Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čtvrtá adventní – František Růžička

23. 12. 2016

Neustále si stěžujeme, jak ten čas rychle letí. Snad přímo jako stádo divokých koní. Jenže: to je jen naše domněnka. On si totiž pochoduje svým pravidelným tempem, ať už jde o čas zimní, letní středoevropský, či postní nebo adventní. No a právě ten se už zase blíží ke svému konci, aby se naplnil v očekávání příchodu betlémského děťátka.

Buďme upřímní! Možná že v ruchu toho adventně civilního zapomínáme na ten podstatný rozměr duchovní. Snad ale ne zcela úplně. Po zapálení první svíce na adventním věnci jsme časně zrána pochodovali (aspoň někdy) na roráty (v pátek do kláštera, jindy k sestřičkám Na Sady), třeba si také poslechli nebo zhlédli něco pro posílení svého ducha. Jak už se stalo tradicí, v kostele sv. Prokopa na Starém Městě se v páteční podvečer čtvrté adventní neděle představil ženský komorní pěvecký sbor Bella Musica. Rok od roku přichází stále více posluchačů, kteří potleskem vyjádřili svoji spokojenost, když vyslechli skladby staré (16. století), méně známé i známé (S. Rachmaninov, J. K. Vodňanský, A. V. Michna), typicky české (Byla cesta), na závěr ještě tři koledy (P. Eben) a Amazing grace (Gospel traditional).

Ani akce na jiných místech nebyly k přehlédnutí. Kostel sv. Anny (Barokní hudba, Vánoční příběh, Nezmaři, Vánoční koncert), kostel sv. Jana Nepomuckého (Adventní koncert), Husův sbor (Adventní duchovní hudba, Tradiční adventní zpívání, sbor Canzona, ženský sbor Vox Novus), klášterní kostel (Gospelové Vánoce, Tradiční adventní koncert), katedrála sv. Mikuláše s Vánočním koncertem.

Snad jsme si v těchto chvílích ztišení navodili zamyšlení nad otázkou této neděle: „Může se stát Bůh člověkem? Proč právě takto vstupuje do dějin?“ Liturgie nám při čtení SZ připomíná dramatickou situaci před rokem 727 př. Kr., kdy obrovská říše Asýrie (Aramejsko, Fénicie, Severní Izrael) vytváří vojenskou protikoalici a Izaiáš pronáší své proroctví: „Hle, panna počne a porodí syna a dá mu jméno Emanuel, to je Bůh s námi.“

Škoda, přeškoda, že ne každý se může zaposlouchat do teologických úvah profesora Karla Skalického. Právě v dalších souvislostech k tomuto textu ve své promluvě uvedl, jak z původního hebrejského záznamu následným překladem do řečtiny došlo k záměně matoucí náš další výklad. Ta slova jsou dívka (původní) a panna (překlad). Nicméně je to právě Panna Maria, jako bohorodička, která je spojnicí mezi náboženstvím židů, křesťanů i muslimů (viz studium Bible, Tóra, Korán).

A jsou tady Vánoce – Česká mše vánoční od J. J. Ryby. Tak tedy: “Hej mistře”!

František Růžička, České Budějovice

p1370769.jpg

p1370789.jpg

Vánoční koncert duchovní hudby v kostele sv. Prokopa

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář