Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zelnobraní ‒ František Růžička

7. 11. 2019

Také v letošním roce se na poslední zářijovou sobotu uskutečnila již tradiční akce ve Vidově nedaleko Českých Budějovic. Zdejší obyvatelé dobře vědí, že v celém širokém okolí jsou rozsáhlé lány, na kterých hospodaří pěstitelé z nedalekého Roudného (Zemědělský podnik Malše Roudné). Jsou to lány nejen úrodné, ale také opakovaně zaplavované vodou z protékající Malše. Při poslední záplavě (2002) byly zaznamenány škody vskutku veliké… Dnes již na části jejich pozemků „hospodaří“ ještě jiný gigantický subjekt – ŘSD a krajina dostává zcela jiný obraz. Dálnice (D3) směrem k Rakousku již dostává konkrétní lajnu, které padají za oběť úrodné lány i lesní pozemky. Pro mnohé řidiče je dnes frekventovaná silnice z krajské metropole směrem na Plav, Římov, Besednici doslova utrpením.

V širokém okolí si tato zelná akce získala za léta svého konání značnou oblibu a přilákala značné množství návštěvníků. I tentokráte byl připravený bohatý kulturní program – divadlo pro děti, Timber show, ukázky tradičních řemesel, živá hudební vystoupení, jarmark řemesel, různé atrakce pro děti, tombola, soutěže o ceny… Ovšemže i prodej již proslaveného roudenského zelí, tzn. krouhanky, hlávkového i kysaného přímo od výrobce, zelné speciality. Na závěr open air taneční zábava. Od 1. října je již zahájen pravidelný prodej v krouhárně. Roudenské kysané zelí bílé má již svůj punc jako „Regionální potravina“.

Jak bylo dopředu avizováno, parkování v celém areálu zdarma, Dopravní podnik města České Budějovice posílil linku MHD č. 10 s prodloužením až do Vidova a ještě poskytl bezplatnou kyvadlovou přepravu. Na ukázku pak starý autobus Škoda-RTO, který dříve sloužil pro MHD.

Tak ať vám chutná! Kachnu nebo husu (dobře a zdravě vykrmenou) seženete i na vesnici! Přítomno bylo více než tři tisíce návštěvníků.

František Růžička (Hlas svědomí)

p15103071.jpg

Roudenské lány

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář