Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vínečko bílé – František Růžička

15. 11. 2016

Bílé nebo rudé, hlavně, že bude lahodné. Raději neříkám dobré, každý má ten svůj jazyk naladěný na jinou notečku. Stejně tak má každý jen to svoje oblíbené místečko, kde mu tak lahodně chutná. Anebo dokonce přímo svoji vinařskou oblast a vyhlédnutý sklípek. Jak je libo. Konec konců, můžeme začít třeba na Královských Vinohradech (Grébovka téměř v centru metropole), pokračovat Mělnickým vinobraním (s příjezdem krále a císaře Karla IV. s družinou), Karlštejnským (i zde bohatý program s Karlem), Litoměřickým (nejbohatší nabídka burčáku, řemeslný jarmark a také s Kájou) ‒ nebo na Moravě při Valtickém vinobraní (s krojovaným průvodem, jarmarkem a bujarou zábavou), Bzeneckém (i tady s krojovanými družinami, historickými tradicemi)… No, prostě kdekoliv. Tak na zdraví…

Asi by to bylo dlouhé vyprávění, popisování krásné cesty od šenku do šenku. Možná že by se i jazyk český trochu pletl a hlava motala. Takže nesedat za volant, raději ani na kola, protože nevíte, co na vás ti poslanci či senátoři horkou jehlou ušijou. Hlavně pro sebe si pak nalejou čistou poslaneckou imunitu. Chtěl jsem napsat „posraneckou“, ale radši ne. Raději si dám ještě jeden žejdlík…

Bez dalšího básnění a opěvování zlatavého či jinak zbarveného moku, jen v několika fotografiích přiblížím ten krásný kraj pod Pálavskými vrchy a v okolí Mikulova. Tož ještě další žejdlík na zdraví…

Chráněné krajinná oblast Pálava patří mezi nejkrásnější místa v naší domovině. Kdosi napsal, že je milovaná sluncem a tak si ji snad zvolili i pravěcí lovci mamutů. Roste zde chráněná květena, žijí tu vzácné druhy ptactva, jsou zde mokřady, louky, bílé hřebeny vzdálených vrchů. A vinice. A sklípky. Ale i kultura. Mikulov se svými památkami, krásnou křížovou cestou na Svatý kopeček, nádrže Nové Mlýny… Tak ještě jeden abyste nezapomněli, jak krásné to bylo.

Pokud jste to nezvládli v době vinobraní, tak nezoufejte. Svatý Martin možná nepřijede na bílém koni, ale v každém případě v tento významný den – 11. 11. v 11 hodin a 11 minut ‒odšpuntuje první doušek toho mladého letošního.

Poutník František

p1360507.jpg

Novomlýnské nádrže

p1360475.jpg

Svatý Kopeček v ranním oparu

p1360478.jpg

Mikulov

p1360366.jpg

Už aby dozrálo

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

......, poutníče! Postůj a hleď!

(C.K.Rakušan, 15. 11. 2016 18:06)

Milý autore, poutníče! Postůj a hleď! Nemusíš furt jen zírat na sever, ale i na jih možno hledět. K Rakousku! Co zloby poznali obyvatelé Moravy, když po roce 1918 spadli do ČSR a po válce přišli mnozí o život sprostými vraždami při vyhánění. A ti co přišli na jejich grunty, vinice za začátku jen ničili.

A zapomínat? Co na to Martin? Myslím svatý? Ten se dělil se žebráky na půl. Martinové čeští a zejména Benešovi (toho „osvoboditele“), nekradli napůl, ale úplně. Co zavražděných „Němců“ bylo ! Tedy co i Rakušanů kryje moravská země….. Už aby byl klid a mír, ale mohl bys poutníče pokračovat dál do Rakous, jak to tam vypadá…… Dnes a jak dobré víno tam mají a jak křesťané tam ještě nevyhynuli na JZDáctví!

A k 11.11. 1918 vzpomenout těch 11 hodin 11 minut, kdy se zdál být zázrak konce odporné války v příměří…. A bolševici a bolševická chátra a lůza si to vyložili po svém, u nás hezky z gruntu skrz JZD…. JZDáctví. Nevidět na jih, k sousedům do Rakuska, kde naštěstí se v roce 1955 dostali ze sovětské zony a nepoznali „krásy“ bolševismu a toho podivného velbení, jako velebíš…… Poutník, co tančí na kostech sousedů ve venicích a dělá, že nic, že muzikant, že se nic nestalo! ?????????????