Jdi na obsah Jdi na menu
 


Švestkobraní – František Růžička

12. 11. 2017

Volby byly, vinobraní bylo, dochmelná taky, v nedalekém Vidově se rok co rok koná zelnobraní. Tak proč se divit nějakému švestkobraní. Ale už to všechno skončilo. Dokonce i švestkové trhy, každoročně pořádané na jihočeském rynku.

p1440948.jpg

Nejen Valaši, ale i jiní štamgasti vám rádi dosvědčí, že švestky jsou nejlepší v tekuté formě. Jako dítka školou povinná jsme je sice museli na podzim nosit do hodiny kreslení, abychom je vymalovali i s kapkou ranního mlhavého nádechu. Proti gustu žádný dišputát. Jako dospěláci ale raději tu formu kapalnou. Nebo na koláčích posypané žmolenkou, na knedlích sypaných mákem, nebo jako rozpeky omaštěné domácím sádlem a pěkně křupavé. Kdeže, bývávalo.

Každá hospodyňka vám řekne, že se švestkami nikdy neprohloupí. Dokonce je servírují i k některým jídlům – rybám i zvěřině. No a pochopitelně na Vánoce – do černé omáčky (pod kapra i zajíce). Jak bychom ale mohli zapomenout na švestková povidla. Jen to odpeckování je trochu pracné a pak – máte ještě plotnu s litinovými tály, kde se na pekáčích nekonečně dlouho míchaly, než dostaly to správnou hustotu a chuť? Receptů je bezpočet.

I naše babičky by mohly poradit. Ve Lnářích (na Blatensku) byl svého času lékař (Taraba), který právě švestky předepisoval jako velmi účinný prostředek téměř na všechno. Až se mu za to posmívali. Teď se s odstupem času vědecky zjišťuje, jak jsou pro naše zdraví účinné. Obsahují velké množství vlákniny, bílkoviny, sacharidy, mají vysoký obsah pektinů, jsou v nich vitaminy B, C, E, A. Zpomalují vstřebávání cukrů, můžete je použít i na hubnutí. Nemalý obsah draslíku působí blahodárně na krevní tlak, prospívají játrům i ledvinám, chrání před osteoporózou, jsou přírodním prostředkem proti rakovině, blahodárně působí na látkovou výměnu. Švestka jako strom je velice oblíbená v Rusku.

p1440952.jpg

Takže ještě na chvilku zaskočme na ten „budějický rynk“, bude-li tam něco na zub při již tradičních „Švestkových trzích“. Výběr nebohatý, ceny nelichotivé… Palačinky i medovinka chutné.

František Růžička (České Budějovice)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář