Jdi na obsah Jdi na menu
 


V těžké době ‒ František Růžička

7. 12. 2016

Českobudějovická Galerie Nahoře představila ve stálé výstavní síni Metropol další ze zajímavých výstav. Tentokráte se zde představil fotograf Karel Otto Hrubý pod názvem „Všestranný fotograf v těžké době“.

Autor se narodil v květnu 1916 ve Vídni. Své dětství strávil v Podbrezové na Slovensku a poté ve Znojmě navštěvoval gymnázium. Rozhodl se pro studium práv na Karlově univerzitě, ale po násilném uzavření vysokých škol nacistickými okupanty se už ke studiu nevrátil. Živil se jako hudebník, měl velkou náklonost k jazzu, a po osvobození se začal věnovat fotografii. Pracoval jako fotoreportér v časopise Rovnost v Brně, jako kameraman dokumentárního filmu, později v časopisu Květy v Praze. Definitivně se ale rozhodl pro pedagogickou dráhu a v roce 1951 přijal místo profesora fotografie na VŠ uměleckého průmyslu v Brně, kde setrval až do roku 1977.

Stále neúnavně fotografoval, portrétoval velké osobnosti své generace, spisovatele, malíře a herce. Byl také vynikajícím krajinářem, zajímal se o folklór, lidové zvyky a život na vesnici. Pro další generace byl vzorem v přístupu k realitě a jejímu fotografickému ztvárnění. V mnoha ohledech jeho originalita zůstala nedoceněna, neboť 50. léta 20. století nepatřila rozvoji svobodného uměleckého záměru.

Pro československou fotografii vedle tvůrčího vkladu udělal také velký kus práce organizační. Byl spoluzakladatelem první stálé fotografické síně v Domě pánů z Kunštátu. Stál u zrodu skupiny VOX v roce 1965, významně se podílel na založení Svazu českých fotografů a Institutu výtvarné fotografie; řadu let byl místopředsedou svazu a výrazně ovlivňoval jeho činnost.

V závěrečné etapě svého života se odstěhoval do jižních Čech a vrátil se ke své již předválečné zálibě ‒ malířství. Zemřel v roce 1998 v Senotíně u Jindřichova Hradce. Vydal několik fotografických knih. Jeho kolekce fotografií ve Sbírce SČF jsou jednou z nejrozsáhlejších a nejrozmanitějších stejně jako celé jeho dílo.

Uspořádaná výstava byla hodnocena jako velmi zdařilá. Vydaná doprovodná brožurka přinesla zajímavá vyjádření dalších odborníků k jeho pedagogické činnosti, krajinářské a inscenované fotografii, malířské tvorbě i obrazovým publikacím s přehledem jako autorských výstav.

František Růžička (Hlas svědomí)

p1360392.jpg

Jedna z vystavených fotografii

p1360396.jpg

Zahájení vernisáže

p1360394.jpg

Malířská tvorba

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář