Jdi na obsah Jdi na menu
 


Advent za dveřmi ‒ František Růžička

10. 12. 2017

Listopad se přehoupl do své druhé poloviny a z matičky Prahy zazněla zpráva, že na náměstí Míru (pod záštitou svaté Ludmily) už začaly Vánoční trhy. „Staromák“ se s nimi představí až v prosinci. Jak by ne, vždyť k nasvícení vánočních stromů zpravidla dochází až před první adventní nedělí.

Podle křesťanské liturgie je poslední neděle církevního roku slavena jako svátek Krista Krále, svrchovaného Pána času a věčnosti. Výňatek z proroka Ezechiela se obrací na špatné pastýře. Ti nedbají o svěřený lid, ale sledují vlastní prospěch… Jak výstižné právě pro současnou dobu. Hospodin se proto ujímá svého lidu a „pastýře“ volá k odpovědnosti… Další výklad ponechme pro církevní společenství. Sorry, jako.

Od následující neděle začíná doba adventní. Tedy doba, opět podle církevní liturgie, očekávání příchodu Kristova. Liturgie prožívá celé tajemství Kristovo.

1. neděle – Kristus přichází mezi svůj lid jako Spasitel;

2. neděle – Přichází Jan Křtitel, předchůdce Páně;

3. neděle – Gaudeate, radujte se!;

4. neděle – Syn Boží a syn Panny Marie přichází na svět; narození Páně.

Doba adventu bývala dobou postní, v níž platily zásady střídmosti v pití, jídle, běžném denním životě, doba intenzivního rozjímáni, zákazu zábav, tance a zpěvu, docházkou na ranní raráty. Přesto se konaly četné lidové obřady a zvyklosti nad rámec postních zásad.

S klidným svědomím lze napsat, že dnes je všechno jinak. Dobré pastýře v celostátním i celosvětovém dění nevidět, neslyšet. Překřičí je ti z druhého konce. Ostatně jsme toho svědky i na domácí politické scéně. Žádná pokora, žádné usebrání, žádná snaha o dohodu a klidné společenství. Ještě u těch jesliček se budou tahat o poslední ovci, kterou vlci nezardousili. Natož potom o výbory ve sněmovně, potažmo o koryta v Senátu, nebo o okované trepky pro strmou cestu kolem Nebozízku ku hradnímu nádvoří… Dnes je to převážně o trhovectví, takže si užívejte stříbrnou i zlatou neděličku. Ona bude totiž v letošním roce právě Štědrým dnem.

Začínali jsme Prahou, tak ještě dodejme, že trhy nezůstanou jen na „Míráku“ či „Staromáku“, ale budou i na dalších místech: „Tylák“, „Jiřák“, Anděl, Eden, Výstaviště, „Václavák“ a třeba i jinde u velkých, ještě větších, nebo giga/mega obchodních centrech.

No a na „Budějice“ bychom zapomněli? I tady se již tumlují. Kolem Samsona se staví kluziště, tesařům dá ta elipsa pěknou fušku, stromek už je zakotvený proti hlášené vichřici, reflektory v kanceláři pana primátora připravené. V režii to letos má nová společnost. Klidně zajeďte při cestě do Vídně, luxus na železnici nevídaný. I tady se totiž bude začínat ještě před první adventní. A pojede se až do Tří králů.

František Růžička (Hlas svědomí)

p1450677.jpg

Příprava na advent pod Černou věží

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář