Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nová politika ČSSD s provařenými figurami? ‒ Mgr. Bc. Jan Kopal

26. 2. 2018

Když stádo udělá čelem vzad, poslední chromý beran se ocitá v čele. Tento poznatek se mi spojil s nadšenými informacemi o průběhu sjezdu sociální demokracie a se zvolením nového vedení. Trochu to připomíná situaci v nevěstinci, když se vymění bordelmamá. Těžko lze starého harcovníka Jana Hamáčka považovat za nový a svěží vítr. Je spojený s érou Bohuslava Sobotky, s chybami a omyly dané etapy.

Chápu, že v politice se ze záporu dělají klady (domluví se se všemi, představuje svorník a konsensuálního politika), ale razantní změnu J. Hamáček nepředstavoval a nepředstavuje. Zcela novou figurou není ani první místopředseda Jiří Zimola, který jako krajský hejtman patřil mezi nové a přitažlivé tváře ČSSD, ale i s ním jsou spojeny nepříjemné aféry.

Předsednictvo sociální demokracie stále není kompletní a je šance, že se mezi nově zvolenými řadovými místopředsedy objeví osobnosti schopné prosazovat srozumitelnou, přijatelnou a lidovou politiku (např. Jaroslav Foldyna), ale je otázkou, nakolik bude vedení schopno prosazovat takovou politiku, když ve Sněmovně v drtivé většině sedí Bohuslav Sobotka a jeho přitakávači. Takže: ve finále obrat může skončit i jen jako půlobrat či čtvrtobrat....

Mgr. Bc. Jan Kopal

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář