Jdi na obsah Jdi na menu
 


Podzimní trhy ‒ František Růžička

13. 11. 2018

Švestky dozrály, na Moravě trnky, barevné listí rychle opadává, husičky, kachničky i slepičky jsou pěkně vykrmené, proč se tedy nevypravit na nějaký ten podzimní trh. Lhostejno, zda je jen všedně podzimní, nebo švestkový, trnkový, farmářský, havelský nebo martinský. Hlavně že bude nějaké to posvícení. Pochopitelně s husičkou nebo kachničkou, knedlíčkem a zelíčkem. Vždyť to odedávna patřilo k času podzimnímu na venkově, a dnes tomu opět přicházíme na chuť i ve městech či velkoměstech. V dobách dávno minulých a zapomenutých s příchodem listopadu končívala zemědělská sezóna a s ní i služba na panském. Jenže: dnes se nám to nějak smrskává jen na ten žejdlík martinského.

V jihočeské metropoli se „běžné“ trhy konají na Piaristickém náměstí, pravidelně ve čtvrtek a v sobotu. Letošní „švestkové“ se tradičně konaly na „velkém náměstí“, kterému uprostřed vévodí barokní Samsonova kašna. Kolem dokola byly rozestavěné prodejní svátky, pro dobrou náladu zahrálo několik kapel, pro dětičky byla i nějaká zábava, ale hlavně se okukovalo, okukovalo, trochu nakupovalo a také hodovalo. Jenže: o ty švestky se tu téměř nezavadilo. Jen pár koláčků, knedlíků, trnky ponejvíce v tekutém stavu. Také medovina nebo včelovina. Uvidíme, jak to bude o těch, již v nové podobě připravovaných „Adventních trzích“. Už se na to pějí ódy.

V moravské metropoli je tato podnikatelská aktivita vedena jako „Trhy na Zelňáku“. Což je tržiště s historicky dlouholetou tradicí a konají se od ledna každý den od 6.00 do18.00 hodin, v sobotu od 6.00 do14.00 hodin až do 10. listopadu. Pak už se zde také připravují ty adventní. K dispozici je 130 prodejních míst v různých sektorech s informačními tabulkami prodejců ‒ barevně označenými. Zemědělci se zeleným pruhem, obchodníci s oranžovým a ostatní drobní prodejci se žlutým. Pro domácí je to dávno vžité, cizinec to ani nezaregistruje. Rozhodně však zaregistruje prostředí, kde se to koná. A nemůže přehlédnout ani nějakou tu domácí či přespolní kapelu.

Brněnský „Zelňák“ se nachází nedaleko náměstí Svobody, přímo pod Petrovem. Někdy ve 13. století bylo místo označováno jako Horní trh a probíhal zde Drůbeží trh, Hrnčířský trh, Vetešnický trh…

V roce 2010 bylo zamítnuto, aby se v podzemí vybudovaly podzemní garáže. Ještěže tak. I zde vévodí kašna Parnas, pocházející ze 17. století (1693-95). V horní části pak Sloup Nejsvětější Trojice z roku 1729. A kromě toho po celém obvodu řada dalších krásných, historicky významných objektů.

Netřeba vůbec pochybovat o tom, že obdobné podzimní trhy se konají v mnoha dalších obcích. Tak ať se vydaří ke spokojenosti prodejců i návštěvníků!

František Růžička, České Budějovice

p15006461.jpg

Švestkové trhy pod Černou věží

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář