Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ta Markéta psát čárky neumí a neumí…

7. 11. 2021

Také já jsem dnes přivítal, že zdravotní stav prezidenta republiky M. Zemana se zlepšil natolik, že je schopen částečně plnit své ústavní povinnosti. Tou nejtoužebněji očekávanou je skutečnost, že chce co nejdříve přijmout demisi současného kabinetu a pověřit sestavením vlády nové předsedu ODS P. Fialu.

A nebyli by to naši politici, kdo ještě před několika dny M. Zemana „odepisovali“ a připravovali nás, občany, na brzký státní pohřeb, aby vzápětí neotočili jako korouhvičky, točící se po větru, a nezačali se vlichocovat do přízně prezidenta, o němž někteří neurvalci z řad našich pseudointelektuálů a rádoby umělců prohlašovali cosi o „pochcané mrtvole“. Za všechny tyto „korouhvičky“ jmenuji alespoň Miloše Tchajwance z Telče.

koalice-spolu2.jpg

Pozadu za nimi nezůstala ani předsedkyně TOP 09 M. Pekarová-Adamová, která už o prezidentovi přestala psát jako o „panu Zemanovi“, ale vzpomněla si i na jeho křestní jméno. Její tweet si dovolím ocitovat celý. Nikoli jako příklad hodný pochvaly, nýbrž jako doklad setrvalého stavu nevzdělanosti této političky. Inu, když se někdo ve škole nic nenaučil, bude se s tím potýkat celý život. Paní Markéta mi to může věřit. Jako bývalý učitel češtiny vím, o čem hovořím. Zkrátka: kde nic není, tam ani čert nebere!

Mizerné znalosti českého pravopisu jsou evergreenem u mnoha našich politiků. Naprostá většina z nich o pravopis „zakopává“ každý den. Stačí sledovat jejich posty na sociálních sítích nebo jejich vyjádření, která zveřejňují naši prorežimní novináři. Je to chyba na chybě. Ale abych byl politicky korektní, musím konstatovat, že s pravopisem měl potíže i předseda KSČM V. Filip. A nejen on.

Co se týká „pozdravného“ tweetu M. Pekarové-Adamové, dovolím si jej celý ocitovat – podle zveřejněné verze na serveru „iDNES.cz“ ze dne 5. 11. 2021. Zní takto: „Jsem ráda, že Miloš Zeman přislíbil jmenování Petra Fialy premiérem[,] a těším se [na to], až se jeho slova zhmotní v reálný čin. Česká republika čelí mnoha problémům[,] a [proto] potřebuje kompetentní vládu co nejdříve.“ (Twitter, 5. 11. 2021, 13:39)

Nejprve k těm pravopisným chybám, které jsou vyznačeny červeně. Obě chyby, kterých se M. Pekarová dopustila, se týkají psaní interpunkčních čárek v souvětí. V případě prvního se jedná o souvětí složité, které je tvořeno dvěma hlavními větami v poměru slučovacím; každá z těchto hlavních vět je řídicí větou ve vztahu k vedlejší větě předmětné. Chyba se týká toho, že M. Pekarová zapomněla oddělit onu první vedlejší větu od následující druhé hlavní věty tohoto složitého souvětí. Na „rozhraní“ věty hlavní a vedlejší musí být vždy interpunkční čárka. Následuje nedlouhé souvětí, tvořené dvěma hlavními větami. Jen zdánlivě se jedná o slučovací spojení. Není tomu tak. Ve skutečnosti jde o souvětí souřadné, v němž je poměr mezi větami důsledkový.

Co k tomu dodat? Kdyby M. Pekarová dávala ve škole lepší pozor, když se vysvětlovalo učivo skladby, takových chyb by se nedopouštěla. Mohu ji však ujistit, že v tom není sama. Podobných negramotů a pologramotů máme v našem státě mnoho. A naše vrcholná politika je těchto „neumětelů“ plná. Nic se s tím dělat nedá. Chceme-li, aby naši zemi reprezentovaly jen skutečné osobnosti, nikoli pologramotní nýmandi, musí občané-voliči příště házet své lístky jen těm politikům, kteří jsou zárukou toho, že si naši politiku nezaneřádíme takovým „plevelem“, jaký tam máme dnes. 

Na rozdíl od předsedkyně TOP 09 si nemyslím, že příští Fialova vláda bude „kompetentní“. Jsem přesvědčen o pravém opaku. Lidé, kteří neznají pravopis mateřského jazyka, kompetentní nejsou a nikdy nebudou. Chápu ovšem, že lépe se vládne hloupým, nevzdělaným a pologramotným lidem. Ten, kdo chce jiným vládnout, musí být aspoň o „stránku“ dál, než jsou jeho žáci nebo podřízení. Pokud tomu tak není, je to velký trapas. Ten teď zažíváme téměř denně v přímém přenosu.

Příkladem toho je fakt, že já, jakožto řadový občan a bývalý učitel češtiny v penzi, musím tímto způsobem kritizovat jednu z političek, která nebyla schopna se ve škole naučit základům pravopisu. Mohu přesto paní M. Pekarovou, zamýšlenou předsedkyni Poslanecké sněmovny, ujistit o tom, že mě tento tristní stav netěší. Bude-li mít zájem, rád jí vysvětlím, kde a proč se píší interpunkční čárky ve větách jednoduchých i v souvětí, když ji to v té její „škole“ nenaučili.

Chyby v pravopise u zmíněné političky kritizuji opakovaně – již poněkolikáté. Předsedkyně TOP 09 je ve věku, kdy se to již nenaučí. Odborníci na dětskou psychologii a pedagogiku tvrdí, že to lze zvládnout maximálně do 10-11 let věku dítěte. Pokud to toto dítě nepochopí, již nikdy se to pořádně nenaučí. Proto máme dnes tolik „pologramotů“ mezi lidmi s „vysokoškolským“ vzděláním. Správně by tito jedinci neměli dostat ani maturitu, ale protože je náš systém vzdělávání tak „děravý“, umožnili jsme těmto nedostatečně vzdělaným lidem, aby doklopýtali až na vysokou školu.

Naše školství potřebuje reformu. V tom se shodují lidé napříč politickým spektrem. Obávám se však, že pod vedením P. Gazdíka, který má sám problémy s pravopisem, (podobně jako M. Pekarová-Adamová), toho sotva dosáhneme. Každý holt musí začít sám u sebe. Stačí, když si vždy ráno před zrcadlem řekne: „Jsem blb a musím s tím už konečně něco udělat.“ Nejhorší je, když se dotyčný rozhodne zůstat blbem až do konce života.

Předsedkyně TOP 09 je ve věku, kdy by se následky špatného vzdělání daly aspoň zmírnit, když ne trvale odstranit. Brouzdáním po internetu nebo zabíjením času na sociálních sítích se to nespraví. Člověk se musí do procesu sebevzdělávání zapojit osobně. Nikdo jiný to totiž za něj neudělá. Nad M. Pekarovou-Adamovou jsem zatím ještě nezlomil hůl. Na to je vždycky dost času. Stále má šanci, že se z tohoto bludného kruhu, v němž se ocitla, může vlastními silami dostat.

Připouštím však, že jiní spoluobčané jsou mnohem kritičtější než já. Desítky let pedagogické praxe mě naučily být tolerantní a neodmítat pomoc těm, kteří o ni požádají. Zrovna včera (4. 11. 2021) jsem v jedné diskusi pod článkem o předsedkyni TOP 09 četl také tato slova čtenáře M. D.: „Paní Pekarová je velice hloupý tvor a dobře zapadá do party zlodějských nýmandů. S těmito prolhanými zmetky si ještě užijeme hodně srandy, jen doufám, že to nebude trvat dlouho.“ A jiný čtenář, P. V., na totéž téma uvádí: „Ta snad neumí počítat ani do pěti! To tu ještě nebylo, může být ještě někdo v politice hloupější? Snad Němcová je na stejné úrovni!“

K tomu pouze poznamenám, že senátorka M. Němcová (ODS), která by chtěla být příští prezidentskou republiky (osobně bych dal přednost raději D. Nerudové: je chytřejší a lépe vypadá), je další z politiků, kteří mají pouze maturitu. Věřím, že touto cestou nepůjdeme. To bylo v „módě“ krátce po roce 1948. I komunistům záhy došlo, že tudy cesta nevede, a proto si vyhlášené „blby“ do vrcholné politiky raději nepouštěli. Museli mít aspoň „Vokovickou Sorbonnu“ nebo titul RSDr. z Moskvy – jako V. Biľak, A. Dubček či M. Jakeš.

Tož tak, soudruzi a soudružky! Přemýšlejte o tom, co jsem napsal! „Změna“, kterou nám slibuje „bruselská pětka“ v čele s P. Fialou, se dá totiž udělat pouze s kompetentními lidmi. S blby a pologramoty sotva.

5. 11. 2021

‒ RJ ‒

 

P. S.

Právě se dočítám, že M. Pekarová-Adamová hodlá v příštích dnech znovu kandidovat na předsedkyni TOP 09. Toto její rozhodnutí nemohu hodnotit jako správné. Ačkoliv považuji TOP 09 za zbytečnou a již „mrtvou“ stranu, domnívám se, že si zaslouží lepšího předsedu, než je jmenovaná politička. Někoho, kdo nebude na každém kroku zakopávat o český pravopis. Být českým politikem vyžaduje, aby dotyčná osoba znala pořádně češtinu v mluvené i písemné podobě! Pouze v „autonomním protektorátu“ by to vadit nemuselo. Tak daleko však zatím ještě nejsme!

5. 11. 2021

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář