Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den veteránů – František Růžička

14. 11. 2016

Nutno hned v úvodu poznamenat, že se jedná o Den válečných veteránů, aby nedošlo k mýlce, že budeme vzpomínat na nějaké naše historické vozidlo, které jsme v průběhu roku odvezli k sešrotování. Tento den – 11. listopad ‒ je dnem, věnovaným památce válečných veteránů. Je slaven celosvětově jako Den veteránů nebo Den vzpomínek. Od listopadu roku 2001 je připomínán i u nás ‒ v ČR.

Historie nás poučuje, že tento den byl vybrán symbolicky, jako připomínka na rok 1918, kdy bylo ve vlakovém voze u severofrancouzského města Compiégne podepsáno příměří mezi Spojenci a Německem, jímž byly na západní frontě ukončeny boje 1. světové války. Od té doby si také možná pamatujeme jméno maršála Focha, velitele spojeneckých vojsk, jako signatáře tohoto příměří. Ve Spojeném království je připomínán jako Den příměří a následná neděle jako Den vzpomínek.

Tato tradice oslav se zrodila již při prvním výročí roku 1919, kdy si tento den připomněli v Londýně, v Paříži a v dalších městech. Americký prezident W. Wilson v tomto roce vyhlásil připomínku jako Den příměří. Oficiálním svátkem se stal v roce 1926; v roce 1954 jej pak Kongres přejmenoval na Den veteránů. Symbolem tohoto dne je květ vlčího máku, což má původ v básni „Na flanderských polích“ ‒ jako připomínka prolité krve padlých vojáků. Následně se stal i symbolem pro sbírku na pomoc válečným veteránům a invalidům.

Nezdá se mi, že by tomuto výročí byla u nás přisuzována větší pozornost. Snad jedna z velkých oslav se konala v Kyjově za účasti přes dva tisíce lidí s nafukovacími balonky, především dětmi, kteří na prostranství vytvořili velkoplošný obraz vlčího máku. Tak nějak s rozpaky a uzarděním doplňuji, že v jihočeské metropoli se v jakési „utajené“ vzpomínce projevila asi desítka vděčných, kteří přišli zavzpomínat k památníku letců na Senovážném náměstí.

V souvislosti s letci RAFzavzpomínali také přátelé, scházející se v českokrumlovském hotelu Růže, na veterána, pana plukovníka Jana Horala, který zemřel 3. listopadu před pěti roky. Jeho osud je příběhem skutečného válečného veterána, byť některé články uvádějí různé nesrovnalosti. Uprchl jako šestnáctiletý, do čs. jednotek vstoupil na Blízkém východě a v roce 1942 zasáhl do bojů u El Alamejnu. Zúčastnil se vylodění v Normandii, po válce vystudoval strojní inženýrství a po dalším útěku se usadil ve Švédsku. Vzhledem ke svému postavení podporoval československé válečné letce, byl oceněn řadou vyznamenání (Řád francouzské čestné legie, Válečný kříž, Medaile za chrabrost) a od britské královny dostal Řád britského impéria MBE. Na náš polistopadový vývoj se díval kriticky. Po návratu do republiky začal podnikat a vytvořil společnost Bohemia Properties, které patří také hotely Růže a The Old Inn. Zde založil Letecký klub, jehož cílem je upozorňovat na činnost pilotů RAF. Každoročně se zde koná vzpomínkový večer s hudebním vystoupením za účasti vdov po zemřelých letcích a zástupců armády a ambasády.

František Růžička (Hlas svědomí)

p1300385.jpg

Památník letců RaF

image002.jpg

Válečný veterán Jan Horal

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Účinnost střelných zbraní - 28. července 2016

(Petr Kubáč http://petr-kubac.blog.cz/1607/, 2. 12. 2016 14:02)

Petr Kubáč http://petr-kubac.blog.cz/1607/ucinnost-strelnych-zbrani
Účinnost střelných zbraní - 28. července 2016 v 5:38 | Petr | Příroda
Pokud o světě uvažujete v číslech - velice často dojdete k překvapivým výsledkům. Příklad: trebucheta - středověký obléhací stroj, který váhou několika tun šutrů vrhal jeden šutr až 300 metrů daleko za hradby hradu - byla podrobena zkoumání dnešními strojními inženýry, kteří došli k překvapivému závěru, že její účinnost byla přes 80%. Tedy že 80% energie, které byly uloženy v tom jak obléhači vytáhli bednu s šutry do výše - se proměnilo v energii vrhnutého balvanu.

Touto znalostí opatřen jsem si myslel, že zjistit energetickou účinnost moderních střelných zbraní bude hračka. Opak je pravdou - střelci jsou natolik zavzatí do svých "grainů" váhy prachu i kulky a do jiných obskurních imperiálních jednotek, že dozvědět se jednoduché zjištění že XX% energie prachu se promění v kinetickou energii kulky je prakticky nemožné. Proto jsem se na nebezpečnou a používáním obskurních jednotek úmorně otravnou výpravu vydal sám.

1. Energie střelného prachu - jako obvykle jsou energie neboli "spalná tepla" exotičtějších substancí, jako je střelný prach prakticky nezjistitelné - energie černého střelného prachu je přibližně 3MJ/kg. Energii bezdýmného střelného prachu se mi vůbec nepodařilo zjistit, tak jsem vycházel ze složení nejběžnějšího "dvousložkového" bezdýmného prachu, které obvykle bývá 60% nitroglycerin a 40 nitrocelulóza. Nitroglycerin má spalné teplo 6,7 MJ/kg nitrocelulóza 11 MJ/kg. "Vážený průměr" této směsi tedy vychází na 8,5 MJ/kg. Pokud jste četli pojednání o svíčce - pravděpodobně jste teď v šoku - jak je možné, že tak nevinná věc, která se pálí o vánocích jako je parafin má spalné teplo 45 MJ/kg zatímco "nebezpečný" střelný prach má spalné teplo téměř 10x nižší. Nevznikne nabitím svíčky do pušky "superzbraň" ?

Kuzlo je v tom, že parafin - je čisté palivo a vzhledem k "moleklulární struktuře" dlouhých uhlovodíkových řetězců relativně velice koncentrované - okysličovadlo přichází ze vzduchu - proudění kyslíku do místa spalování omezuje rychlost hoření a zaručuje, že v běžné 20% kyslíkové atmosféře za normálního tlaku svíčka nebouchne. Pokud vám někdy v životě "Alláh nařídil" vyrobit výbušnou směs typu DAP - "dusičnan a palivo" - je vám jasné, že na 9 dílů dusičnanu, který funguje jako okysličovadlo potřebujete 1 díl paliva - parafínu ( vazelíny, nafty atd. ) Odtud energetický výnos střelných prachů. Jediný rozdíl je, že nitroglycerin a nitrocelulóza si své NO2 - dusičnanové okysličovadlo - nese přímo v molekule. To je daň za schopnost hořet vlastním okysličovadlem, extrémně rychle, v uzavřeném prostoru, bez přístupu vzduchu a tím vyhnat kulku z hlavně........