Jdi na obsah Jdi na menu
 


Paní Pošta

4. 2. 2018

Ještě jsme nestačili otočit první list v novém kalendáři, a už je tady příjemně nepříjemné prohlášení, že Česká pošta (ČP) chce udržet kvalitu a dostupnost služeb lidem. Nejen pracujícím. Proto již v předstihu začala rušit bezpočet venkovských služeben. Prý se jí to nevyplatí. Ale divte se. Vždyť obdobným způsobem postupuje například i (nečeská) Česká spořitelna.

Cena obyčejného psaní vás od února přijde na 19 korun, doporučeného na 44. Podle poštovních údajů počet odesílaných dopisů v poslední době klesá. Například v roce 2016 o 11 %. V loňském roce bylo zdraženo i porto do zahraničí. ČP to zdůvodňuje tím, že chce občanům nabídnout takové portfolio poštovních i nepoštovních služeb, aby byly uspokojeny všechny jejich potřeby a požadavky jak z hlediska kvality, tak i dostupnosti (jak moudré a ohleduplné). Výhodnější ceny mohou získat držitelé Zákaznické karty ČP, kterou si mohou zdarma pořídit na pobočkách nebo prostřednictvím internetu (jak prozíravé pro jejich následné zpoplatnění). Dodejme, že ČP spravuje 3200 poboček, což představuje jednu z nejhustších sítí v Evropě (jak pokrokové). Podnik zaměstnává více než 31 tisíc zaměstnanců a v roce 2016 vykázal zisk 193 milionů korun při výnosech 19,4 miliardy korun (jak progresivní).

Za připomínku jistě stojí několik okolností. Předně – paní pošta je státní podnik (možno naspat ještě státní monopol), takže by neměla neúměrně vydělávat na svých občanech. Dále – jako zařízení ČR je rovněž součástí EU, takže by neměla nadsazovat ceny při přepravě za pomyslné státní hranice. Nebo si už nejsme rovni? Za další – pro rok 2018 je plánován nárůst mezd provozních zaměstnanců o 7,1 %. Těžká vlna nevole se zvedla proti A. Babišovi, který chtěl již dříve udělat audit. Ono by se totiž ukázalo, kam asi tečou zbytečně peníze. Pan vládní starosta Sobotka o takovém stavu nebyl informován?

Na závěr nahlédněme do oblak, kde koluje zpráva o generálním řediteli, který působí na poště už dvacet let, převážně ve vysokých manažerských pozicích. Pokud by musel podnik nedobrovolně opustit, dostal by zlatý padák v podobě 12 měsíčních platů… No a k této zprávě je přiložen přehled s tabulkovými ročními platy manažerů ČP:

● generální ředitel 8015 tis. Kč (přeložen: osm melounů!!!);

● ředitel divize finance 4200 tis. Kč;

● další jsou ředitelé – ICT a eGovernment; Správa majetku; Obchod a marketing; Poštovní provoz a logistika; každý z nich shodných 4200 tis. Kč, aby se vzájemně neobviňovali a nepokousali.

Proč bychom se divili? Nebo je to jen jedna ze zavlečených „fake news“?

A jak je to s tou služební ochotou? Telegrafy jsme zrušili. Telegramy také. Teď jsou na řadě telefonní budky na venkově. Ukrajinci mají přece mobily. Před tím to postihlo i „Veřejné telefonní stanice“. Postaru se přece žít nedá. Měl jsi pravdu, Antoníne!

P. S.: A víkendová provozní doba v krajské vesnici? Sobota dopoledne od 8-12 hod. Neděle – zavřeno!

Rafael (Hlas svědomí)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Nadešel čas

(Rafael, 25. 2. 2018 14:18)

Neuběhlo mnoho dní a čas se naplnil. Pan ředitel České pošty byl odvolán.
Díky dobře uzavřené smlouvě (která Paní vláda se na tom podílela?) odchází se zlatým padákem 8,5 milionů... Za neschopnost jistě dobrá odměna. A nadávat se bude nejspíše A. Babišovi, který tam chtěl udělat audit. !!!
Hlas svědomí