Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kvalita pro bohaté – František Růžička

12. 11. 2017

Mezi dopisy redakci LN (sobota 21. 10.) byl krátký článek s názvem „A co naše potraviny?“, podepsaný Dr. J. Kašparem. Týkal se problematiky odstranění dvojí kvality potravin. Nikde ale nečetl, ani neslyšel, že by se někdo zabýval stejným problémem u našich potravin. Jako příklad uvádí housky v Praze, které jsou buď nedopečené, jiné tvrdé na skus, další se rozpadají… Tolik na úvod následujících spíše fejetonových řádek.

Dobrý den, pane profesore!

Srdečně zdravím z jihočeské metropole a dovolím si malou připomínku ke „Kvalitě pro bohaté“ (což byl článek LN 14. 10.)

Bohužel, něco si ještě pamatuji.

Svého času p. prof. Klaus uváděl, že za pár roků si budeme moci pečivo vybírat. Když nám to nebude chutnat od jednoho pekaře, půjdeme na druhou stranu ulice k jinému.

Bohužel, bohužel, zase ta paměť.

V roce 1992 jsem kandidoval za Čs. stranu podnikatelů, živnostníků a rolníků. Myslím, že jsme měli dobrý program na podporu právě soukromníků a živnostníků. Již tehdy jsme navrhovali registrační pokladny (kontrakt ze Slovenska byl předjednán). Jenže – pan profesor nás převálcoval, obeslal soukromníčky dopisem, také jim telefonoval a nasliboval hory, doly, zlaté řeky kapitálu.

Konec dobrý, všechno špatné. Jak dopadli??? A s nimi celá střední třída. A dnes jim to ODS slibuje velkohubě znova. Jistěže tomu napomohly i velké zahraniční prodejní řetězce. Díky (ne)ekonomické politice státních (ne)ekonomů.

Bohužel!

Také jsem v roce 1990 před prvními polistopadovými volbami seděl v jedné restauraci (Jednota Písek) s Ing. Vladimírem Dlouhým (dnes prezident HK) nad kávou u rozviklaného stolu potaženého potrhaným ubrusem. Tehdy mne ujišťoval, že za pár let tam bude nejen ubrus nový, ale i zařízení, spokojený personál i zákazník… atd. A kde jsme dnes?

Koupil to časem nějaký cizozemec, ale nic se nezměnilo. Nenarejžoval, tak to zase prodal. Prostě - bylo to na chudém jihočeském venkově. Pak to vzali Vietnamci na prodejnu potravin a smíšeného zboží, ale už také nejsou.

Kdeže loňské sněhy jsou???

Je mi jasné, že to není moc veselé psaní, tak to pošlu i do redakce LN i panu Vladimírovi, se kterým jsem pak ještě seděl při besedě s pracovníky na JE Temelín.

S pozdravem … autor

Ještě jednou – bohužel! Ono by tomu totiž ještě cosi chybělo. Souvisejícího. Před několika dny letěla po internetu zprávička, která uváděla zlost mistra kuchaře Zdeňka Pohlreicha nad tím, zač se krmě prodávala při nedávnem filmovém festivalu v Karlových Varech.

● Prosím: přílohové brambory 150, hranolky nebo bramborová kaše 280, polévka 490, rybí polévka 650, káva 95-180, zákusek 95-199 Kč. Ano, korun českých, nepřepočtených, volně směnitelných.

● Na závěr vyjádření pana prezidenta tohoto festivalu, super dobře placeného herce J. Bartošky: „Kdo málo pracuje a nemá na to, ať tam nechodí.“

František Růžička (Hlas svědomí)
p1430776.jpg

p1430777.jpg

p1430778.jpg

Denní nabídka pečiva v Jerevanu

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář