Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ve jménu T. G. M. ‒ František Růžička

23. 12. 2018

Aniž bych měl záměr uvedeným názvem článku jakkoliv ironizovat letošní oslavy 100. výročí vzniku Československa, je celkem logické i historicky podložené, že tyto oslavy budou (jsou nebo byly) přímo spojovány s osobou prvního prezidenta ČSR. Bylo toho napsáno mnoho, objevily se statě dosud nikdy nezveřejněné, některé i překvapivé, o úvahách novopečených historiků ani nemluvě.

Není se ale čemu divit. Každá „nová“ doba, „nový režim“ si ponechává nadále něco v záloze ‒ pod pokličkou. Možná že se naše mladá generace za pár pětiletek ještě dočká mnoha dalších „překvápek“.

Z ryze osobního pohledu se mi jeví, že v průběhu roku 2018 téměř veškeré společenské, kulturní, vzdělávací i sportovní dění bylo konáno na počest slaveného výročí. Snad ani žádná bábovička na pískovišti předškolního zařízení, každá hodina odučená ve škole nebyla uskutečněna právě ve jménu T. G. Masaryka. Také v jihočeské metropoli se objevila brožurka s názvem „Jak se žilo před 100 lety“ s uvedením akcí, konaných v rámci zmíněného výročí. Vydavatel není uveden, pouze logo města České Budějovice a dovětek „finanční podpora statutárního města České Budějovice“. Konec konců: proč ne?

V daném „seznamníku“ je uvedeno celkem 50 akcí. Zahájení 16. 4. v DK Metropol představením „Její pastorkyňa“. Poslední akce 3. 11. před restaurací Vatikán „Vojensko-historická výstava“. Ten, kdo se zajímá o společenské a kulturní dění v jihočeské metropoli, si jistě uměl vybrat podle svého gusta. Do akcí se zapojilo: Město České Budějovice, Národní památkový ústav, Jihočeské muzeum, Teologická fakulta JU, Jihočeské divadlo, DK Metropol, Jihočeská univerzita, Jihočeská filharmonie, Malé divadlo, Lannova loděnice, České dráhy, Státní okresní archiv a také některé mateřské školy, základní školy a výstavní síně (bez uvádění titulů s místní lokalitou).

Názvy jednotlivých akcí není vzhledem k rozsáhlosti potřebné uvádět. Některé z nich byly velice zdařilé, k některým se ještě samostatně vrátíme. Na závěr si dovolím uvést, že například příjezd prezidenta republiky do vlasti i jeho další návštěvy na jihu Čech byly ve fotografiích přiblíženy při jedné z výstav Galerie Nahoře. Rovněž v průběhu říjnových oslav byla zavěšena kytice k pamětní desce na budově radnice. Není ale příliš lichotivé, že v den oslavy 17. listopadu již byla odstraněna.

No a pohledem k severu můžeme nabýt dojmu, že v Liberci – snad – již vánoční strom nasvítili s týdenním předstihem, právě na počest slaveného výročí. Sorry.

František Růžička (Hlas svědomí)

p15009971.jpg

Pamětní deska na fasádě radnice

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář