Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hvězda betlémská – František Růžička

4. 2. 2017

Čas pokročil, tři mudrcové od Východu se už vrátili do své domoviny, Vánoce jsou dávno za námi a ty příští v nedohlednu. Ještě že tak. Můžeme se zase těšit. Můžeme si ale také připomenout, že nad časem vánočním i tím tříkrálovým, nás po nebi provázela jasná hvězda. Svítila na cestu nejen mágům, kteří se přišli poklonit k jeslím, ale i nám, na cestu života i smrti, abychom si to více uvědomovali.

Zcela bez obavy a výčitek svědomí na to mnohdy zapomínáme. A stalo se před krátkým časem, že naši Zemi minul asteroid, který se přiblížil na vzdálenost 1,2 milionů kilometrů, což je z astronomického hlediska považováno za velmi těsné. Takže jsme vlastně měli i štěstí. Při své velikosti asi 325 metrů by dokázal způsobit značně rozsáhlou katastrofu. Bylo také oznámeno, že kolem této planetky ještě obíhá měsíc o velikosti asi 70 metrů. Hlavně abychom to štěstíčko měli i příště, kdy se na nás bude řítit planetka APOPHIS, a to v pátek 13. dubna 2029. Podle výpočtů by se měla dostat až do vzdálenosti pouhých 31 tisíc kilometrů.

Zůstaňme však při zemi. Také nad jihočeskou krajinou, přesněji nad krásnou krajskou vesničkou, a ještě přesněji, nad okolím její hlavní dopravní tepny protínající město – Pražskou třídou – od podzimu loňského roku se po soumraku rozzáří oslnivým světlem SUPERNOVA. To aby osvítila staveniště nového komplexu – přestavby IGY a výstavby IGY II, kde se čile a hlučně kutá nejen po celý den (o sobotách, nedělích i svátcích), ale často i v nočních hodinách.

Chudáci občané z okolní bytové zástavby. Soudný člověk by musel připustit, že poslouchat stavební hluk, kdy se bourají a drtí betonové panely, rachotí sbíječky, kvílí další agregáty, je nejen neúnosné, ale i zdraví značně škodlivé. A navečer vám do oken ještě pustí tu záři elektrotechnického výkonného osvětlení, které je umístěno na jeřábech s vyznačenými čísly 2 a 3. Nejenže to potřebně osvětluje značně rozsáhlé staveniště, ale je to současně zamířeno i do oken vašeho paneláku. Ten má na jižní stranu, odkud světlo přichází, orientované ložnice. Takže není úniku, ani stažené žaluzie nepřinesou dostatečné zastínění. A znovu jsme u ohrožování zdraví občanů… §§§.

I nad sportovními stadiony, kde se podobné umělé světlo používá, se po skončení zápasu zhasne. Na staveništi Metrostavu se mnohdy svítí nejen po 22. hodině, kdy nastává (dle platného zákona i místní vyhlášky) noční doba, nikoliv. Svítí se třeba i do ranního kuropěni, nebo až do denního světla.

A co úřady? Buďte zcela klidní. NIC! Stavební úřad je nedotknutelným majestátem ve státě. Po opakovaných jednáních bylo sděleno, že práce v nočních hodinách není povolena. Přesto probíhá.

Veličenstva úřadů – KHS Jihočeského kraje, Úřadu bezpečnosti práce neshledávají žádnou závadu. O policejních složkách (PČR, MěP) je zcela zbytečné se zmiňovat. Nevidí, neslyší, takže logicky ani nic nekonají. Kdyby viděly, slyšely, jistě by chránily a pomáhaly.

Kéž by se nad zdejším krajem rozzářily i další energetické hvězdy - Mrss. Drábová a Vitásková, a mohly pomoci. Leč toto je zcela mimo jejich kompetenci. Třeba budou pozvány na slavnostní otevření a dostanou poděkování za nepřerušovanou dodávku elektrické energie. Zatím si všichni odpovědní (leč nezodpovědní) hrají na muzikanty a prosazují své nadprávo, že právě jen oni tvrdí muziku. Zatím však jen druhým ztrpčují život vezdejší.

Jsem dalek toho, abych bránil investiční výstavbě či jakékoliv modernizaci. Sám jsem ve stavební činnosti strávil značnou část svého života. Ale: čeho je MOC, toho je PŘÍLIŠ. Slušný a soudný člověk by si měl všímat, kdy se děje něco nekalého. Do této kategorie však naši mocní vyvolení ani developeři (včetně zaplacených dodavatelů) nepatří. Zcela mimo dění (nebo hru) jsou domácí sdělovací prostředky – Jihočeská PRAVDA (Deník) a Jihočeská TELKA (JčT). Nelze se divit, nejspíše budou náležitě instruovány a též hmotně zainteresovány… Komu čest, tomu čest! Porušování zákonů a omezování lidských práv na klidný život obzvlášť!

P. S. Odesláno jako protestní podnět i na vyjmenované instituce s požadavkem na řešení a vyvození nápravných opatření.

František Růžička (České Budějovice)

p1380327.jpg

Osvícená staveniště

p1380328.jpg

Aby se vám dobře nespalo

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář