi tisíci lety židovský První chrám, neodsoudil jeho rasistický výrok doslova nikdo, ani v Evropské unii, ani jinde.
Velvyslanec Evropské unie v Izraeli Lars Faaborg-Andersen se cynicky podivil, proč označování produktů Izraeli tak vadí, když je "přece na budování osad tak hrdý". Připustil ale, že rozhodnutí má "politický aspekt". Izrael je kritizuje především z principu - opatření jej hospodářsky příliš nepoškodí, protože vývoz ze Samařska a Judska představuje jen necelé jedno procento z celkového izraelského exportu do Evropy v hodnotě asi 14 miliard dolarů ročně.
Označování výrobků neuspíší ani jednání o míru, ani vznik palestinského státu a jen podnítí averzi Evropanů vůči Izraeli. Už tento týden přijedou na Blízký východ zástupci Evropské unie, aby se pokusili oživit mírový proces. Unie by si přála být jeho relevantním hráčem, ale svým přístupem k Izraeli ukazuje, že není nestranná.

Vesele všude: Němci a Seveřané jsou považováni za „snadnou kořist“

(Fjordman, Simen Saetre- Morgenbladet, 28. 11. 2015 17:41)

Zkraje letošního roku zveřejnil Simen Saetre v norském týdeníku Morgenbladet článek zabývající se znásilněními ve Švédsku. Je s podivem, že víc než vlastním problémem se zdál být znepokojen tím, že „xenofobové“ a „islamofobové“ .... na toto téma také píšou. ....Pojďme se na celou záležitost podívat trochu podrobněji.
Podle švédské Národní rady pro prevenci kriminality (Brottsförebyggande rådet — Brå) bylo ve Švédsku za rok 2013 na policii nahlášeno 5900 případů znásilnění. Toto číslo je o něco nižší než v předchozím roce, přesto je – stejně jako v několika posledních letech – blízké cifře 6000, s kterou budeme nadále pro přehlednost operovat. S jistotou víme, že mnohé oběti tohoto zločinu znásilnění neohlásí na policii. Řada kriminologů tak předpokládá, že oficiální údaje odhalí pouze menšinu případů a četné studie tento předpoklad potvrzují. Klíčovou otázkou zůstává: O kolik vyšší je skutečné číslo znásilnění? Dvakrát vyšší než oficiální údaje? Čtyřikrát? Desetkrát?
Ke konci roku 2013 jsem uveřejnil esej na toto téma, kde jsem uvedl dva možné odhady skutečného počtu znásilnění ve Švédsku. Nejnižší odhad byl založen na premise, že každé čtvrté znásilnění nahlášeno na policii a zavedeno do statistik. Jak jsem uvedl, průměrem posledních let je 6000 případů ročně. Pokud to představuje čtvrtinu skutečně spáchaných případů, je skutečný stav 24,000 znásilnění ročně.
To byl tedy ten nižší z mnou nabízených odhadů. Vyšší odhad počítal s tím, že je nahlášeno pouze každé desáté znásilnění – to by znamenalo nikoli šest, ale 60 tisíc případů ročně. Operovat s desetkrát vyšším číslem, než je oficiální údaj, se může přehnané. Já sám jsem byl na vážkách, a proto jsem pracoval s oběma údaji zároveň.
Přesto však řada výzkumníků došla k závěru, že odhad pouhých 10% nahlášených případů je realistický. Dle aktuální norské studie pouze 11% znásilněných žen nahlásí zločin policii, což je číslo velice blízké vyššímu ze dvou odhadů, které jsem navrhl pro Švédsko. Pochopitelně je vcelku ošidné užívat data jedné země k porovnání s těmi z jiné země. Na druhou stranu jsou Švédsko a Norsko velmi blízce spřízněné národy a tak lze s přiměřenou mírou jistoty předpokládat určitou míru porovnatelnosti dat. Pokud zhruba 6000 každoročně ve Švédsku nahlášených případů znásilnění představuje 11 % skutečné spáchaných znásilnění, jak naznačuje zmíněná norská studie, skutečné číslo znásilnění ve Švédsku je 54 000 – 55 000. Při této roční míře by se počet spáchaných znásilnění za dvacet let přiblížil 1,1 milionu. Není tedy mimo realitu předpokládat, že je ve Švédsku v jedné generaci spácháno přes milion znásilnění. Pro nepočetnou skandinávskou zemi ohromný počet – i poloviční číslo by bylo nadmíru vysoké.

Švédská populace v polovině roku 2014 je odhadována kolem 9,7 milionu. Díky masové imigraci v posledních desetiletích je zhruba 15 % z tohoto počtu narozeno v jiné zemi – a k tomu je třeba přičíst druhou generaci imigrantů. Polovina obyvatelstva jsou ženy, méně než 5 milionů – z nich některé jsou velmi mladé a další velmi staré. .... Největším švédským tabu je jakákoliv úvaha, která by spojovala tyto problémy s masovým přistěhovalectvím, které během dvou generací doslova změnilo tvář země. Netvrdím, že imigrace je jedinou příčinou těchto trendů. Přesto jsou tyto spojitosti bohatě zdokumentovány v mnoha západoevropských zemích od Norska po Spojené království. Přistěhovalci z jiných kultur, zvláště muslimové a Afričani, se podílí na případech znásilnění a násilných zločinů mnohem víc, než by odpovídalo jejich zastoupení v populaci. Nelze popřít, že Švédsko před 40 lety, před zahájením masivní mimoevropské imigrace, bylo relativně bezpečnou zemí s nízkou mírou zločinnosti. Dnes je země pro běžné občany jejich každodenním životě mnohem nebezpečnější. To platí jak pro pouliční zločin, tak pro politicky motivované násilí, obojí je na vzestupu......To, že multikulturalismus a masové přistěhovalectví učinily naše země nebezpečnějšími, lze jen těžko popřít – pokud tedy nejste mainstreamový novinář.