Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Tak lidovci to pojali jako maškarní…“

17. 11. 2021

Konstatování v titulku tohoto článku nepochází z mé hlavy, ale z pera čtenáře V. Chocholy. Ten tak na serveru „Novinky.cz“ (8. 11. 2021,16:13) okomentoval fakt, že jeden z nově zvolených poslanců, Jiří Horák (KDU-ČSL), starosta Bučovic na Vyškovsku, se rozhodl složit svůj slib v kroji, podobně jak to před 75 lety udělal i jeho pradědeček J. Plesl. Tento jeho předek skončil po únoru 1948 ve věznici Mírov, kde v r. 1953 zemřel. Potud je všechno v pořádku, protože politici a členové předúnorové ČSL a její tělovýchovné organizace „Orel“ patřili po r. 1948 mezi první oběti represí ze strany komunistického režimu v tehdejším Československu.

Dotyčného pana poslance musím za jeho gesto pochválit. Totéž bohužel nemohu udělat u ostatních lidovců, kteří se díky volebnímu triku prodrali podvodem do Poslanecké sněmovny v naději, že tím svou „umírající“ stranu zachrání. (Vedení tříprocentní strany, kterou normálně již nikdo nevolí, se podařilo navýšit počet poslanců z dosavadních 10 na 23.) Přesto musím konstatovat, že tomu tak není a že M. Jurečka a jeho melody boys to dobře vědí.

Akce s krojem pana poslance J. Horáka je z mého pohledu buď obyčejnou neznalostí poměrů v této straně (asi mu Jurečkové a spol. hodně lhali, když ho lákali na kandidátku koalice SPOLU), nebo jen další rafinovanou fintou, jak obalamutit naivní a nevědomé voliče. Lidi dobře obeznámené s poměry v této prohnilé partaji žádné podobné scénky nemohou překvapit. A protože vidím poměry v této straně až přespříliš kriticky (možná i zaujatě), tvrdím, že „kýbl těch lidoveckých sra*ek“ se příchodem nových, ještě neokoukaných poslanců a poslankyň pouze rozředil, avšak bude smrdět v PS dál, dokud nepřijede „hovnocuc“, aby tomu zápachu udělal přítrž.

Jelikož nejsem sám, kdo neobvyklou událost s krojem v Poslanecké sněmovně zaznamenal, nemohlo mi uniknout jedno pohotové sdělení jiného čtenáře, M. Knotka (toto příjmení se vyskytuje ve vesnici Strání, odkud pochází lidovec O. Benešík), který píše: „To je vlčnovský kroj!“ Nejspíš si ho onen nový poslanec vypůjčil od bývalého starosty Vlčnova J. Pijáčka (ODS) nebo od jiného „borce“ z této vesnice. Jak to celé bylo, to se zřejmě brzy dozvíme, protože ani na východní Moravě se nic neutají a všechno se hned vykecá.

Pro málo informované čtenáře doplňuji fakt, že již na konci 19. století konstatoval známý moravský etnograf, folklorista a dialektolog F. Bartoš (1837-1906), který pocházel z Mladcové u Zlína, že na Moravě se kroje již přestávají nosit. Jejich „exhumace“ po r. 1945 komunisty, kteří organizovali hojně navštěvované národopisné slavnosti ve Strážnici, byla pouze dočasnou a přechodnou záležitostí. Obec Vlčnov, kde se každoročně koná slavnost, označovaná jako „Jízda králů“, je v tomto směru výjimkou jak na Slovácku, tak i v jiných moravských regionech. Postupně a nezadržitelně mizí nejen moravské dialekty, ale i tradiční kroje.

Výše popsanou příhodu s „krojovaným“ poslancem J. Horákem z Bučovic jsem zaznamenal jako potvrzení dvou souběžně existujících skutečností: Ještě mezi lidovci (těmi autentickými, kteří se dosud nestačili „zku*vit“ v politice) se najdou takoví, v jejichž rodinách udržují památku na své slavné předky, kteří neohnuli hřbet před komunisty a byli připraveni za to zaplatit léty vězení či smrtí. Tím druhým „poučením“ je pak skutečnost, že současné vedení KDU-ČSL nemá s touto tradicí již zhola nic společného. Obávám se, že to panu poslanci kdosi zapomněl říci, nebo si toho on sám ještě nevšiml. Až se trochu rozkouká, jistě na to přijde sám. V tom mu přeji mnoho zdaru!

Přesto si neodpustím jednu „kousavou“ poznámku: Pane poslanče J. Horáku, nezabloudil jste do KDU-ČSL omylem? Řekl bych, že ano.

8. 11. 2021

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář