Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nejen fotbalová liga ‒ František Růžička

21. 11. 2018

První řádky tohoto článku jsou psány v době, kdy se v Ostravě připravuje klání nesmiřitelných rivalů v osmém kole naší fotbalové ligy. Přesněji psáno: „Fortuna ligy“ (někdo to přece musí financovat). Dalo by se napsat, že atmosféra houstne jako před místním derby, ale domovina Sparty je od Ostravy přece jen trochu vzdálená. Jako obvykle se čeká velký mač, skutečná bitva. Nechme ale výsledek svému osudu. Ostravští fanoušci jsou neslavně proslaveni i v jiných městech a na jiných stadionech. A na Bazalech to vždycky bouřilo… Jenže Bazaly už berou za své, jejich sláva navždy pohasla, buldozery konají své dílo. Stadion již nesplňoval kritéria pro ligovou soutěž, takže se hraje ve Vítkovicích. Ale na Bazalech zůstane jako památka z části původního hlediště, ostatní se přestaví na moderní víceúčelový sportovní stánek.

Nahlédneme-li do sportovní statistiky, dozvíme se, že oba kluby se utkaly ve 48 utkáních české ligy, Sparta zvítězila 27x a Baník 10x. Máme-li vzpomenout nezapomenutelné hráče, pak z Baníku Milana Baroše a ze Sparty Tomáše Řepku, kterého ostravští fandové přímo nenáviděli, protože zde byl vychován, později přestoupil k úhlavnímu nepříteli a stal se dokonce jeho kapitánem.

Nejen kopanou však žije Ostrava a její sportovní příznivci. Mezi největší sportovní událost rozhodně patří Zlatá tretra, každoroční atletický mítink, konaný od roku 1961 na městském stadionu ve Vítkovicích. Nekonal se pouze v roce 1999. V posledních letech byl zařazen do kategorie IAAF Super Grand Prix. Bylo zde překonáno mnoho rekordů, dokonce i světových. Z posledních let zde zůstal nesmazatelně zapsán několikanásobný světový rekordman ‒ Jamajčan Usain Bolt. Osminásobný olympijský vítěz se zde v roce 2017 rozloučil s aktivní atletickou kariérou, poprvé zde jako 19letý startoval v roce 2006 a zvítězil v běhu na 200 m. V době největší slávy dostal startovné ve výši 300 tisíc dolarů, zatímco jinde mu nabízeli dvojnásobek. Letošní ročník se uskutečnil koncem první poloviny června a již v průběhu se začala hledat odpověď na otázku: „Proč nebylo dost diváků?“ Kdo slavný tedy přijde po Boltovi? Není tajemstvím, že atletický šampion odešel do Austrálie, aby se předvedl jako začínající fotbalista v klubu Central Coast Mariners.

V souvislosti se Zlatou tretrou nelze nezmínit našeho nejúspěšnějšího sportovního manažera a jednoho z nejmocnějších lidí v českém sportu vůbec. Před listopadem 1989 byl ředitelem vzdělávacího institutu při OP Prostějov, zde má dosud základnu. Při rozhovoru pro tisk uvedl, že nemá nadání na cizí jazyky, neřídí auto a není kamarádem s IT technikou. Zato má předvídavost a talent pro byznys a sází na mezilidské vztahy… Vždyť o čem to dneska ve sportu je! Takže má dvě velké marketingové firmy a stará se o mnoho našich světově výkonných sportovců (Kvitová, Berdych, Krpálek, repre týmy Davis Cupu a Fed Cupu). Právě ON – Miroslav Černošek – pořádá tento velký atletický mítink a přivedl sem Usaina Bolta… Ve svých rozhovorech se vyjádřil nejen k osobě Ivana Lendla, ale i Gabriely Koukalové, Petra Čecha, k Wimbledonu a dalším otázkám. Třeba Ester Ledecké, která je podle něj klasickým příkladem, jak v českém sportu chybí systémovost. Věřte, že je to nejen zajímavé, ale i velice poučné čtení… (Ostatně, kde u nás všeobecně hledat systémovost posledních polistopadových let?)

V Ostravě se začátkem září také uskutečnil další velký podnik ‒ Kontinentální pohár v atletice, ve kterém zvítězil tým Ameriky, před Evropou, třetí Asií+Pacifik, jako čtvrtá skončila Afrika. Z našich atletů bodovali oštěpaři Jakub Vadlejch a Nikola Ogrodniková, mílařka Simona Vrzalová a koulař Tomáš Staněk.

Nejspíše to do sportovního kalendáře nepatří, ale do Ostravy zcela určitě. Již poosmnácté se zde v měsíci září konaly DNY NATO. Velká airshow, kterou letos přišlo zhlédnout 220 tisíc diváků, předvedlo se 20 účastníků. Z pohledu historie: v roce 2001 dva účastníci a 10 tisíc diváků, v letech 2011, 2014 a 2015 již 225 tisíc diváků a 16, 17, 18 účastníků. Jedná se o kombinace leteckých a pozemních ukázek; patří mezi přední letecké show v Evropě. Zůstaňme ale raději u sportovních klání.

František Růžička, České Budějovice

p14909731.jpg

Stadion Na Bazalech

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář