Jdi na obsah Jdi na menu
 


Závist horší vraždy – František Růžička

14. 2. 2017

Velice často vzpomínám na své rodiče, když nám připomínali, jakým zlem je závist. Sousedských příkladů bylo u nás na venkově nepočítaně. A tak se nelze divit, že právě toto heslo bylo tučně napsané na jedné zdi u cesty vedoucí krásným prostředím po břehu protékající říčky naším městečkem.

Ostatně ve vlastním životě jsem si to mnohokráte mohl sám ověřit. Rovněž opakovaně. Začalo to již při školní docházce, kdy kamarád-nekamarád odcizil něco, co sám neměl, ale čeho se mu zachtělo. Pokračovalo to i na vojně, když vám na rameni přibyla frčka, zatímco druhý třeba slízl pár ostrých. Ale ani při sportovních kláních tato zloba nechyběla. No a v dalších letech při zaměstnání, toho bylo jako máku. Nebudu to ani dále podrobněji popisovat.

Opět jsem si na toto rčení vzpomněl v okamžiku, kdy se mi do ruky dostal balíček časopisů, které nikdy nekupuji, ale dost dobře je znám jako nabízený artikl – dnes už nejen v trafikách, ale i v mnohých obchodech s potravinářským zbožím. Dovolím si navodit situaci, která stoupá až na samé vrcholky popularity.

Kdo by asi neznal hokejistu Jaromíra Jágra. A díky sportovním komentářům i jeho skvělé výsledky nejen na domácích, ale i zahraničních ledových plochách. Ale také díky bulvárním plátkům. Takže je všem známo nejen to, co měl k snídani, jak dlouho dřel na ledě, ale také to, kdy šel do peřinek – a hlavně s kým.

Poslední číslo loňského roku časopisu „Rytmus života“ (Vydavatel Bauer Media, v. o. s.) otiskl článek „Nic než navoněná bída“ (Iva Nezavdalová), ve kterém si pěkně nezavdala na účet modelky Veroniky Kopřivové, toho času partnerky Jaromíra Jágra. V mezititulku je položena otázka: „Výsledek?“ Odpověď zároveň: „Trapas“. Nehodlám dále popisovat snůšku osobního hodnocení pisatelky. Můj názor je, že to přesně odpovídá nadpisu této statě. Ilustrační foto představuje modelku při předvádění dámského prádla. Z mého pohledu lze hodnotit jako velice slušivé!

Krátce nato druhé číslo v novém roce časopisu „Čas pro hvězdy“ (Vydavatel shodný) otiskuje článek „Kdo jim chce překazit svatbu“ (bez autorství, pouze odvolávka na zdroj). Formulace mnohých vět opět odpovídající tónu z předchozího odstavce. A jak jinak, sportovní fotografie Jaromíra podloženy stejnou fotografií modelky Veroniky. Titulkový dotaz: „Láska nebo kariéra?“ Odpověděl bych, že neláska pisatele, stejně jako jeho (nebo její) pokleslá pisatelsko-šmírácká kariéra. Jakpak je to asi v jejich vlastním soukromí???

No a do třetice všeho hnoje. Dne 11. 1. věhlasný novinový titul „Blesk“ (ani nevím, kdo vydává, dostal jsem jen jednu vytrženou stránku), rozebírá rozhodnutí Jaromíra o tom, že opět posunul termín důchodu a hlavně, co tím Veronice vzkázal. „Na dítě si počkáš!“ Raději bez dalšího komentáře.

Dovolím si zakončit článkem, který byl otištěn v časopisu „Exkluziv“ (Vydavatel Empresa Media a. s.) s názvem „Vydělávám i díky škodolibým řečem“ (Ivana Bachoríková). Netřeba mnoha slov. Nadpis je stručný, ale říká vše. Obsah informuje, že komentáře na sociálních sítích Veroniku rozhodně nešetřily. „Já se to snažím brát s nadhledem, ale občas je to takový extrém, že mne to mrzí. Ti lidé do toho absolutně nevidí. Závidí, a přitom nemají přehled, berou jenom to, co jim přinesou média, což není vždycky pravda.“

Netřeba víc dodávat. Bohužel, každý jsme nějaký. Já zase dosti známý rebel, a tak mne napadá otázka: „Může být koza novinářem?“ To by bylo nepřijatelné, aby nedošla přiléhavá odpověď: „Spíše novinářka kozou.“ Možná že by se slušelo slovo „novinář“ psát s velkým začátečním písmenem.

Lovu zdar! Závistivým počinům zvlášť. Ony se totiž jednou vrátí.

František Růžička (Hlas svědomí)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Ale, ale...

(Kritik Sabiny B., 28. 2. 2017 9:36)

Nejspíše vžitého bulvárního rytmu se drží časopis Rytmus života. Nedá té Jaromírovo lásce - Veronice pokoj. "Byla odeslána na střídačku... Nebo za rozhodnutím Jaromíra stojí něco víc?... Často se chová jako puberťačka... Čechy označila za omezený národ... Doufat v čas, že konečně dospěje v reprezentativní ženu..." (číslo 7/2017)
Ženo, ženo, novinářko! Nebo snad jen závistivá pisatelko??? Kdo by nezatoužil vidět Tvůj profesionální profil i potemnělou mysl... Či je to opravdu jen ta slepá závist? Omezený národe pisatelský!!!
RaF

Technická závada

(Rafael, 17. 2. 2017 9:11)

Závada na přenosu.

Závist pokračuje

(Autor článku, 17. 2. 2017 9:08)

Rytmus života č. 4/2017 - Uvnitř sloupek jako důkaz!
Já bych přidal ještě další dva vykřičníky. Jakoby nenápadný anonym - pod iniciálami "I. N." (nahlédni do textu článku) zaznívá radostné zvolání "Ta si zase pěkně naběhla!"
Zmínka je o další perle z úst Verči (jak zdánlivě láskyplné oslovení Veroniky).
Dále pak o ostudě toho, kdo se živil tancem u tyče (někomu stačí vonět v redakci a perlit slizké sliny na papír)... Jelikož se pisatelka trefuje do "blondýnky", představuji si ji samotnou jako pěkně rezatou a dokonce "nahoře bez". A neučesanou, nemytou. Jen závistivě čekající na prince Jaromíra. Uf, uf, uf.
Co k tomu víc - než vzít koště a zametat a zametat. A zametat. Každou takovou vypelíchanou redakční kvočnu.
Rafael