Jdi na obsah Jdi na menu
 


Flastr – František Růžička

14. 2. 2017

Bylo, nebylo. Ale jo, bylo. Musíme se ale vrátit trochu proti toku jihočeských říček Malše a Vltavy. Toho času ještě neuťápnutý premiér Petr Nečas provedl další výměnu ministra za ODS a do křesla ministra průmyslu a obchodu usedl lékař Martin KUBA, tehdejší náměstek hejtmana Jihočeska. Nebudeme se podrobněji zabývat jeho úspěšnou ministerskou činností. Ve vztahu k mateřské straně jen nelichotivě konstatujme, že jihočeští občanští demokraté se vzájemně požírají snad od poloviny devadesátých let. Také hlubockou hradní větev v tomto okamžiku ponechme stranou.

Pod Kubovou taktovkou řízení však jihočeská ODS totálně vybublala v komunálních volbách. Intrikami byl zlikvidován tehdy velmi populární primátor Juraj Thoma. Ani jeho tehdejším podrobnějším působení ve funkci se nebudeme zabývat. Jenže čas nestál, stejně jako ani překotné události. Po dočasném znovu primátorování doc. Tettera, se do křesla primátora vrátil v roce 2010 za volební uskupení Občané pro Budějovice (OPB). Díky místním sdělovacím prostředkům se znovu stal velmi oblíbeným. Dokraloval v roce 2014, kdy domácí scénu převálcovalo hnutí ANO, což nejlépe svědčí o většinovém názoru českobudějovických občanů.

Ale ani toto vítězné volební uskupení nemělo klidné spaní. Teprve po odpočinkové mezihře šachové velmistryně (odvolaný primátor Svoboda se znovu vrátil do své funkce) lze uvést, že se situace konsolidovala. Ovšem s tím, že na bývalé vedoucí pracovníky, J. Thomu (primátor) a I. Popelovou (1. náměstek), byla podána žaloba (z povinnosti řádného hospodáře) za způsobenou škodu statutárnímu městu ve výši 12,5 mil. korun. V dané věci byl dřívější primátor podezříván a obviněn PČR pro zneužití pravomoci. Za to byl odsouzen na pět let do vězení, navíc s pětiletým zákazem činnosti ve výkonných orgánech obcí i povinností uhradit městu způsobenou škodu.

Dalo by se ještě mnohé dodat, ale netřeba to protahovat. Od počátku bývalý primátor Thoma tvrdil: „Je to celé nesmysl.“ A odvolával se také na odposlouchávání své kanceláře, což nikdo neřešil. Kam asi vedly dráty? Zajímavá snad je otázka vyčíslení vzniklé škody, když se na její výši nemohli shodnout ani soudní znalci. Stíhání se zastavilo, následně se znovu obnovilo. Pan Thoma si podal stížnost, veřejně se rozneslo, že by rád odešel do diplomatických služeb (když už to nedotáhl na ministra…).

A vody říček jihočeských zase tekly klidně dál. Mezi zvědy u Samsona zaznělo, že město musí na náhradě škody trvat, ale (…) že to stejně nejspíše spadne pod stůl. A tak se také stalo. V prosinci roku minulého bylo oznámeno: Pražský vrchní soud zprostil viny za zneužití pravomoci bývalého primátora Juraje Thomu. Zrušil tím předcházející rozsudek na pět let vězení, zákaz výkonu činnosti a povinnost uhradit vyčíslenou škodu. Senát zároveň zamítl odvolání státního zástupce o trest za porušení pravidel hospodářské soutěže. Žádný flastr se tak nenalepoval!

Konec dobrý, všechno dobré. Jak pro koho. V posledních uplynulých týdnech se tak stalo i v soudním sporu s bývalou pravou rukou primátora  ‒ Ivanou Popelovou. Takže: čistému vše čisté. Co bude dál? Budou volby, budou. Snad nad nimi bude ruku ochrannou držet nadále i sama Ochranitelka města.

František Růžička (Hlas svědomí)

p1310007.jpg

Exprimátor s manželkou před obrazem Paládia města

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář