Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čínská zeď – František Růžička

4. 2. 2017

A máme tady další čínskou tématiku. Tentokráte osvětovou, ryze kulturní. Jak jsme se mohli dozvědět ze zpráv našich sdělovacích prostředků, v Praze byl uveden dobrodružně fantastický film americko-čínské koprodukce.

Rád bych nahlédl do rozpočtu této fantazie. Předpokládám totiž, že se nachází v rozpočtovém objemu, který není schopna pochopit ani naše bujará fantazie. Poznalo by se z toho také, zda se nejednalo o koprodukci čínsko-americkou!

V jednom z největších deníků, který u nás vychází, jsem se dočetl, že tvůrci filmu museli mít dobrý důvod, proč z této zdi udělali největší stavbu na světě. Vždyť je opředena mnoha mýty. Jednoho z nich se chopil legendární čínský režisér a s pomocí Matta Damona natočil velkolepé dobrodružné fantasy, v němž nepůjde o nic menšího než o záchranu samotné lidské civilizace.

Děj filmu nemám v úmyslu popisovat. Legendy jsou legendy, chrabří bojovníci ať dál bojují jako dřívější bohatýr z ruských stepí ‒ Ilja Muromec. Tentokráte jde o boj proti přesile seskupení zvaného Bezejmenný řád. Možná že by nás hlubší zamyšlení mohlo vrátit na povrch naší matičky Země, kde, jak se zdá, také lidstvo se svou bídou a trablemi marně bojuje proti mocným tohoto světa. Je jich podstatně méně, zato však mají podstatné více finančních zdrojů.

Informace uvádí, že „Velká čínská zeď“ je historicky největší film, který se natáčel na území nejlidnatější země na světě. Producenti proto dali dohromady sestavu, v níž vystupuje 25 držitelů Oskara. Čínský režisér byl ostatně také režisérem slavnostního zahájení OH v Pekingu. Hlavním úkolem scénáře bylo, aby se film líbil v Americe, v Číně i v Evropě.

A když už jsem se dotkl těch olympijských her, tak ještě dodávám, že jsem se v našem jasnozřivém tisku rovněž dočetl, jak ten velkolepý areál, vystavěný podle tak nákladného projektu, chátrá. Možná že by bylo zajímavé, porovnat ekonomičnost vynaložených nákladů s naším sportovním stánkem – Sazka arénou. Tři otazníky.

Poutník František

100_3994.jpg

Vzhůru k vrcholu

100_4007.jpg

Kdo tam nebyl, neuvěří

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář